Naslovna Saveti IT Kako da znam koliko memorije mi je potrebno za gejming?

Kako da znam koliko memorije mi je potrebno za gejming?

173
0

Gaming memorija, poznata i kao RAM (Random Access Memory), ključna je za PC gejmere koji žele da unaprede svoje iskustvo tokom igranja u učine ga bržim i fluidnijim.

Tokom igranja, ako dođe do problema i odziv vašeg računara je spor, možda će biti potrebno dodati više memorije.

Preporučuje se da svaki gejmer ima 8GB DDR3 memorije ili više, kako bi poboljšao svoje iskustvo. RAM će poboljšati odziv sistema i povećati broj frejmova.

Tačna količina memorije koja vam je potrebna za gejming zavisiće od vrste igara koje želite da igrate i da li treba istovremeno da koristite druge aplikacije.

Kako funkcioniše RAM?

RAM je kratkoročna memorija računara koja omogućava brz pristup i privremeno čuva informacije između procesora i SSD/HDD uređaja. SSD i HDD se smatraju dugoročnom memorijom, gde se informacije trajnije čuvaju.

Kada pokrenete igru na računaru, sve relevantne podatke koje vaš računar može da koristi tokom igre učitava u RAM. Konstantno povlačenje informacija sa SSD-a ili HDD-a može biti neefikasno i sporo.

Imati dovoljno RAM-a smanjuje konstantnu razmenu podataka između memorije i skladišta, čime se poboljšava odziv igara i aplikacija.

Koja RAM memorija je kompatibilna sa vašom matičnom pločom?

Pre nego što počnete da razmišljate o kapacitetu i frekvenciji RAM-a, trebalo bi da osigurate da je RAM kompatibilan sa vašom matičnom pločom i procesorom. Pogrešan tip modula jednostavno neće raditi, dok RAM sa netačnim specifikacijama za vaš računar može raditi ispod očekivanja.

RAM dolazi u štapićima, ili memorijskim modulima, koji se uklapaju u slotove za memoriju na matičnoj ploči. RAM koji nije kompatibilan sa vašim sistemom ili se neće uklopiti ili neće pravilno funkcionisati.

Matične ploče u modernim računarima podržavaju DDR4 RAM. DDR4 se ne sme mešati sa DDR3, prethodnom generacijom SDRAM-a. Nisu međusobno zamenjivi, i ne možete zameniti (na primer) 8GB DDR3 sa 16GB DDR4.

Koliko RAM-a je potrebno za gejming?

Količina RAM-a koja vam je potrebna za igranje zaista zavisi od igara koje želite da igrate, jer se za svaki naslov i format igre razlikuju zahtevi za RAM-om. Za određene igre važno je proveriti minimalne sistem­ske zahteve koje postavljaju diveloperi igara.

Ispunjavanje minimalnih zahteva ne obezbeđuje optimalno igračko iskustvo, jer nova igra može i dalje imati izazove sa niskim brzinama kadrova i nedostatkom performansi. Razvojni timovi obično preporučuju kapacitete RAM-a u „preporučenim zahtevima“, a neki čak naglašavaju i „visoke“ ili „ultra-visoke“ kapacitete.

Šta utiče na potrebnu količinu memorije za gejming?

Količina memorije koja vam je potrebna za igranje igara ne zavisi samo od toga koje igre želite da igrate, već i od toga koliko drugih aplikacija imate otvorenih u pozadini. Dok neki gejmeri možda mogu da koristie 8GB za igranje nekoliko starijih igara, 16GB će definitivno poboljšati vaše doživljaj pri igranju ako volite da igrate modernije naslove.

Ali šta je sa pokrenutim zadacima u pozadini, poput Chrome-a ili Discord-a? Za to će vam možda biti potrebno 32GB. 32GB RAM-a može zvučati kao puno, ali imati višak dostupnog kapaciteta može da napravi ogromnu razliku u performansama i dokazuje zašto mnogi zaljubljenici u igre troše više novca da dodaju 32GB, 48GB ili čak 64GB svojim sistemima.

Koja brzina RAM memorije vam je potrebna za gejming?

Potražite pravilan balans između kapaciteta i brzine. Verovatno nije idealno imati 32GB spore RAM memorije, ali ni 4GB brze RAM memorije. Brzine DDR4 RAM memorije počinju od oko 1600MHz, ali se prema današnjim standardima smatraju sporim.

Kada je reč o gejmingu, postoje prednosti korišćenja RAM memorije sa visoko ocenjenim brzinama. Iako neće imati tako dubok uticaj kao nadogradnja procesora ili grafičke kartice, brža RAM memorija može poboljšati performanse igara i broj frejmova u sekundi.

Da li je brža RAM isplativa za igre i sistem?

Poboljšanja performansi variraju od igre do igre: neke dožive primetan skok, dok druge jedva osete promene. Dobro je proveriti rezultate testova za prosečan broj frejmova u sekundi kako biste utvrdili da li je nadogradnja isplativa.

Osim poboljšanja broja frejmova u sekundi, brža RAM memorija može unaprediti i vreme trajanja ili stabilnost njihovog broja. Van broja frejmova u sekundi, brža RAM memorija može poboljšati i druge aspekte performansi, kao što je skraćivanje vremena podizanja sistema.

Planiranje RAM-a za buduće naslove

Kada odlučujete koliko RAM-a da instalirate, važno je da razmotrite i buduće potrebe, posebno uzimajući u obzir potencijalno povećanje zahteva za RAM-om u nadolazećim naslovima.

Na kraju, važno je da proveriti opcije nadogradnje za vaš računar. Većina desktop računara i laptopova koristi RAM instaliran u identičnim parovima i ima dva ili četiri memorijska priključka. Dakle, želećete da izabrete optimalne delove kao set ili kit kako biste dobili najbolje performanse memorije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here