Naslovna Saveti Roditeljstvo Igre uz pomoć kojih male bebe uče

Igre uz pomoć kojih male bebe uče

1575
0

Za malo dete, igranje je veoma ozbiljan zadatak, a odabir adekvatnih igri i rekvizita koji služe u tu vrhu je za roditelje nekad pravi posao. Tokom igre, beba stiče prva saznanja o svetu i ljudima u njemu, istražuje okruženje i uči.

Zbog toga je važno odvojiti vreme za igranje sa bebom, posvetiti pažnju načinu igranja i odabrati kvalitetne i adekvatne igračake. Kako biste znali u kom pravcu bebino ponašanje tokom igre treba da se razvija i koje joj igrarije u tome najviše pomažu, pročitajte nastavak teksta.

Pravilan izbor igračaka i uloga roditelja

U psihomotoričkom razvoju deteta, od najranijih dana veliku ulogu imaju upravo igračke. Bebina, i dečija mašta uopšte, su beskrajne i oslobađaju se kako samostalno, tako i u grupi, na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Igračke za bebu treba da budu mekane i raznobojne, da podstiču interesovanje, improvizaciju i soscijalne veštine. Važno je da se za njihovu izradu se koriste samo najkvalitetniji materijali za bebe, sigurni i udobni. Loš izbor igračke i njena neadekvatna upotreba potencijalno može dovesti do povreda i neželjenih efekata.

Deca do 3 meseca obožavaju imitiranje i jarke objekte

Bebe na najbolji način razvijaju vizuelne sposobnosti posmatrajući izraze lica. Verovatno znate da se bebe smeju posmatrajući ljude dok se široko osmehuju, otvaraju usta ili se plaze ispuštajući pritom svešne zvuke ili skrivaju lice. Što češće to ponavljate, dete će smeh početi da zamenjuje imitacijama koje vidi pred sobom.

Šta će beba naučiti imitacijama? Osim koncentracije i opažanja, kinestetski impulsi u mozgu dobijaju informacije za pokretanje sitnih mišića lica i razvija se saosećajnost (empatija).

Značaj jarkih boja u životu veoma malih beba

Ovo je doba kada beba počinje, malo po malo, podizati glavu, na sekundu ili dve, zavisno od toga leži li na stomaku ili leđima. To je vreme kada beba treba početi sa uvežbavanjem ovih pokreta, odnosno sa jačanjem vratnih mišića istezanjem.

Najbolji način da joj te trenutke učinite zabavnim i lakšim je upućivanje na neki predmet jarke boje u njenom vidokrugu. Roditelji se obično tada odlučuju za jarko obojenu loptu, koju ostavljaju na oko pola metra od bebe. Beba tako usmerava svoju pažnju na loptu i trudi se da se isteže – tj. da dođe do lopte. Nešto kasnije će to i uspeti.

Šta se kod bebe razvija? Osim krupnijih mišića i muskulature, jačaju se mišići vrata i inervacija koja upravlja mišićima. Beba uči kontrolu pokreta i opažanje, odnosno kontrolu koncentracije pogleda na jednoj tački.

Do 6 meseci beba utvrđuje ravnotežu i pažnju

U periodu od 3. do 6. meseca, bebe postaju sve svesnije sebe i njihovog okruženja. Zanima ih njihova ruka, noga, pokušavaju stalno u to da gledaju. Primetićete da stalno skida čarapice i zbunjeno posmatra nožice. Ovo je vreme da joj ih i izbliza pokažete – spustite do njenih stopalca lopticu ili lutkicu. Beba će se naprezati da dođe do nogu kako bi izbliza pogledala predmet.

Šta se time menja? Osim razvijanja interesovanja, beba naprezanjem i savijanjem osnažuje kičmeni stub i trbušne mišiće. Gledanjem sa strana (“šta je ono tamo” metodom) beba se uči da uvežbava razvnotežu i da rukom traži nešto.

Do 9. meseca se razvija radoznalost i osećaj za prostor

Kako da svojoj bebi objasnite pojam manjeg i većeg? Najbolji način za ovu vežbu su posudice ili šuplje kockice različitih veličina (po sistemu babuškica) koje ćete vaditi jedne iz drugih.

Ovom prilikom možete obogatiti i bebine čulne senzacije rečima: „Još jedna i još jedna! Koliko posudica…!”. Najbolje je da bebi omogućite širu radnu površinu, poput poda, na kom će moći da sagledava sve posudice.

Beba razvija razumevanje treće dimenzije na ovaj način i redosled obavljanja radnji (manja kocka ide u veću, i tako dalje.).

Igrajte se ”šta se krije u kutiji” igre

Najbolji način da se beba upozna i razvija osećaj za radoznalost i interesovanje je da taj sama otkriva. Pomoću kutije za cipele, sa većim otvorom na sredini kroz koji dete može da provuče ruku (kao inkubator) beba će otkrivati predmete koji nisu dostupni njenom oku. Sve radoznalije će pristupati ovoj igru ukoliko u kutiju stavite više igračaka i učinite joj aktivnost zanimljivom igrajući se s njom.

Za godinu dana probudite umetnika u njoj

Svi znamo da se umetnici rađaju sa darom, a crtanje i slikanje predstavlja jednu od omiljenih aktivnosti za svako dete. Malog slikara možete buditi i u vašoj bebi, pomoću papira i voštanih bojica. Razvijanje veze između očiju i ruku u ovom periodu, od presudnog je značaja za kasnije iskustvo u savladavanju učenja slova i pisanja.

I sasvim mala deca traže društvo druge dece, kako bi u igri zajedno sakupljala iskustva. Gledajte da vašem detetu od malena omogućite da bude što više u društvu sa drugom decom, najbolje u prirodi, kako bi iskustva od kuće mogla uvežbavati i u igri sa njima, i pratite igranje svoje bebe kako biste smanjili rizik od povreda, na obostrano zadovoljstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here