Naslovna Društvo Biznis Kako napisati dobar CV + CV obrazac

Kako napisati dobar CV + CV obrazac

7925
1
napisati-cv

Da li ste znali da poslodavci u proseku pregledaju jedan CV 6 sekundi? Samo 6 sekundi je dovoljno da se donese procena da li je nečija radna biografija zanimljiva i vredna razmatranja. To nam govori samo jedno: ukoliko želite da Vas neko pozove na razgovor za posao, morate imati dobar CV. Na kraju teksta možete preuzeti šablone – CV obrazac po vašem ukusu.

Šta je to loš CV?

Koliko puta Vam se dogodilo da u oglasima pronađete posao iz svojih snova, pošaljete svoju biografiju i ostanete bez odgovora? Iako ste kvalifikovani i sigurni u to da biste odlično obavljali taj posao, nije Vam pružena prilika da to i dokažete. Ukoliko dosad niste pozvani ni na jedan razgovor za posao, za to je kriv Vaš loš CV. Šta znači „loš CV“? To znači nije dovoljno zanimljiv da ga poslodavac nakon 6 sekundi nastavi da ga čita. Loš CV je nepročitan CV.

Mnogi veruju da je CV prepreka do posla, a zapravo ovo je moćan alat koji na najjednostavniji način može da pokaže sve Vaše kvalitete. Sve što je potrebno jeste da znate kako da ga sastavite.

Šta sadrži jedan dobar CV?

Kontakt informacije, obrazovanje, radno iskustvo, dodatne veštine, projekti u kojima ste uzeli učešće – sve je važno, ali je još bitnije na koji način ćete prezentovati sve ove informacije o sebi. Verovali ili ne, poslodavca neće oduševiti da čita tri stranice o Vašem volonterskom iskustvu ili slabom poznavanju španskog jezika. Budite sažeti, konkretni i jasni. Na prvom mestu, izaberite CV format koji će na najpregledniji način prikazati sve što ste dosad radili. Ne bojte se, čak i ukoliko nemate iskustva, moguće je napisati odličnu biografiju vrednu čitanja.

devojka-kuca-na-laptopu
Foto: Pixabay.com

Zašto kontakt informacije stavljamo na početak CV-ja?

Na Internetu ima mnogo dobrih primera kako jedan kvalitetan CV obrazac izgleda, a u svakom se poklapa odeljak o  kontakt informacijama. Svi stručnjaci za razvoj karijere savetuju da upravo kontakt informacije stavite u zaglavlje CV-ja. Želite da zainteresujete potencijalnog poslodavca i želite da Vas kontaktira? To ćete postići tako što ćete na vidno mesto staviti sve adrese na kojima ste dostupni. Nijedan poslodavac neće tražiti Vaše ime ili broj telefona na četvrtoj strani CV-ja.

Dakle, u zaglavlje obrasca upisujete svoj kontakt. To podrazumeva da napišete svoje puno ime i prezime, tačan naziv zanimanja, tj. radni profil, potom je obavezna email adresa, broj telefona, LinkedIn profil i kućna adresa.

Budite obazrivi i iskreni u ovom delu, jer su sve šanse da će onaj koji čita Vaš CV proveriti i Vaš onlajn identitet. Ukoliko Vaš LinkedIn profil ne izgleda profesionalno ili se pak podaci o  akademskom obrazovanju i radnom iskustvu ne poklapaju sa onim koje ste naveli u CV-ju, budite sigurni da Vas neće uzeti u razmatranje za posao.

Iskustvo je važno!

Sledeći odeljak u radnoj biografiji treba posvetiti nečemu što je važno, a mnogi su saglasni i da je najvažnije, kada je u pitanju ostavljanje utiska. U pitanju je radno iskustvo. Kako su kontakt informacije zapravo u zaglavlju Vašeg CV-ja, radno iskustvo je zapravo prvo o čemu obaveštavate potencijalnog poslodavca. Upravo ovom delu Vaše biografije biće posvećeno najviše pažnje. Tipična greška koju sadrži svaki prosečan CV jeste ta što kandidati u odeljku o radnom iskustvu jednostavno nabroje sve svoje prethodne radne pozicije. Pitate se zbog čega je to pogrešno? Poslodavca ne zanima gde ste i šta ste radili. Njega interesuje koliko dobro ste obavljali taj posao i šta možete ponuditi kao budući radnik.

Kako ćete to postići?

  • Istaknite svoja postignuća, a ne opis radnih obaveza.
  • Koristite glagole u aktivnom obliku: kreirao, analizirao umesto bio zadužen za kreiranje, analizu i slično.
  • Skrojite CV po meri pozicije za koju konkurišete. Proučite opis novog radnog mesta i prostudirajte koji će zadaci biti postavljeni pred Vas. Ukoliko ste nešto od toga radili i ranije, uključite i to u svoj CV, čak i ako Vam to nisu bila primarna zaduženja na prethodnim pozicijama.

Od izuzetnog značaja je da upravo u ovom odeljku istaknete svoja ključna dostignuća. Tom prilikom iznesite problem koji ste rešavali, na koji način i koji su bili konačni rezultati.

rukovanje-poslovni-dogovor
Foto: Pixabay.com

Obrazovanje vredi

Unošenje podataka o obrazovanju i stepenu diplome nije zahtevan posao. Ne upisujte koju ste srednju školu završili, osim ukoliko to nije najviši stepen Vašeg obrazovanja. Navedite godinu svog diplomiranja, stepen diplome i naziv visokoškolske ustanove na kojoj ste stekli diplomu. Ne morate detaljnije pisati o svojim akademskim dostignućima osim ukoliko ste tek diplomirali i bez iskustva.

Šta ako nemate iskustva?

Mnogi sveži diplomci su zabrinuti upravo zbog odeljka o radnom iskustvu. Nije retka pojava da odlični studenti ne mogu doći do radnog mesta, zbog toga što osim manjih volonterskih projekata nemaju iskustva u struci kojim mogu da se pohvale. Stručnjaci kažu da ipak nema mesta za brigu čak ni u ovom slučaju i savetuju mali trik: postavite odeljak o svom obrazovanju ispred odeljka o radnom iskustvu. To je prilika da pokažete da ste diplomirali sa visokom ocenom u nekoj prestižnoj ustanovi i da svoja akademska postignuća stavite u prvi plan. Ovde možete navesti naziv svog diplomskog ili master rada, odnosno naziv doktorske disertacije. Pored toga možete napisati koja su Vam omiljene oblasti istraživanja i neke relevantne kurseve koje ste pohađali.

napisati-cv
Foto: Unsplash.com

Koje veštine će izgledati dobro u Vašem CV-ju?

Kada su veštine u pitanju, nisu sve od iste važnosti za posao za koji konkurišete. Obratite pažnju da u CV upišete samo relevantne veštine. O čemu se radi? Bez obzira na to što ste odlični u irskom plesu teško da će taj podatak značiti poslodavcu koji traži novog menadžera prodaje. Dakle, navodite samo ono što je važno za radno mesto koje želite. Pažljivo proučite koje su to veštine koje se traže od budućeg radnika i ako ih posedujete – obavezno ih uključite u svoju radnu biografiju. Imajte u vidu da je svaki strani jezik koji poznajete ili tečno govorite plus, ali je jako važno da o stepenu svog znanja govorite istinu.

Dodatne informacije

Pored svega navedenog u svoj CV možete uključiti i neke dodatne informacije o svom radu i aktivnostima. To se odnosi na neke publikacije, sertifikate, kurseve ili pak konferencije i seminare čiji ste bili učesnik. Studenti ovde mogu upisati i adresu svog ličnog bloga, interesovanje ili neki hobi. Glavna stvar kod ovog odeljka je u meri – ne treba preterivati. Upišite ono što smatrate da bi posebno cenili u kompaniji koja je raspisala konkurs.

laptop-cv-san
Foto: Pixabay.com

Budite iskreni

Dešava se da iz preterane želje da se prikažu u najboljem svetlu kandidati  lažu u svom CV-ju. Ne pravite takvu grešku. Sve što navedete kao svoje dostignuće i veštinu lako se može proveriti, ako ne pre, a onda na samom razgovoru za posao. Ne gradite reputaciju lažova u svojoj branši, već kvalitetnog radnika na kog se svaki poslodavac može osloniti.

Na kraju – pronađite pravi format (CV obrazac) za sve ove informacije

Format CV-ja nije nešto što će poslodavac zanemariti pri proceni. Zapravo, činjenice pokazuju da niko ne voli da se „snalazi“ u haosu biografskih podataka koje ste ukucali u WORD dokument. Srećom po sve, na Internetu postoji mnogo besplatnih i korisnih obrazaca u koje možete upisati informacije o svom obrazovanju i radnom iskustvu i tako dobiti savršen CV. Setimo se početka ovog članka: koji CV je dobar CV? Onaj koji poslodavac pročita i koji vas dovede do posla.

Ukoliko uz radnu biografju priložite i motivaciono pismo, budite sigurni da ćete biti primećeni.

Izaberite CV obrazac po vašem ukusu, evo primera:

CV obrazac – primer 1

CV obrazac – primer 2

CV obrazac – primer 3

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here