Naslovna Saveti Anemija (malokrvnost) – uzroci, klinička slika i lečenje

Anemija (malokrvnost) – uzroci, klinička slika i lečenje

1732
0

Anemija (malokrvnost) nije bolest, kako se često smatra. Ona zapravo predstavlja stanje sa neadekvatnim brojem eritrocita, nivoom hemoglobina. Broj eritrocita u krvi anemične osobe je snižen. A osnovna funkcija eritrocita jeste da, putem svog hemoglobina, doprema kiseonik do svih perifernih ćelija i tkiva. Na taj način se obezbeđuje dovoljno sredstava za dobijanje energije i različite metaboličke procese u ćelijama. Eritrociti, dakle, sadrže hemoglobin, jedinjenje koje prilikom prolaska krvi kroz pluća, vezuje kiseonik. A zatim ga doprema do svih tkiva, nalazeći se u eritrocitima.

Zašto anemija nastaje?

Postoje veoma raznovrsni uzroci anemije, a od toga zavise i i njene karakteristike. Dakle, smanjen broj eritrocita ne mora biti posledica njihovog smanjenog prisustva, nego i fragilnijih eritrocita, koji se prolaskom kroz uzane prolaze kapilara lakše oštete, te ih na kraju ima manje.

Anemija zbog nedostatka gvožđa

Najčešći uzrok anemije je nedostatak gvožđa koji se nalazi u sastavu hemoglobina. Iz tog razloga, smanjena je i količina funkcionalnog hemoglobina, koji može da prenosi kiseonik. Nedostatak gvožđa može nastati zbog gubitka krvni (naglog – akutnog ili dugotrajnog – hroničnog), nedovoljnog unosa u ishrani, zbog pojačanog trošenja u stanjima infekcije ili zbog povećanih potreba, kod trudnica ili profesionalnih sportista. Ovakva anemija zove se sideropenijska anemija.

Gubitak krvi je najčešći razlog za smanjenje gvožđa. Takav gubitak može biti nagao i kratkotrajan (akutni), ali takav da je izgubljena velika količina krvi. Zato se tečnost povlači u krvne sudove i razređuje krv, odnosno praktično koncentracija gvožđa postaje manja. Ali isto tako može biti i dugotrajan, sa manjim gubitkom krvi (hronični). Takvi gubici su česti kod osoba koje pate od hemoroida. Ali može biti povezan i sa prisustvom tumora ili raka. Kod žena sa hormonskim poremećajima, te čestim ili preobilnim menstruacijama, nedostatak gvožđa takođe može biti prisutan.

Kod nedostatka gvožđa, neophodna je nadoknada. Nadoknada gvožđa se vrši najčešće tabletama, uz obavezno uzimanje vitamina C. Kod osoba sa crevnim problemima, prisustvom polipa i sl. dešava se da preuzimanje gvožđa u tabletama nije adekvatno. Tada treba razmotriti vensku primenu gvožđa. Međutim, treba biti jako obazriv i ukoliko je moguće, izbegavati ovakvo davanje gvožđa zbog mogućih snažnih alergijskih reakcija.

Anemija usled nedostatka vitamina

Vitamini B12 i B9 (folna kiselina) takođe mogu biti u manjku, kod osoba kod kojih se zapaze simptomi anemije. Takva anemija se zove makrocitna. Sastoji se u tome da zbog specifičnog poremećaja u eritrocitima, oni prestaju da se dele normalnom brzinom, ali nastavljaju da povećavaju svoju veličinu. Tako krupni, lakše se oštete pri prolasku kroz uske puteve kapilara. Razlog nedovoljne koncentracije ovih vitamina, je uglavnom kao i kod nedostatka gvožđa. Najčešće je reč o nedovoljnom unosu, povećanom trošenju ili povećanim potrebama.

O pravilnom unosu vitamina govoreno je u sledećem video snimku.

Vitamin B12 može često nedostajati kod pacijenata sa šećernom bolešću, koji u terapiji imaju metformin (gluformin). To treba imati u vidu, pogotovo ukoliko dijabetičar pije visoke doze ovog leka, pa mora vršiti adekvatnu nadoknadu vitaminom B12.

Hronične bolesti kao uzrok anemije

Pored spomenutih, hemoroida, različite vrste tumora i hroničnih infekcija mogu izazvati anemiju. To se odnosi i na HIV infekciju, te bolest sidu. Takođe, različite vrste leukemija mogu za posledicu imati potiskivanje stvaranja eritrocita, zbog preteranog stvaranja abnormalnih leukocita u koštanoj srži. Bolesti bubrega takođe često vode anemiji. Razlog tome leži u supstanci koju bubreg stvara, a koja se zove eritropoetin. Eritropoetin je sposoban da stimuliše stvaranje eritrocita. Kod oboljenja bubrega, pogotovo kod pacijenata na dijalizi, čest prateći poremećaj je i anemija. Reumatoidni artritis je oblik hronično pris

Anemija usled genetskih bolesti

Postoje pojedini retki oblici anemija, kao što je anemija srpastih ćelija. U slučaju ovog poremećaja, anemična osoba ima karakterističan srpast oblik eritrocita. A on onemogućava normalan prolazak eritrocita kroz kapilare i lakše dolazi do pucanja i time gubljenja hemoglobina i gvožđa. A krajnja posledica je neadekvatno dopremanje kiseonika do ćelija. Talasemija je takođe poremećaj genetske prirode koji vodi anemiji, usled neadekvatnog ili abnormalnog stvaranja hemoglobina.

Simptomi anemije

Zbog nedovoljnog stvaranja energije usled nedostatka kiseonika, čitav organizam u energetskom smislu trpi. Zbog nedovoljne količine hemoglobina na periferiji, javlja se bledilo kože i sluzokože. Osoba oseća slabost, malaksala je i može imati nesvestice. Može se stvoriti osećaj lupanja srca, zbog ubrzanog rada srca. Na ovaj način se srce bori sa neadekvatnim obezbeđivanjem kiseonika tkivima. Ubrzanjem rada se češće odvodi krv na periferiju. Ali se isto tako i opterećuje srčani mišić. Posledica toga može biti povremen osećaj bola u grudima zbog nedovoljne ishranjenosti srca. Takođe može doći i do preskakanja.

Dijanoza anemije

Dijagnoza anemije se postavlja prilično jednostavno. Pacijent se pregleda, na osnovu izgleda i opšteg stanja i pacijentovih simptoma, donosi se deo zaključaka. A preostali deo na osnovu analize krvi, pri čemu i EKG može biti od koristi. U analizi krvne slike postoji obično manjak eritrocita i hemoglobina. A analiza biohemijskih parametara pokazuje manjak gvožđa. U EKG nalazu može postojati neki vid aritmije ili bar ubrzan rad srca (tahikardija).

Međutim, dijagnoza osnovne bolesti koja je dovela do anemije je nešto teža za postaviti. U zavisnosti od propratnih tegoba koje pacijent navodi, kao i detaljnog pregleda, može se uputiti na dalje dijagnostičke mere i time zaključiti o osnovnoj dijagnozi. Ako je reč o infekciji, terapija je antibiotska. Ako su uzroci anemije genetske prirode, praktično treba korigovati kompletan stil života, kako bi se izbegla posledica u vidu anemije. Kod anemije izazvane leukemijom, pacijenti imaju lako nastajanje modrica, jer istovremeno nedostaju i trombociti. A takođe imaju i učestale infekcije. Tj. čak i lakše infekcije poput prehlade mogu biti značajnije izražene. Osobama sa bubrežnom bolešću, teži se lečenju bubrega. Kod insuficijencije bubrega pacijenata na dijalizi, anemija se koriguje odgovarajućom terapijom, a pacijent je kandidat za transplantaciju.

Lečenje anemije

Iako anemija ne predstavlja bolest, mora se lečiti. Tačnije, leči se bolest/poremećaj koji je do nje doveo. Jer anemija vodi različitim tegobama, a i nelečenjem se ta druga bolest produbljuje. Stalnim uskraćivanjem kiseonika tkivima, ćelije se oštećuju. A i srce se postepeno iscrpljuje, mogu nastati poremećaji ritma, pa čak i predinfarktne tegobe i srčani udar. Dakle, u slučaju da je anemija izazvana nekom drugom bolešću, leči se ta bolest. Ali ukoliko je nastala zbog nedovoljnog unosa ili pojačanog trošenja gvožđa ili vitamina, onda se terapija sastoji u nadoknadi. Pravilnu ishranu i primer zdravog jelovnika možete bolje upoznati u sledećem video snimku:

Na krvnu sliku povoljno može uticati i 1-2 čaše kvalitetnog crvenog vina. Namirnice bogate gvožđem su džigerica, govedina, školjke, sardine, piletina, ali i pasulj, spanać, sočivo, i dr. Namirnice koje sadrže dosta vitamina B12 su losos, džigerica, školjke, mleko, pa i žitarice.

anemija, govedina

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here