Naslovna Priroda i nauka Živi svet Gepard: Najbrži kopneni sisar na svetu

Gepard: Najbrži kopneni sisar na svetu

4546
0
gepard

Gepard je najbrži kopneni sisar. U stanju je da postigne brzinu od 100 kilometara na sat za svega nekoliko sekundi. Brz je samo na kratke relacije pa stoga pokušava da se što bliže prikrade plenu i da ga onda munjevito ščepa. Ako mu taj prvi pokušaj propadne, obično odustaje.

Mačke su vrhunski lovci koji dolaze do plena kombinacijom brzine i snage. Većina mačaka, od tigra do domaće mace, love pojedinačno i to na gotovo identičan način: prikradaju se plenu, lagano i nečujno, da bi u pravom trenutku jurnule i munjevito se bacile na žrtvu, zarivajući joj snažne zube u vrat. Čak i najkrupnije poput tigrova i lavova, u stanju su izvesti snažan gipak skok.

Gepard je, međutim, sasvim drugačiji. Ova mačka ne skače iz zasede, već trči i ima telo pravog sprintera zbog čega je najbrža kopnena životinja sveta.

Geparde možete naći osim u ZOO vrtovima još uvek na većem delu afričkog kontinenta, najbrojnije populacije nalaze se južno od Sahare, zatim naselјava i mali deo jugozapadne Azije, tačnije Irana.

Lov prikradanjem

Velike mačke ne mogu brzo trčati na veća rastojanja, te se u lovu oslanjaju na prikradanje. Prikradaju se do cilјa što je bliže moguće, pre iznenadnog smrtonosnog skoka. Ovaj način lova zahteva podjednako snagu i okretnost, pošto se mačke obično bacaju na leđa žrtve, pre nego što u nju zariju zube.

Većina velikih mačaka lovi životinje manje od sebe pošto love pojedinačno. Jedini izuzetak su lavice. One love u porodičnim grupama, te su u stanju oboriti i krupniji plen koji će podeliti ceo čopor.

Građa prilagođena brzini

Gepardi love brz plen poput gazela koje žive na otvorenim staništima. Ove mačke se ne bacaju na plen, ali mu se prikradaju držeći se što bliže tlu, a potom kreću u siloviti trk goneći odabranu žrtvu. Dužina samo jednog skoka geparda je 7 metara, a na rastojanju od više kilometara može razviti brzinu od 70 km/h, skrećući u punoj brzini ukoliko plen pokuša da mu umakne na taj način. Gepard može razviti maksimalnu brzinu od zapanjujućih 113 km/h, ali njome može trčati svega stotinak metara, pre nego što ga izda snaga.

Gepard je manji i vitkiji od ostalih velikih mačaka. Ima snažan, ali lagan skelet, sa dugim vitkim nogama. Izdužena, pokretlјiva kičma deluje poput opruge, dajući snagu njegovim ogromnim skokovima po tlu i omogućujući mu okretanje i naglo skretanje pri gonjenju plena. Glava geparda je mala i lagana, a oči postavlјene postrance, kako bi mogao tačno pratiti kretanje žrtve. Zahvaljujući svojim velikim nozdrvama koje omogućuju optimalan unos kiseonika ali i uvećanom srcu i plućima koji usklađeno funkcionišu radi efikasnijeg cirkulisanja kiseonika, gepard tokom uobičajene trke može da napravi od 60 do 150 udisaja u toku samo jednog minuta.

Kako najbrži kopneni sisar na svetu lovi svoj plen

Na sledećem snimku možete pogledati kako najbrži kopneni sisar na svetu lovi svoj plen. 

Za razliku od ostalih mačaka gepardi nemaju kožne omotače oko kandži i ne mogu ih uvlačiti. Poput krampona na sprintericama, one mu omogućuju snažni odraz od tla. Dugačak rep služi životinji kao kormilo, pomažući joj da održi ravnotežu pri skrstanju i okretanju u trku.

Gepardi imaju sitnije zube od ostalih velikih mačaka. To doprinosi smanjenju telesne težine, što pomaže bržem trčanju, ali ih istovremeno onemogućuje da se suprostave krupnim predatorima kako bi sačuvali lovinu ili mladunce.

Gepard ima grubu i kratku dlaku, krzno sa malim okruglim crnim tačkama. Gepard sa većim, tamnijim tačkama poznat je pod imenom „kralј gepard“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here