Naslovna Društvo Selo i grad Insekti – vredni čuvari prirode (stop insekticidima)

Insekti – vredni čuvari prirode (stop insekticidima)

2180
0

Insekti po svom broju prvazilaze sva druga bića na našoj planeti. Danas je poznato oko milion ipo vrsta životinja, od čeka su miliom samo insekti. Neki naučnici smatraju da još 30 puta više vrsta insekata još treba otkriti. Insekti spadaju u beskičmenjake, žive svuda, manji broj vrsta živi i u morima.

Zavisimo jedni od drugih

Ni jedno biće na ovoj planeti nije slučajno tu, svako stvorenje makar i ono najsitnije ima veoma važnu ulogu i od njega zavisi čitav niz drugih. Insekti su veoma važni stanovnici naše planete. Članovi ove mnogobrojne porodice, uglavnom su sićušni tako da i ne primećujemo njihov značaj i doprinos održavanju kako biljnog, tako i životinjkog sveta. Oni daju veliki doprinos živom svetu posebno svojim bliskim odnosom sa biljkama. Neki insekti su važni oprašivači i na taj su način neophodni za oplođenje ranih vrsta biljaka. Zauzvrat cveće stvara višak pelena za njihovu ishranu.

Uništavanjem ili parazitskim odnosom sa drugim životinjama ili insektima, oni igraju važnu ulogu i u kontroli razmnožavanja životinjskih vrsta.

Znači, posredno, insekti su veoma važni činioci u održavanju ekosistema (zajednica organizma i njihove okoline). Jedući opalo lišće, pomažu raspadanje materije, a brsteći sveže lišće stvaraju neke korisne proizvode (svilena buba).

Šteta od insekticida daleko premašuje korist

Kada se radi o nama tako dragocenim žetvenim prinosima, često ne mislimo o koristi koju imamo od insekata. Mi jedino mislimo kako da se oslobodimo štetočina i stoga upotrebljavamo insekticide, odnosno hemikalije koje ubijaju insekte.

Isuviše kasno uviđamo da većina hemikalijia ubija ne samo štetne nego i korisne insekte. Zagađuju se i zemlja i vazduh, čime se dovodi u opasnost, ne samo drugi životinjski svet, nego i čovek. Što se tiče štetočina, uvek postoji mogućnost da nekoliko neugroženih ostane u životu i daju potomstvo koje će biti otpornije na hemikalije.

Štetna primena insekticida najviše se oseća u pčelarstvu, gde svake čitave kolonije pčela bivaju uništene. Pošto su pčele najvažniji oprašivači, ljudi neadekvatnom primenom insekticida ne samo da ne pomažu svojim usevima već im i višestuko umanjuju prinose. Ukoliko planirate da se bavite ili ste početnik u pčelarstvu pripremite se na gubitke koje uglavnom izazivaju nesavesni povrtari i voćari.

Uništenje biljnih štetočina i insekata prenosnika bolesti može se ostvariti i biološkom kontrolom, kao što je korišćenje bakterija koje prouzrokuju obolenja kod štetnih insekata. U kontroli razmnožavanja štetnih insekata mogu se koristiti i veštački mirisi koji odgovarju onima koje insekti koriste prilikom traženja partnera. Puštanjem ovih mirisa koje insekti koriste prilikom traženja partnera. Puštanjem ovih mirisa može se u takvoj meri poremetiti ponašanje, da uopšte ne dolazi do stvaranja potomstva.

Insekti sisači biljnih sokova ubrzavaju protok hranjivih materija kroz zidove biljnih ćelija i ekosistem može da održi dovoljno brzo kruženje hranjivih materija radi boljeg korišćenja ogromne sunčeve energije .

Neki insekti su korisni kao higijeničari i čistači kao na primer mravi.

Bubamara je prirodni neprijatelj mnogih štetnih insekata, hrane se biljnim i štitastim vašima. Bubamara se hrani lisnim vašima i baštovani kupuju po nekad na stotine bubamara i puštaju ih na biljne nasade i u cvetne bašte da bi ih zaštitili od biljnih vaši.

Sve bubamare mogu se hraniti i biljnom hranom, u slučaju da nema dovoljno lovine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here