Naslovna Lifestyle Život Da li vam se dok se umivate lavabo stalno puni vodom? Ovako...

Da li vam se dok se umivate lavabo stalno puni vodom? Ovako ćete to sprečiti!

1067
0

Umivanje je deo svakog dana i redovne higijene. Dok se umivamo, peremo zube, češljamo ili brijemo u kupatilu, često se dešava da razni ostaci zapuše lavabo. To su pre svega ostaci kozmetičkih proizvoda, sapuna, gelova, sredstava za skidanje šminke, štapića za uši i kose koja slučajno otpadne tokom sređivanja fruizure i češljanja.

Sve to dovodi do zapušenja u većoj ili manjoj meri. Istina, zagušenje se ne događa preko noći, mada ima i takvih slučajeva, već nastaje vremenom, ako nismo dovoljno pažljivi.

Kako dolazi do zagušenja u lavabou i drugim sanitarijama?

Do zagušenja dolazi vremenom, tako što u lavabo upadnu ostaci kozmetičkih sredstava koji se u većoj količini ne mogu rastvoriti u vodi. U početku je to mala količina sastojaka, koja ne može naneti i napraviti veliku štetu, a kasnije dolazi do ozbiljnijih zagušenja. Kada se jednom napravi čep od svih tih ostataka, dlaka, sapunice ili sredstava koje u kontaktu sa vodom dobijaju na volumenu, stvara se tzv. čep koji dovodi do zagušenja, pa u tom slučaju, voda u većoj ili manjoj meri ne može da prolazi kroz cevi već se vraća nazad a nivo vode se povećava. Tada je jedino rešenje otpušavanje lavaboa.

Da li je moguće da sami rešimo problem zagušenja lavaboa?

Ovo pitanje je prva misao koja nam padne na um, kada nam se desi da se lavabo zapuši i da voda kreće da se vraća, umesto da prolazi kroz cevi.

Istina je da uvek možete probati sami, a postoji nekoliko načina za to.

Na koje sve načine možemo sami otpušiti lavabo?

Postoji nekoliko načina, na koje možete probati da uradite otpušavanje lavaboa.

prvi i najlakši način, jeste da pronađete neki od recepata sa interneta, koji će vam pomoći da napravite prirodni rastvor koji će otpušiti lavabo. Ovi rastvori se koriste tako što se sipaju i u druge slivnike, kao što je slivnik u sudoperi, kadi, wc šolji i drugim odvodima. Najčešči sastojak ovih rastvora jeste soda bikarbona, zatim so, sirće, voda.

Princip je takav da sve sastojke pronađete u kuhinji i napravite rastvor koji deluje. Sipajte ga u odvod i slivnik lavaboa i sačekajte. Kažu da što rastvor duže stoji, to je efekat jači, a preporučuje se da on ostane preko noći. Ukoliko nemate toliko vremena, sačekajte bar pola sata i pustite vodu. Ako voda normalno prođe kroz slivnik, čestitamo, uspeli ste,  a ako je sitaucija slična kao i ranije, najverovatnije se radi o težem zagušenju. Takođe, možete koristiti i druge priručne alate, kao što su vakum guma, žica, ručna sajla, kako bi eventualno otklonili glavni uzrok zagušenja. Akon i jedna metoda ne pomogne, najverovatnije će vam biti potrebna profesionalna intervencija vodoinstalatera.

Pokušali ste sa svim prirodnim rastvorima, a lavabo je i dalje zapušen?

Ako ste uradili sve što ste mogli i dalje ne vidite rezultat, odnosno vaš lavabo je neupotrebljiv, tada bi trebalo da pozovete profesionalne vodoinstalatere.

Kada vodoinstalater dođe na vašu adresu, on će pregledati lavabo, slivnik i testirati, koliko je zagušenje jako. Ponekad se dešava da zagušenje nije toliko veliko i da vi samo niste našli adekvatan način za otpušavanje lavaboa.

Vodoinstalater će proceniti da li je potrebno ručno ili mašinsko otpušavanje. Kada proveri situaciju na terenu, on će vam predočiti dalje korake. Ukoliko je u pitanju lakše zagušenje, on će uz pomoć ručnih alata, profesionalne sajle, veoma brzo ukloniti kvar.

Ipak, ako je u pitanju jako zagušenje, tada će jedini izbor biti mašinsko otpušavanje lavaboa.

Mašinsko otpušavanje lavaboa je jedino rešenje kod kompleksnih zagušenja. Ovu vrstu odgušenja mogu raditi samo profesionalni licencirani vodoinstalateri.

Šta je mašinsko otpušavanje lavaboa?

Mašinsko odgušenje lavaboa je najefikasniji i najkompleksniji metod odgušenja. Kao što samo ime kaže, prilikom ove intervencije koriste se profesionalne mašine, ako što je mašina pod pritiskom, voma vozilo i slično, jer ponekad zagušenje nije locirano samo na jedan objekat, već na celu vertikalu.

Takva intervencija je mnogo kompleksnija i trajnija, jer podrazumeva potpuno odgušenje cevi, a ne samo odstranjivanje čepa koji je nastao od naslaga. Cevi se ovim putem potpuno ispiraju, a sve naslage koje su se zalepile na cevima se zauvek uklanjaju. Nakon mašinskog odgušenja, vaš lavabo biće u potpunosti  očišćen.

Šta bi trebalo da radimo, nakon što vodoinstalateri otpuše lavabo?

Ni jedna cev neće ostati prohodna i čista ako nakon intervencije odgušenja, nastavimo sa nemarnim ponašanjem i dalje u lavabo završavaju ostaci sapuna i dlaka u velikoj meri. Cilj je redovno čistiti slivnik i održavati higijenu, čak i kada se desi da određena količina sastojaka ipak dospe u lavabo. Suština je da pazimo da se ne nataloži velika količina nerastvorivih čestica i da vodimo računa da se lavabo opet ne zapuši, jer u suprotnom, nako  određenog vremena, ponovo će vam biti potrebna stručna pomoć vodoinstalatera, a to je mnogo skuplja i komplikovanija opcija nego da redovno čististe sanitarije i vodite računa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here