Naslovna Društvo Umetnost Džejms Din: Biografija Holibudskog buntovnika

Džejms Din: Biografija Holibudskog buntovnika

2724
0

Džejms Din rođen je osmog februara 1831. godine u Marionu u Indijani. U ranom detinjstvu zbog očevog posla Džejms biva primoran da se sa porodicom preseli u Kaliforniju i tamo krene u školu. Par godina nakon selidbe u svojoj osmoj godini suočava se sa smrću majke. Otac koji nije imao mogućnosti da izdržava i iškoluje dete odlučio je da Džejmsa pošalje na staranje rođacima u Fairmont u Indijani.

U Fairmontu je završio srednju školu. Bez obzira na psihičku nestabilnost koju je smrt majke unela u njegov život i na kratkovidost na koju tinejdžeri u to doba nisu baš blagonaklono gledali, Džejms je uspeo da izgradi popularnost u srednjoj školi. Iako prosečan u oblasti nauke u sportu i umetnosti nije mu bilo ravnog. Pretežno se bavio košarkom i atletikom, ali su važno mesto u njegovom životu zauzimali motori i moto trke. Bio je istaknut član dramske sekcije.

Okretanje glumi

Nakon srednjeg obrazovanja odlazi kod oca i njegove nove žene u Kaliforniju i tamo upisuje studije prava na koledžu Santa Monika. Ljubav prema umetnosti ga je uskoro navela da odustane od prava i upiše glumu na famoznom Kalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu.

U isto vreme polazi i na časove glume kod glumca i reditelja Džejmsa Vajtmora. Zatečen njegovim talentom, Vajtmor ga 1951. šalje u Njujork da okuša sreću i krene u osvajanje glumačke karijere.

Pažnju najveće televizijske produkcije u Americi CBS privlači kao radnik parking servisa u blizini njenog sedišta i tako dobija angažman u TV reklami za popularno osvežavajuće piće Pepsi. Nedugo zatim Džejms Din se prvi put pojavljuje u teatru na Brodveju sa ulogom u predstavi See the Jaguar što je uslovilo njegovo učlanjenje u glumačku školu Actors Studio, a nakon toga je igrao i u komadu The Immortalist.

Pojava Džejmsa Dina u Holivudu

Uloga u predstavi The Immortalist navela je slavnog reditelja Elija Kazana da glavnu ulogu u TV adaptaciji romana Istočno od raja nobelovca Džona Stajnberka dodeli Džejmsu Dinu umesto Marlonu Brandu kako je bilo planirano.

Uloga Kala Traska donela je mladom glumcu nesvakidašnju slavu i po prvi put, dodelila epitet razuzdanog buntovnika. Kal Trask je veoma kompleksan i slojevit lik koji se nalazi u nekoliko sukoba, a najizraženiji jeste onaj sa ocem Adamom i starijim bratom Aronom. Ovo delo prikazuje praporodicu i pragreh koji je dočaran još u starom zavetu, a sada se pojavljuje i u početku dvadesetog veka i Prvog svetskog rata, što dokazuje univerzalnost ove teme.

Film se prvi put pojavio na velikom platnu marta 1955. godine i zabeležen je kao prvo ostvarenje u boji reditelja Elija Kazana. Nominovan je za Oskara u četiri kategorije a jedna nominacija pripala je Džejmsu Dinu. To je bio prvi slučaj gde je glumac nominovan za Oskara nakon smrti.

Simbol mladalačke pobune

Ubrzo je došla i glavna uloga u filmu Nikolasa Reja Buntovnik bez razloga. Ulogom Džima Starka u ovom filmu Džejms Din je pokazao vanserijski talenat kao i neverovatnu harizmu koju je posedovao. Posle filma Istočno od Raja ovim ostvarenjem je učvrstio status među američkom omladinom i postao sinonim za pobunu.

Džim Stark je mladić nove dobi koji ulazi u konflikt sa tradicionalnim shvatanjima oko sebe, a samim tim i sa svojom okolinom, a prvenstveno porodicom. Film dočarava nove ideje novi poredak mladih koji ne mogu da nađu razumevanje u društvu i okolini. Više puta je bio kritikovan od strane medija kao nešto što je nepovoljno uticalo na adolescente i bilo uzrok neredima i pobunama mladih širom Amerike šezdesetih godina.

Film je premijerno prikazan u Njujorku 26. oktobra 1955. godine, samo mesec dana nakon Dinove smrti.

Dinova lična ljubavna drama

Za Džejmsa Dina Bile su vezane mnogobrojne kontroverze, od afera sa poznatim glumicama i lepoticama do glasina o homoseksualnosti. Iako je Din bio veoma slobodnog duha žustro je odbijao glasine o svojoj sklonosti ka istom polu. Pored toga da je to bilo delo zavidnih kolega kružile su i priče da je sam glumac iz lične želje za slavom u javnost pustio informaciju o homoseksualnosti, ali svakako nije tajna da da je Džejms Din jedna od najpoznatijih gej ikona dvadesetog veka i da su o njemu pored žena maštali i mnogi muškarci.

Da bi ispravila pogrešnu priču kompanija Warner Bros počela je da širi priče o vezama između slavnog glumca i mnogih svetskih lepotica među kojima su bile i njegove koleginice Natali Vud i Elizabet Tejlor.

Međutim, jedina njegova ljubav koja je trajala i bila više od avanture i trača bila je italijanska glumica Ana Marija Pjeranđeli. Veza ovog glumačkog para bila je prekinuta neodobravanjem Ana Marijine majke. Glumica se kasnije venčala sa pevačem Vićem Damonom. Ovaj brak je Džejmsa duboko emotivno povredio. Kruže priče da je čak i posmatrao svadbu svoje voljene iz prikrajka. Poginuo je samo dva meseca nakon tog događaja. Pjeranđelijeva je umrla nedugo za njim, a sumnja se i da je izvršila samoubistvo predoziranjem lekovima.

Burnom životu usledila je i neverovatna smrt

Džejms je od ranih tinejdžerskih godina bio zaluđenik za brzinom i auto i moto trkama. Svoj prvi trkački automobil marke Porše 356 Spidster obezbedio je od prihoda filma Istočno od raja. Tada je počeo da učestvuuje na auto trkama i ostvaruje zapažene rezultate. Tokom snimanja filma Div prestao je da učestvuje u trkama jer mu je to bilo zabranjeno, ali ga to nije sprečilo da kupi novi Porše 550 Spajders kojeg je nazvao „Malo Kopile“.

Jeziva činjenica je da je nedelju dana pre kraja snimanja i njegovog povratka trkama njegov prijatelj i kolega Alek Ginis predvideo nesreću rekavši da nema dobar osećaj u vezi tog automobila. Tačno sedam dana kasnije Džejms Din je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Za ovaj događaj se vezuju dve ironične činjenice. Prva je da je nešto pre toga igrao u reklami koja promoviše bezbednu vožnju i ograničenje brzine. A druga da mu je neposredno pred udes napisana kazna zbog velike brzine.

Džejms Din, mlada holivudska zvezda na vrhuncu slave, tragično je završio svoj život 30. septembra 1955. u svojoj dvadeset i četvrtoj godini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here