Naslovna Škola Jezik i književnost Kako pomoći detetu da napiše pismeni sastav

Kako pomoći detetu da napiše pismeni sastav

6918
0

Neki roditelji nesvesno iz najbolje namere kako bi pomogli detetu prave veliku grešku, tako što umesto njega pišu sastave bilo za domaći, bilo za pismeni sastav. Na taj način sasecaju deci krila u startu i dete umesto da se potrudi i samo napiše sastav, uvek se oslanja na pomoć starijih.

Ukoliko se ta praksa uspostavi u nižim razredima, sasvim je sigurno da ćete tokom celog školovanja biti u situaciji da pišete detetu sastav. Ako ne Vi, onda neko iz bližeg okruženja ili neko ko će to uraditi uz određenu materijalnu nadoknadu (čest primer u srednjoj školi).

Kako motivisati dete da napiše pismeni sastav?

Najvažnije je da od malena kod deteta razvijete ljubav prema čitanju. Umesto da ispričate priču za laku noć, ne bi bilo loše da povremeno pročitate detetu priču pre spavanja.

Takođe je važno da i Vi budete uzor detetu, jer velika verovatnoća je da gledajući Vas kako čitate, dete će poželeti da pročita nešto pre spavanja. Dete koje čita ima daleko sadržajniji i bogatiji rečnik u odnosu na dete koje ne čita.

Kada Vam dete dođe kući i saopšti da treba da mu napišete domaći zadatak, jer ono ne ume ma koliko se trudilo, umesto da se latite papira i olovke, navedite dete na razgovor o datoj temi.

Kao primer navešćemo temu “Proleće u mom kraju”. Tema podrazumeva opis jednog godišnjeg doba, a deca nerado pišu o tome. Nedostaje im inspiracija.

Izađite zajedno sa detetom napolje i razgledajte prirodu. Razgovor možete započeti o godišnjim dobima, njihovoj smeni, obeležjima kao i o redosledu. Neka od tih rečenica kasnije može poslužiti kao uvod u sastav. Zatim spontano navedite dete da Vam nabroji sve što vidi oko sebe. Nebo, oblaci, sunce, krošnje, ptice, trava, cveće, insekti, deca, su samo neki od pojmova koje će Vam dete navesti. Sve što nabroji možete zapisati, a potom  zatražite od deteta da za svaku od navedenih imenica napiše najmanje dve rečenice. Možete detetu pomoći svojim savetima i sugestijama. Međutim nikako ne smete da dozvolite sebi da umesto deteta vi formulišete i zapisujete rečenice.

Bićete iznenađeni i Vi i dete kada vidite da od nekoliko smislenih rečenica može biti napisan lep pismeni sastav. Zaključak bi trebao da predstavlja detetova lična osećanja (zašto voli ili zašto ne voli određeno godišnje doba).

Pre nego prepiše sastav u svesku, potrebno je da glasno pročita i ispravi eventualne gramatičke greške. Naravno, važno je da i Vi prekontrolišete, pre nego što se sastav nađe u svesci za domaće zadatke.

Možda Vam se sve ovo čini kao dugotrajan proces, ali dovoljno je samo nekoliko puta u početku školovanja usmeriti dete da samo napiše sastav, na taj način ćete dugoročno rešiti problem. Olakšaćete pisanje sastava prvenstveno detetu a onda i sebi.

Dečja mašta je beskrajna. Na nama je da je podstičemo i razvijamo. Kada otkrije svoje potencijale, dete može mnogo više nego što smo mi odrasli čak i u stanju da zamislimo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here