Naslovna Saveti Zdravlje Kada su lekovi za spavanje jedino rešenje za nesanicu?

Kada su lekovi za spavanje jedino rešenje za nesanicu?

321
0
lekovi za spavanje
Pexels.com

Jedan od najčešćih problema koji prati savremenog čoveka jeste nesanica ili neki oblik problema sa spavanjem. Skoro svaka odrasla osoba se makar jednom u životu suočila sa nekim oblikom poremećaja spavanja koji se najčešće prepoznaju kada dođe do toga da nam bude teško da zaspimo ili da se probudimo još umorniji nego što smo bili pre nego što smo legli.

Ovo značajno utiče na našu svakodnevnicu i onemogućava nas da normalno funkcionišemo i obavljamo sve dnevne obaveze. Mnogi tada posežu za lekovima za spavanje u nadi da će moći da poprave svoj san, zaista se odmore i onda nastave da funkcionišu normalno.

Lekovi za spavanje mogu pomoći u rešavanju ovog problema, ali se moraju pažljivo odabrati i dozirati, i to sve na osnovu uzroka nesanice. Treba naglasiti da se većina ovih lekova ne sme uzimati na svoju ruku, već uz saglasnost lekara. U daljem tekstu ćemo navesti koji tipovi medikamenata za spavanje se prepisuju u zavisnosti od uzroka nesanice. 

Uzroci nesanice

Insomnija je veoma složen poremećaj i njeni uzroci mogu biti različite prirode. Na njenu pojavu utiču organske bolesti – srčana oboljenja, nelečeni dijabetes, povišen krvni pritisak, demencija i Parkinsonova bolest.

Do nesanice mogu da dovedu i mentalna oboljenja – šizofrenija, manija, anksioznost, depresija i neka druga stanja. U ovim slučajevima se preporučuju lekovi za spavanje kako se stanje pacijenta ne bi pogoršalo usled nedostatka sna i oni se koriste isključivo pod nadzorom lekara koji je upoznat sa celokupnom terapijom koju pacijent koristi.

Uzroci insomnije mogu biti i stil života – mnogo stresa, konstantna buka, nezadovoljstvo na poslu, stres zbog smenskog rada, previše kofeina ili alkohola pred spavanje, kao i intenzivne fizičke vežbe kasno uveče, mogu dovesti do nesanice. Osobe koje su sklone „preteranom razmišljanju“ – prisećanju nemilih događaja ili predviđanju neprijatnih stvari mogu da imaju problem sa spavanjem. Lekovi za spavanje se u ovim slučajevima koriste u kraćem periodu, mogu biti i oni na biljnoj bazi, a na duže staze bi trebalo razmišljati o bihevijoralnoj terapiji, meditaciji…

Treba naglasiti da, ukoliko se ne leči, nesanica može da izazove ozbiljne posledice po zdravlje. Umor depresija, dobijanje na kilaži…sve su to moguće posledice nedovoljno ili nedovoljno dobrog sna. Potrudite se da vam i ovaj aspekt svakodnevice bude balansiran i dovoljan da pregurate planirane obaveze. A ako ne uspevate prirodnim putem, uvek su poželjna pomoćna sredstva u vidu lekova za miran san.

Posledice nesanice

Posledice nesanice su brojne i one se umnožavaju i intenziviraju na osnovu dužine problema sa spavanjem. Može se reći da insomnija ugrožava kvalitet života – može da dovede do pojave anksioznosti, depresije, do poremećaja rada endokrinog sistema, do pojave gojaznosti, smanjuje produktivnost i ometa koncentraciju. Nesanica može da bude okidač za pojavu nekih autoimunih bolesti. Zbog toga bi ona trebalo da se leči – lekovima za spavanje ili posetama psihologu.

Kakvi sve lekovi za spavanje postoje?

Lekovi za spavanje se dele u tri grupe. Postoje hipnotici i sedativi, antihistaminici sa sedativnim dejstvom i prirodni lekovi. 

U hipnotike i sedative spadaju lekovi kao što su lorazepam, sanival, flormidal i slični. U zavisnosti od sastava, ovi medikamenti mogu povoljno da deluju i na anksioznost jer imaju umirujuće dejstvo. Ovi lekovi za spavanje se koriste isključivo uz nadzor lekara i mogu da izazovu zavisnost.

Antihistaminici su zapravo lekovi za alergije koji se nekada prepisuju i za nesanicu. Sedacija nastaje brzo pa se preporučuje da se piju neposredno pre odlaska u krevet. Ne preporučuje se njihova dugotrajna upotreba. 

Lekovi za spavanje na prirodnoj bazi se koriste za lečenje akutnih nesanica. Nemaju neželjene posledice i ne izazivaju dnevnu pospanost i zavisnost. Najčešće su na bazi valerijane i drugih biljaka koje imaju sedativno dejstvo. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here