Naslovna Lifestyle Život Kako prevazići strah – suočiti se sa svojim strahovima!?

Kako prevazići strah – suočiti se sa svojim strahovima!?

4004
0

Strahove ne možemo pobediti, ali možemo se suočiti sa njima i na taj način ih uspešno prevazići. Kada se plašimo nečega mi smo istovremeno i subjekat i objekat straha. Ukoliko ne priznajemo strah već ga potiskujemo ili poričemo dobijamo kontra efekat, jer što više potiskujemo strah on nam se sve više vraća bilo u istom bilo u drugačijem obliku. Svako potiskivanje straha je osuđeno na neuspeh. Sve ovo navedeno se odnosi na iracionalne strahove koji neretko obitavaju u našem umu. Iracionalni ili neurotski strahovi predstavljaju strahove od ideja i misli koje nas obuzimaju. Već smo u prethodnim tekstovima govorili o značaju svesnosti u sadašnjem trenutku, jer to je efikasan način da se odagna tj. eliminiše iracionalni strah.

Karakteristike iracionalnih strahova

Iracionalni strahovi se baziraju na imaginaciji,nemaju veze sa stvarnošću već se odnose na ono što zamišljamo da bi moglo da nam se desi. Uglavnom su intenzivni jer se vremenom povećavaju samo iz tog razloga što umesto da se suočimo sa njima mi ih potiskujemo, odnosno izbegavamo. A iz ovoga proizilazi i da su uporni i da se sve češće ponavljaju. Logički argumenti nisu dovoljni da bismo se oslobodili iracionalnog straha. Što više razuveravamo sebe strah postaje jači, jer ovaj problem nije intelektualne prirode i ne može se prevazići argumentima. Grešimo i kada razmišljamo i analiziramo iracionalne strahove, jer i to je jedan vid opiranja strahu kojim se ništa ne postiže. Jedini način da se suprotstavimo strahu je da se suočimo sa njim.

Šta podrazumeva suočavanje sa strahom

Kako bi se uspešno suočili sa strahom važno je otkriti čega se ustvari bojimo. Bitno je shvatiti da se mi ne bojimo konkretnih situacija (vožnja liftom, ujed psa, visine i sl.), već svojih misli o tome koje nas zastrašuju. Uvek razmišljamo šta bi bilo kad bi bilo a to dovodi do povećanja ili oživljavanja potisnutog straha. Mi se ustvari ne plašimo neposredne realnosti koja nas okružuje već se plašimo ideja za koje smo vrlo uspešno razvili scenario u svom umu. Tek kada se suočimo sa strahovima onda možemo da utičemo na njih, da ih korigujemo, menjamo i odstranimo.

Strah nije izraz slabosti, već je suočavanje sa istim odraz hrabrosti. Da bismo mogli da se oslobodimo straha najpre je potrebno da ga prihvatimo, da ga razmotrimo a tek onda otpustimo. Imaginarni strah je produkt naših misli i zato je potrebno ovu proceduru redovno ponavljati sve dok strah ne isčezne i prestanemo da se bojimo.

Ukoliko ne preduzimamo ništa i prepustimo se strahu, vrlo lako ćemo upasti u zamku u začarani krug, gde se više nećemo plašiti pojedinačnih situacija, već ćemo imati strah od straha. Ako na vreme ne osvestimo svoje strahove i ne krenemo da se suočavamo sa njima, to je put koji vodi ka napadima panike i opsesivnim mislima. Jedna od delotvornih metoda u eliminisanju straha je kontrola disanja u takvim momentima, kao i suočavanje, jer tek kada se suočimo sa nerealnim strahom i vidimo da smo iz te borbe izsšli kao pobednici, odnosno da smo pobedili same sebe, to nam predstavlja satisfakciju za svaki sledeći put pri čemu strah provereno jenjava.

Neke od smernica za suočavanje sa strahom

Kao što smo već rekli da bismo mogli da se oslobodimo straha ili da ga držimo pod kontrolom potrebno je naučiti kako da se suočimo sa istim. S obzirom da je dokazano da svaki strah u osnovi podrazumeva strah od smrti, samo ga mi drugačije formulišemo i bespotrebno robujemo raznim strahovima. Kao prvo, ma koliko surovo da zvuči, pomirite se sa tim da ćete jednog dana umreti. Nećete biti ni prvi ni poslednji a vašim nestankom neće nestati planeta.

Napustili su nas mnogo veći umovi nego što smo vi i ja, ali svet nije prestao da postoji. Zato nemojte umirati svakodnevno i postepeno, već vreme koje vam je dato iskoristite maksimalno. Ako se plašite ulaska u lift ( pokvariće se, niko me neće čuti, ostaću zarobljen, umreću u liftu), pre nego uđete u lift pobedonosno recite sebi – „Ako treba nešto da mi se desi i da umrem ovde, evo spreman sam“, zatim hrabro zakoračite u unutrašnjost lifta.

Ne samo da nećete umreti, već ćete biti ponosni na sebe kad shvatite prilikom izlaska iz lifta da ste prebrodili strah. Uvek kada se nadjete u sličnoj situaciji ponovite sebi „Evo spreman sam, pa šta god da se desi.“ Neće se desiti ni jedan od onih scenarija koje ste vrteli dano-noćno u glavi, već jedino što može da vam se desi je to da svaki put budete sve ponosniji na sebe što će vam predstavljati dodatnu satisfakciju. Ne zaboravite da kontrolišete disanje, jer kada se usresredimo na proces disanja i krenemo polako da dišemo u takvim situacijama, mišići se opuštaju. Na vama je samo da se usudite i napravite prvi korak. Svaki sledeći put suočavanja sa strahom u istoj ili novonastaloj situaciji će biti sve lakši i lakši do momenta dok iracionalni strah ne postane vaša prošlost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here