Naslovna Uncategorized Bol u lumbalnom delu leđa – uzroci, simptomi i kako pomoći...

Bol u lumbalnom delu leđa – uzroci, simptomi i kako pomoći sebi?

1339
0

Bol u lumbalnom delu leđa je nešto sa čime se suočava većina svetske populacije. Ako se uzme savremen način života, dugotrajno sedenje za računarom kao i uvek prisutan stres, onda je razumljivo što je tako. Istraživanja su pokazala da se u najvećem broju slučajeva bol javlja u donjem (lumbalnom) delu leđa, dok je u vratnom i središnjem delu nešto ređi. 

Donji deo leđa, odnosno lumbalna regija obuhvata deo iza stomaka, od rebara do karlice. Osim što nastaje usled neke povrede, posledica je nepravilnog držanja tela i prekomernog sedenja.

Koji su najčešći uzroci bola?

Nekada se smatralo da visoki ljudi češće imaju ovaj problem, što uopšte nije tačno. Studije su pokazale da bez obzira na visinu, kao i na težinu, uzroci bola mogu biti različiti. Nekada je to podizanje tereta, nepravilno saginjanje, povrede usled pada, teški fizički poslovi kao i dugotrajno sedenje ili stajanje. Najmanje što biste mogli da uradite za sebe je da se potrudite koliko god je moguće da izbegavate aktivnosti koje vas izlažu riziku. Bol može početi još u periodu adolescencije, a zatim se nastavlja tokom života.

Simptomi bola u leđima

Bol može biti stalan ili povremen i može se kretati od oštrog do tupih bolova. Takođe se može iznenada pojaviti nakon povrede i to je tzv. akutni bol. Nasuprot njemu, hronični bol traje duže od 3 meseca. Neretko se bol u leđima javlja kao posledica prekomernog vežbanja ili podizanja teškog tereta. 

Lumbalna diskus hernija je jedan od čestih uzroka bolova kako u leđima tako i u nogama.

Išijas je oblik nervnog bola koji je izazvan pritiskom na nerv išijadikus. Uklještenje živca dovodi do bola koji je praćen trnjenjem u donjem delu leđa, a neretko se može proširiti na jednu nogu čak do stopala.

Osim što dugotrajno sedenje ili dugotrajno stajanje dovode do bola u leđima, smatra se da su neka zanimanja vrlo riskantna.

Kako možete pomoći sebi i sprečiti bol u lumbalnom  delu leđa?

Najčešća greška koju pravimo je ta što često zanemarujemo bol, testirajući granice sopstvene izdržljivosti. Kako biste predupredili bol, ne smete biti pasivni posmatrač čekajući da vam se stanje pogorša. 

-Ukoliko stojite ili hodate tokom celog dana, nosite udobnu obuću i izbegavajte visoke potpetice. 

– Neka vam radna površina bude na odgovarajućoj visini i trudite se da pravilno sedite.

– Nabavite pojas za kičmu, koji će vas osloboditi bolova ukoliko ga nosite bar 30 minuta dnevno.

– Održavajte optimalnu telesnu težinu, izbegavajte cigarete i hranite se zdravo.

Svakako nećete pogrešiti ukoliko krenete sa redovnim fizičkim vežbanjem kako biste ojačali mišiće leđa kao i ako povremeno sebi priuštite profesionalnu masažu. 

Redovna fizička aktivnost i svi njeni benefiti  

Kada imate bol u leđima, zadnje što vam pada na pamet je fizička aktivnost. Donekle, to je razumljivo, ali možda vas podstakne čuvena krilatica „kad baš ne možeš, tada najviše moraš.“

Time što ćete ojačati leđne mišiće, doći ćete u situaciju da bol postepeno jenjava dok ne iščezne u potpunosti. Ukoliko uključite redovnu fizičku aktivnost koja podrazumeva kardio vežbe, vežbe snage, aerobik i druge vidove istezanja osetićete ogromno poboljšanje. Poboljšaćete držanje, ojačaćete mišiće, normalizovaćete telesnu težinu, a što je najvažnije praktikovaćete zdrav životni stil. Vežbe joge takođe mogu biti od koristi, jer pravilnim i redovnim istezanjem se redukuje bol u donjem delu leđa.

Masažom smanjite nivo bola 

Bilo bi dobro da priuštite sebi redovne relax masaže koje će doprineti smanjenju bola. I ne samo to, masaže su adekvatna prevencija, tako da pomoću njih možete predupretiti bol. Još ukoliko se  relax masaža kombinuje sa masažama koje otklanjaju stres i spazam mišića, učinak će biti efikasan. 

Bilo da imate akutni ili hronični bol u donjem delu leđa ili uopšteno u leđima, morate voditi računa o pravilnom držanju tela bilo da sedite, stojite ili šetate. 

Da li kreme i melemi utiču na smanjenje bola u lumbalnoj regiji?

Svakako možete pomoći sebi tako što ćete povremeno utrljati neki melem ili mast na bolno mesto, a zatim utopliti. U apoteci možete naći razne antireumatske kreme koje će vam trenutno umanjiti bol.

Mada, akcenat biste trebali da stavite na lečenje uzroka umesto na saniranje posledica. Istina, antireumatska mast ili određena tableta će vam pomoći u datom momentu, ali ukoliko ne promenite nezdrave životne navike, vrlo brzo ćete se opet naći u istoj situaciji.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here