Naslovna Lifestyle Život Duvanski dim u domu – Kako pročistiti vazduh u zatvorenom prostoru

Duvanski dim u domu – Kako pročistiti vazduh u zatvorenom prostoru

1282
0

Iako je istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” iz 2019. godine ohrabrilo podatkom da se broj pušača u Srbiji smanjio, a taj trend se održava do danas, još uvek zabrinjava podatak da u samo 14% domaćinstava pušenje nije dozvoljeno ni u jednoj prostoriji. Budući da takozvano pasivno pušenje predstavlja značajnu opasnost po zdravlje, te da nepušači, boraveći uz pušače, udišu oko 35% dima, prečišćivač vazduha se javlja kao možda najadekvatniji odgovor na situaciju. Potrebno je uzeti u obzir različite pristupe, a pre svega poznavati ovog upornog neprijatelja – duvanski dim.

Duvanski dim i njegov uticaj na zdravlje

Činjenica o duvanskom dimu, o kojoj saznajemo iz istraživanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO), jeste da je on zapravo mešavina preko 7.000 hemikalija, od kojih najmanje 70 izaziva maligna oboljenja. On se sastoji od čvrste materije i gasova. U slučaju duvanskog dima, čvrsta materija sadrži i neke čestice dovoljno sitne da uđu u pluća i izazovu plućne bolesti. Što se gasova tiče, duvanski dim sadrži one povezane sa sagorevanjem, poput azot-oksida i ugljen-monoksida. Ovde su prisutna i isparljiva organska jedinjenja, od kojih su benzen i formaldehid poznata kancerogena jedinjenja. Kao što smo već naglasili, izlaganje duvaskom dimu nije štetno samo za one koji puše, već zaista može dovesti i do značajnih posledica na zdravlje onih koji sa pušačima dele životni prostor. O tome svedoči i podatak, do kojeg je došao Istitut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” svojim istraživanjem 2017. godine, da se više od 85% svih oboljenja pluća može povezati sa učestalim izlaganjem duvanskom dimu.

Uz plućne bolesti, pušenje, kao i kontinuirano izlaganje duvanskom dimu, može da dovede do različitih vrsta kancera, poput raka jednjaka, želuca, materice, usne duplje, prostate i pankreasa. Uz navedeno, duvanski dim dovodi do povišenog rizika od brojnih oboljenja, počev od autoimunih bolesti i osteoporoze, preko kardiovaskularnih i očnih bolesti, do oštećenja pljuvačnih žlezda, desni i zuba, a pri tome ne smemo izostaviti i zapažen uticaj na povećanje rizika od steriliteta.

Duvanski dim u domu - Kako pročistiti vazduh u zatvorenom prostoru

Duvanski dim i zatvoren prostor

Čini se da je jasno zbog čega je duvanski dim ljuti neprijatelj zatvorenih prostora, ali ovo ipak valja dodatno pojasniti. Naime, uz opasnosti koje sobom nosi pasivno pušenje, koje je u zatvorenom prostoru značajno intezivirano, postoji i takozvani fenomen zadržanog duvanskog dima, koji se odnosi na duvanski dim prisutan nekoliko sati u neprovetrenoj prostoriji. U ovakvim slučajevima se dešava da čestice dima padaju na površine u prostoriji i predstavljaju opasnost kako za malu decu, tako i za starije osobe i osobe sa respiratornim problemima. Na osnovu analize uzoraka, zaključeno je da ova vrsta prašine sadrži NNK i PAH, kancerogene supstance koje izazivaju rak pluća. Ne možemo reći da postoje situacije u kojima je prisustvo duvanskog dima doslovno neizbežno u zatvorenim prostorijama, ali ukoliko je ovaj problem već prisutan, potrebno je izdvojiti određena rešenja, kojima bi se njegovo delovanje umanjilo.

Prečišćivači vazduha u borbi protiv duvanskog dima

Prečišćivači vazduha su najefikasnije sredstvo u borbi protiv duvanskog dima u zatvorenim prostorima. Treba naglasiti da nisu svi prečišćivači adekvatni za ovu namenu i zato je potrebno uzeti u obzir ključne karakteristike, te odabrati prečišćivač vazduha za duvanski dim koji će zaista predstavljati rešenje ovog problema. Ponuda na našem tržištu uglavnom podrazumeva prečišćivače sa HEPA filterom i filterom sa aktivnim ugljem, ali su dostupni i oni sa više od dva filtera. Prečišćivači vazduha sa više od dva filtera su nesumnjivo najbolji izbor, budući da svojim delovanjem pružaju višestruku zaštitu zdravlja korisnika, a naročito se preporučuju u slučajevima dugoročne izloženosti duvanskom dimu.

Duvanski dim u domu - Kako pročistiti vazduh u zatvorenom prostoru

Ublažavanje štetnih efekata

Buđenje svesti o ključnoj ulozi dobrog kvaliteta vazduha u borbi za zdravlje već predstavlja početak te borbe. Prisutnost duvanskog dima u našem životnom prostoru svakako predstavlja prepreku na putu ka zdravom životu. Kada govorimo o ublažavanju štetnih efekata duvanskog dima, idealno bi bilo isključiti ga iz svakodnevice. Ukoliko to nije opcija, valjan savet je otvoriti prozore i dozvoliti vazduhu da cirkuliše. Morali bismo, ipak, da naglasimo da ovaj vid ventilacije ne može da reši problem ranije pomenutog zadržanog dima. Za konačnu pobedu u ovoj borbi se, prema tome svakako preporučuje i odgovarajući prečišćivač vazduha, uz održavanje higijene svih površina u životnim prostoru.

Možemo zaključiti da je dobar kvalitet vazduha u svakom domu ekvivalent dobrog zdravlja u njemu. Uz dobronameran savet da promenite navike ili pokušate da utičete na promenu navika onih sa kojima delite životni prostor, ovim tekstom smo želeli da Vam ponudimo rešenja za uklanjanje štetnih uticaja na prostor u kom boravite kao i osnovni uvid u intenzitet štetnosti tih uticaja. Očistite vazduh u vašem domu i time učinite nešto od izuzetnog značaja za Vaše zdravlje i zdravlje Vaše porodice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here