Naslovna Saveti Zdravlje Gde se nalazi pankreas i koja je njegova funkcija

Gde se nalazi pankreas i koja je njegova funkcija

647
0

Osnovna uloga pankreasa je da hranu koju jedemo pretvori u gorivo neophodno ćelijama tela. Pankreas ima dve glavne funkcije: egzokrinu (pomaže prilikom varenja) i endokrinu (reguliše šećer u krvi). Upala pankreasa se još naziva i pankreatitis, koji može biti akutni i hronični. Teži oblici pankreatitisa mogu oštetiti srce, pluća i bubrege. Više o tome gde se nalazi pankreas i detaljnije o funkciji i oboljenju ovog organa, saznaćete u nastavku teksta.

Gde se nalazi pankreas

Pankreas ili gušterača je velika žlezda, duguljastog i pljosnatog oblika, koja se nalazi u stomaku, pored tankog creva. U pitanju je jedan od najvažnijih organa za varenje, odnosno gastroenteralnog sistema. 

Funkcija pankreasa u organizmu

Pankreas reguliše lučenje digestivnih enzima u tanko crevo, čime se proces varenja odvija nesmetano. Takođe, oslobađa insulin i glukagon u krvotok. Zahvaljujući ovim hormonima, telo održava balans korišćenja hrane za pretvaranje u energiju. Međutim, kada digestivni enzimi počnu da rade pre nego što ih pankreas oslobodi, dolazi do oštećenja gušterače, odnosno do upale pankreasa. 

Koje su vrste pankreatitisa? 

Postoji akutna i hronična upala pankreasa. Akutni pankreatitis je iznenadna, kratkotrajna upala. Varira od blage nelagode do ozbiljne bolesti opasne po život. Nakon adekvatnog lečenja, većina ljudi sa akutnim pankreatitisom se veoma brzo oporavi. Ipak, u težim slučajevima, akutni pankreatitis može da izazove oštećenje tkiva, krvarenje, infekciju i ciste. Takođe, težak oblik pankreatitisa može oštetiti srce, pluća i bubrege. 

Za razliku od akutnog, hronični pankreatitis je dugotrajna upala ovog organa. Najčešće nastaje usled akutnog pankreatitisa koji nije adekvatno lečen. Drugi, glavni uzrok hroničnog pankreatitisa je preterano konzumiranje alkohola tokom dužeg vremena. Neretko se dešava da oštećenje pankreasa koje je izazvano prekomernim unosom alkohola tinja godinama ne ispoljavajući nikakve simptome. 

Najčešći simptomi pankreatitisa

Simptomi akutnog pankreatitisa

Najčešći simptomi akutnog pankreatitisa su mučnina i povraćanje, povećan broj otkucaja srca, kao i bol u gornjem delu stomaka, koji je posebno izražen nakon jela. 

Simptomi hroničnog pankreatitisa

Simptomi hronične upale pankreasa su slični akutnom pankreatitisu, mada postoje i produženi simptomi, kao što su dijareja, povraćanje, gubitak težine, neprestan bol u gornjem delu stomaka koji onemogućava svakodnevno funkcionisanje. 

Kako se dijagnostikuje pankreatitis?

Pankreatitis se najpre dijagnostikuje fizičkim pregledom, tako što se dodirom proverava osetljivost stomaka. Pored toga proveravaju se telesna temperatura, puls i krvni pritisak. Kako bi se dijagnostikovao akutni pankreatitis, iz krvi se proveravaju amilaza i lipaza. Visok nivo ovih enzima je jedan od pokazatelja akutnog pankreatitisa. 

Hronični pankreatitis se može dijagnostikovati pomoću rendgena, skenera kao i magnetne rezonance. Iz uzorka stolice se proverava količina masti kako bi se videlo da li pankreas proizvodi dovoljno enzima za njihovu obradu. Takođe se mogu raditi i testovi u vezi sa dijabetesom.  

Zbog čega najčešće dolazi do pankreatitisa?

Akutni pankreatitis se najčešće javlja kao posledica kamena u žuči, metaboličkih poremećaja, kao i prilikom uzimanja preterane količine alkohola. Može se javiti i kao posledica uzimanja nekih lekova ili nakon hiruške intervencije.  

Studije pokazuju da od hroničnog pankreatitisa najčešće obolevaju muškarci između 30. i 40. godine života. Pokazatelj su visoki trigliceridi, mada i genetska predispozicija igra značajnu ulogu. 

Kako se leči pankreatitis?

Kada je reč o akutnom pankreatitisu, neophodni su lekovi protiv bolova. Ukoliko bol potraje, najverovatnije ćete kroz infuziju dobiti sve što je potrebno. U težim slučajevima se radi ERCP, odnosno procedura pri kojoj dolazi do umetanja cevi niz grlo u želudac i gornji deo creva. Kada su uzrok pankreatitisa kamenčići u žuči, radi se operacija žučne kese. U nekim slučajevima potrebno je izvršiti i operaciju samog pankreasa kako bi se očistila nakupljena tečnost i bolesno tkivo. 

Kod hroničnog pankreatitisa važno je najpre eliminisati bol i pratiti proces varenja. U nekim slučajevima se uključuje insulun, rade se drenaže ili čak hiruška intervencija. Oštećeno tkivo pankreasa se može ukloniti hiruškim putem, mada je to najčešće poslednja opcija lečenja.  

Da li i na koji način je moguće preduprediti bolest?

S obzirom na činjenicu da su brojni slučajevi pankreatitisa izazvani dugotrajnom upotrebom alkohola, prevencija se fokusira na to. Ukoliko osoba ima problem sa preteranim konzumiranjem alkohola, a pritom nije dovoljno jaka da se odupre poroku, savetuje se poseta stručnom licu. 

Vodite računa da vam ishrana bude balansirana i ne izbegavajte fizičku aktivnost. Dovoljno je da svakodnevno šetate ili se bavite jogom. Treba izbegavati masnu i začinjenu hranu kao i suhomesnate proizvode. Kako biste prevenirali probleme sa pankreasom, akcenat stavite na zdravu ishranu. Unosite dosta povrća, ribe i piletine, ne samo zbog bolesti pankreasa već generalno zbog dobrog opšteg zdravlja. U svakom slučaju, uvek je bolje preventivno delovati nego sanirati posledice. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here