Naslovna Saveti Zdravlje Anemija u trudnoći i njeno lečenje

Anemija u trudnoći i njeno lečenje

1066
0
anemija u trudnoći

Anemija ili malokrvnost predstavlja stanje koje nastaje zbog manjka crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) ili njihove gradivne materije – hemoglobina, u krvi. Češće se javlja kod žena, dece i osoba sa hroničnim bolestima. I isto tako, može biti prateća pojava u trudnoći. Anemija može nastati tokom trudnoće, ali i pre nego što je došlo do začeća. Ponekad nastaje i naknadno, zbog komplikacija u toku porođaja. Svakako, anemija u trudnoći predstavlja specifičan problem, koji se mora lečiti, ukoliko izaziva veće tegobe kod trudnice, jer se ovaj deficit reflektuje i na bebu.

Kako nastaje anemija?

Najčešći uzroci anemije su nedostatak gvožđa, manjak unosa vitamina B12, folne kiseline i vitamina C. Ali razlozi mogu biti i u genetici ili postojanju nekih hroničnih bolesti. Hemoroidalna bolest i druge vrste krvarenja u gastrointestinalnom traktu, čest su razlog postepenog nastanka anemije. Pojedine žene, usled hormonskog dizbalansa, imaju češća ili obilnija menstrualna krvarenja, što je takođe uzrok anemije.

Kako se manifestuje anemija u trudnoći?

Anemija se uglavnom prezentuje kao bledilo, lupanje srca, malaksalost, stalni osećaj umora i ubrzanog zamaranja, pospanost, ali i kao nervoza. Mogu se javiti i vrtoglavice, nesvestice, nedostatak daha, pa čak i aritmije. Ekstremiteti su često hladni, moguće su glavobolje, a otežana je i koncentracija. Međutim, treba imati u vidu da su simptomi anemije često slični uobičajenim manifestacijama u trudnoći. Zato se često zanemare ili previde. Ali, rutinskim analizama i praćenjem intenziteta tegoba, dilema se razrešava.

Kako se anemija utvrđuje?

U toku trudnoće, u određenim intervalima se vrše obavezni lekarski pregledi. Ono podrazumeva, pre svega, laboratorijsku analizu, kao i proveru krvne slike. Time se, na osnovu broja eritrocita i koncentracije hemoglobina, utvrđuje postojanje anemije. Neke trudnice mogu imati niže vrednosti ovih parametara, bez ikakvih simptoma. I njih treba pratiti i redovno ponavljati analize krvne slike i laboratorije. Dok, posebnu pažnju treba posvetiti trudnicama koje imaju i izraženu kliničku sliku.

Zašto su trudnice podložnije anemiji?

Tokom rasta bebe, postoji povećana potreba za hemoglobinom i količinom krvi. Proporcionalno većoj potrebi za krvlju, raste i potreba za hemoglobinom. Osnovna funkcija hemoglobina je u transportu kiseonika do svih ćelija u organizmu. Kiseonik omogućava stvaranje energije i normalno funkcionisanje ćelija, tkiva i organa. Međutim, kako bi se hemoglobin sintetisao, neophodno je gvožđe, koje ulazi u njegov sastav. Takođe, veća je potreba i za vitaminom B12 i folnom kiselinom. Međutim, često su ove rezerve kod žena i pre trudnoće nešto smanjene. A unos putem hrane je obično neadekvatan. Stoga je veća verovatnoća da trudnica postane anemična, ukoliko ne uzima gvožđe sa vitaminom C, putem suplemenata.

Prema istraživanjima, žene koje u trudnoći piju veće količine kafe, podložnije su razvoju anemije. Takođe, velike su šanse da i beba razvije anemiju, u tom slučaju. Naime, kofein ima sposobnost da snizi vrednost hemoglobina.

Takođe, određena grupa žena je u trudnoći znatno podložnija razvoju anemije. Među njima su žene koje su zatrudnele ubrzo nakon prethodne trudnoće, trudnice koje nose blizance, koje često povraćaju u sklopu hormonskih varijacija u trudnoći, žene koje i inače ne unose dovoljno gvožđa, vegetarijanci, žene koje su imale intenzivnija menstrualna krvarenja ili prethodno dijagnostikovane anemije.

Posledice anemije

Inače, blaga anemija, ne mora uticati na razvoj ploda. Međutim, problem nastaje kod težih oblika anemije, kada nema adekvatne ishranjenosti organa, ni ploda, ni majke. Pritom, veći je rizik za prevremeni porođaj, ili čak spontani pobačaj, kod ovih žena. A navodi se i da je veći rizik za postporođajnu depresiju.

Kako se leči anemija u trudnoći

Preporuka je zdrava ishrana, koja je raznovrsna, te nadoknađuje potrebe trudnice i bebe. U konsultaciji sa lekarom, treba izvršiti nadoknadu putem suplemenata, onda kada je to neophodno. Savetuje se 27 mg gvožđa dnevno, kako bi se nadoknada izvršila. Treba imati na umu i da se gvožđe iz životinjske hrane mnogo bolje apsorbuje, u odnosu na gvožđe iz povrća. I kako bi se apsorpcija omogućila, neophodno je uzimanje dovoljne količine vitamina C. To se postiže sokom od narandže, paradajza ili jagoda. S tim što se mora voditi računa da se izbegne istovremeno uzimanje ovih suplemenata i hrane bogate kalcijumom, budući da može doći do interakcije između njih, a time i smanjenog preuzimanja gvožđa. Iako je kalcijum esencijalan u trudnoći, ipak se mora uzimati pažljivo i nikako u vreme uzimanja suplemenata gvožđa i vitamina C.

Kako se sprečava anemija u trudnoći?

Postoje 3 osnovna načina za prevenciju anemije u trudnoći: vitamini, suplementi gvožđa i adekvatna ishrana.

  1. Prenatalni vitamini su uglavnom kombinovani suplementi svih onih mikronutrijenata koji mogu biti potrebni u trudnoći. Uzimanje takvog suplementa jednom dnevno je dobar način da se izbegne manjak pojedinačnih vitamina ili minerala. Primenu je idealno započeti najmanje 2-3 meseca pre začeća, kako bi se stvorile rezerve ovih materija.
  2. Suplementi gvožđa se savetuju kao dodatak prenatalnim vitaminima. Takođe ih je nekada potrebno uzimati pre trudnoće, ali često se moraju uzimati i u toku trudnoće. Tada je doza 27 mg dnevno, ali se mora uzeti u obzir i težina anemije, jer doza može varirati u zavisnosti od toga. Zato je neophodna konsultacija sa lekarom. Kao što je pomenuto, treba izbegavati interakciju sa kalcijumom, ali i sa antacidima. Antacidi su lekovi koji sprečavaju gorušicu, pa se često primenjuju u trudnoći, zbog učestalosti ove tegobe. Međutim, antacidi mogu smanjiti apsorpciju gvožđa. Zato se preparati gvožđa moraju uzimati 2 sata pre ili 4 sata posle primene antacida. Konzumacija gvožđa bi trebalo da bude istovremena sa vitaminom C, zbog poboljšane apsorpcije.
  3. Raznovrsna ishrana je i inače najbolji savet za svako stanje, a pogotovo u trudnoći, kada su potrebe povećane. Ono što je učestala greška mnogih trudnica je uzimanje veće količine Time ne mora nužno da se nadoknadi svaka potreba bebe, ali se definitivno podstiče veliko dobijanje na telesnoj masi, što može nepovoljno uticati na zdravlje i majke i deteta. Naime, mora se težiti da se ishranom obezbede svi mikro i makronutrijenti, a ne da se trudnica svakodnevno prejeda.

Detaljnije o redovnim zdravstvenim pregledima trudnica, informišite se putem video snimka:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here