Naslovna Saveti Zdravlje Maslačak lekovitost – korovska biljka koja godi zdravlju

Maslačak lekovitost – korovska biljka koja godi zdravlju

2404
0

Maslačak je korovska biljka koja pripada porodici glavočika, a kod nas je poznat i pod imenom radič. Njegov latinski naziv je Taraxacum officiale. Raste na svakoj podlozi, ali mu najviše prija vlažno livadno zemljište. Potiče sa evroazijskog prostora, a danas je rasprostranjen i u SAD, Kanadi, Južnoj Africi, Indiji, Novom Zelandu, Australiji. Mada ga se mnogi plaše zbog toga što njegovi delovi imaju mnogo belog mlečnog soka, maslačak nije otrovan. Naprotiv, kao i mnoge druge korovske biljke, maslačak je u stvari jako lekovit.

Koren i  cvet maslačka

U lekovite svrhe najviše se koristi koren izvađen u jesen ili u rano proleće. Razvijeno izvađeno korenje seče se na sitne komade, a potom osušiti direktno na Suncu. Osušen koren maslačka nema mirisa, a ukus je sladunjavo-gorak.

Osim korena, koristi se i nadzemni deo biljke u cvetu, koji se sakuplja za vreme cvetanja tokom čitave godine. Cvetovi se, za razliku od korena, suše u hladnovini, na mestu koje je izloženo strujanju vazduha, ili što bi se kod nas reklo na promaji. Danas se u lekovite svrhe sve više koristi i sama cvast. Ona se upotrebljava i za pripremu sirupa kojim se prehranjuju pčele, kako bi proizvele med od maslačka.

Lekovita svojstva maslačka

Maslačak je bogatog hemijskog sastava, pa samim tim ima vrlo različito farmakološko dejstvo. Glavne gorke materije u maslačku su heterozidi, taraksacin i taraksacerin, čija se najveća koncentracija nalazi u mlečnom soku, a posebno su lekoviti tritercenski sastojci. Važna lekovita svojstva ima i inulin, nagomilan u korenu biljke, naročito u jesen. Inulin je fruktuozan i primenljiv kao antidijabetik.

Što se tiče mineralnih soli, maslačak je pravi rudnik kalijuma, natrijuma i magnezijuma, a u manjoj količini sadrži i ostale minerale. Njegov vitaminski sastav čine vitamini A, B i C.

Zahvaljujući lekovitim materijama, maslačak se koristi kao pomoćno sredstvo protiv mnogi tegoba – kod insuficijencije jetre, hepatitisa, tegoba prilikom kretanja žučnog kamena, atonije žučnih puteva, povišenog holesterola, hemoroida, zatvora, enterokolitisa itd. Od korena maslačka spravlja se diuretički čaj.

U popularnoj medicini maslačak se često koristi za jačanje oslabljenih organa za varenje, otklanjanje bolova usled žučnog napada i za poboljšanje opšteg zdravlja jetre i žučnih puteva. Malačak je odličan čuvar jetre, i upotrebljava se protiv kamenca u žučnoj kesi.

Kao gorak tonik poseduje i druge pozitivne osobine, i u narodnoj medicini se od davnina koristi za prolećno čišćenje krvi. Svež maslačak u rano proleće uzima se protiv bolova u žuči i jetre. U obliku čaja ili ekstrakta upotrebljava se kao blag laksativ.

Najzad, poslednjih godina se sve više govori u blagotvornom dejstvu maslačka u preventivi protiv kancerogenih oboljenja.

Salata od maslačka

Maslačak je u mnogim zemljama omiljeni sastojak prolečne salate. Mlade listove treba brati pre cvetanja biljke, dobro oprati, iseckati, posoliti po ukusu, zakiseliti limunovim sokom, dodati maslinovo ulje, pomešati i ostaviti da odstoji 30 minuta pre upotrebe. Salata od maslačka ima pomalo gorak ukus.

Salata se može pripremiti i od jednakih delova mladih listova maslačka i cikorije (vodopije), koji su u rano proleće veoma sličnog izgleda. Ovakva salata priprema se na isti način kao i salata od samog maslačka, a ukus i lekovita svojstva su još potpuniji.

Čaj od maslačka

Od maslačka se mogu pripremiti i razni čajevi sa širokim lekovitim dejstvom. Ovo su najbolji recepti za čaj od maslačka:

Čaj od korena maslačka za bolje lučenje žuči

Uzeti jednu kašičicu osušenog i usitnjenog korena maslačka i preliti sa 150-200 ml hladne vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, zatim ga zagrejati do ključanja, a potom poklopiti i ostaviti da odstoji još 15-20 minuta, procediti i popiti. Ovaj čaj pije se ujutru i uveče, najmanje 60 dana. Nakon tog perioda, piti povremeno.

Čaj od listova maslačka za pojačano lučenje žuči iz jetre

Preliti šoljom vrele vode mešavinu sačinjenu od jednakih delova listova maslačka, cikorije i pitome nane, zagrejati do ključanja, odmah skinuti sa vatre, poklopiti, ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti i piti nezaslađeno pola sata pre jela.

Čaj od maslačka za lečenje hroničnog kolitisa

Upala debelog creva (hronični kolitis) je vrlo često oboljenje koje izazva velike smetnje i neprijatnosti. Za tu boljku postoji jedan vrlo jednostavan čaj:

Pripremite po 50 g listova koprive i kupine, kao i po 25 g cvetova zove i korena maslačka (suvog i samlevenog). Jedna kašičica ove mešavine prelije se sa šoljom ključale vode, zagreje se ponovo do ključanja i poklopljeno ostavi da stoji 15 minuta. Pije se 2-3 šolje čaja tokom celog dana, u malim gutljajima.

Čaj od maslačka protiv povišenog holestrola

Povišena koncentracija holesterola u krvi uspešno se leči ne samo korišćenjem čaja od korena maslačka, nego i upotrebom mladih, svežih listova. Ovo delovanje maslačka mnogi stučnjaci koriste za objašnjenje uspešnog korišćenja ove biljke u narodnoj medicini pri lečenju ateroskleroze.

Ipak, pored svih blagotvornih svojstava koje ova korovska biljka ima, važno je istaći da maslačak nije uvek bezopasan, jer su neke osobe preosetljive na njegov sastav i već na sam dodir svežeg mlečnog soka biljke, može doći do upale kože. Zato, pre nego što počnete da koristite bilo koji od ovih recepata, obavezno se posavetujte sa vašim lekarom!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here