Naslovna Priroda i nauka Kako gajiti orhideju?

Kako gajiti orhideju?

781
0
žena-orhideja

Simbol ljubavi, lepote i plodnosti, orhideja predstavlja jedan od najlepših egzotičnih cvetova. Zbog svoje elegantne građe i nežnih, atraktivnih cvetova mnogi je smatraju kraljicom cveća. Višegodišnja biljka koja uz pravilnu sadnju, negu i čuvanje može cvetati i do nekoliko puta godišnje

Gajenje orhideja za mnoge predstavlja hobi, i nije retkost da se ljubitelji ovog cveta ne zadrže samo na jednoj saksiji orhideje. Zbog pozitivne simbolike koju predstavlja, orhideja u saksiji može biti idealan poklon za dragu osobu. Cvetovi orhideje mogu biti jednobojni ili šareni, najčešće belih i ružičastih tonova.

Poreklo orhideja

Istorija orhideja datira od pre 100 miliona godina – iako je prvi put predstavljena u botaničkim knjigama sredinom devetnaestog veka. Orhideja pripada jednoj od dve najveće porodice cvetova, a veruje se da je prva orhideja pronađena na području Japana ili Kine. Različite vrste orhideja se mogu naći na gotovo svakom kontinentu, a do sada je poznato oko 20 hiljada različitih vrsta orhideja. 

Takođe, nije nepoznanica da se orhideja u tradicionalnoj kineskoj i ajuverda medicini koristiti i za lečenje srčanih oboljenja, jačanje imuniteta, kao i za tretiranja problematičnih stanja na koži.

Nega orhideja

Iako je jako popularna biljka, mnogi će se složiti da održavanje orhideja može biti komplikovano, a mala greška može dovesti do toga da orhideja prestane da cveta. Pored toga što možete sprečiti cvetanje orhideje, neadekvatna nega dovodi i do truljenja korena zbog kojeg se biljka može osušiti.

Idealna temperatura i pozicija

Kako bi vam orhideja opstala, neophodno je da napravite dobre uslove za njeno razvijanje. Najvažnija stavka jeste pozicija saksije kao i temperatura prostorije u kojoj ćete držati orhideju. Orhideja najviše voli jako osvjetljenje i sunčane prostorije, bez direktnog izlaganja sunčevim zracima. Ako je držite blizu prozora, vodite računa da saksija bude pozicionirana na daljini od jednog metra. Na niskim temperaturama orhideja ne može opstati, s toga je umerena temperatura idealna za gajenje orhideja (između 10 i 27 stepeni).

Zalivanje

Nepravilno zalivanje je jedna od najčešćih grešaka koja se pravi prilikom gajenja orhideje. Kod zalivanja orhideja je važno napraviti usklađen ciklus hidratacije, a preporuka je da se vlažnost zemlje proveri pre nego što sipate vodu u saksiju. U zavisnosti od uslova u kojima gajite orhideju, optimalan broj zalivanja je jednom, do više puta nedeljno u toku letnjeg perioda. 

Postoje dva ispravna načina zalivanja orhideja, prvi podrazumeva sipanje određene količine vode u saksiju nakon čega se višak vode prospe, a drugi način zalivanja orhideja je sipanje vode u saksijsku tacnu i ostavljanje orhideje, do 30 minuta, da korenom i žilama izvuče količinu vode koja joj je potrebna, nakon postupka višak vode se prosipa. U toku toplijih dana orhideju možete prskati vodom iz bočice sa raspršivačem, što će joj obezbediti dodatnu vlažnost.

Presađivanje

Presađivanje je jedan od delikatnijih koraka u održavanju orhideje, s toga ga treba uraditi detaljno i pažljivo. Orhideju nikada ne bi trebalo presađivati u toku cvetanja. Presađivanje orhideja se vrši na orhidejama koje su završile fazu cvetanja, uz pomoć novog supstrata namenjenog za orhideje

Stari supstrat je potrebno detaljno ukloniti, kao i sve suve ili trule delove korenja. Korenje orhideje nije potrebno pritiskati prilikom postavljanja u saksiju i posipanje supstrata, a idealan pozicija za postavljanje korena je sredina saksije. Nakon što ste uspešno presadili vašu orhideju, zalijte je na pravilan način.

Kako da orhideja ponovo procveta?

Postoji više načina kako da orhideja ponovo procveta, a da bi do toga došlo, ona mora ispunjavati nekoliko uslova: orhideja mora biti u fazi mirovanja i potpuno zdrava, bez trulih ili suvih korena. Jedan od načina za ponovno cvetanje orhideje jeste simulisanje uslova u kojim bi orhideja normalno cvetala. 

Ovaj način podrazumeva podizanje temperature u kojoj orhideja boravi,  pojačanu osvetljenost, kao i restrikciju zalivanja koja će postići smanjenu hidriranost biljke, uobičajenu za prolećni i letnji period u kojem orhideja normalno cveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here