Naslovna Saveti Zdravlje Kako se nositi sa nesanicom u drugom tromesečju trudnoće?

Kako se nositi sa nesanicom u drugom tromesečju trudnoće?

279
0
nesanica-trudnoća-trudnica
Pexels.com

Nesanica je čest problem koji pogađa mnoge ljude širom sveta. Manifestuje se kao otežano uspavljivanje, česta buđenja tokom noći ili rana jutarnja buđenja. Ova stanja mogu dovesti do umora, nedostatka energije i razdražljivosti tokom dana, što može imati značajan uticaj na kvalitet života i produktivnost pojedinca.

Ako nesanica traje duže vreme, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Hronična nesanica može oslabiti imuni sistem, povećati rizik od depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja i povećati rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Pored toga, ovo stanje može dovesti do problema sa koncentracijom, pamćenjem i donošenjem odluka.

Nesanica u 21. nedelji trudnoće

Ovo stanje može biti posebno problematično za trudnice. Tokom trudnoće, žene se suočavaju sa mnogim fizičkim i emocionalnim promenama, koje mogu dovesti do nesanice. Kada se javi u ovom periodu života, ona može uticati na zdravlje majke i bebe, zbog čega je važno pronaći efikasan način za upravljanje ovim stanjem.

U drugom tromesečju trudnoće, posebno je 21. nedelja trudnoće period kada mnoge trudnice počinju da se bore sa ovim problemom. To se može manifestovati na različite načine, počev od otežanog uspavljivanja, čestih buđenja tokom noći, pa sve do neprospavanih čitavih noći. Ovo može imati ozbiljan uticaj na buduće majke, jer dovodi do umora, nedostatka energije i razdražljivosti tokom dana.

Neki od uzroka nesanice u 21. nedelji trudnoće su hormonalne promene, nelagodnost u telu, stres i brige oko trudnoće i pripreme za dolazak bebe. Takođe, uobičajeni uzroci nesanice mogu uključivati gastrointestinalne probleme, kao što su žgaravica i česti odlasci u toalet.

22. nedelja kao prekretnica za miran san

Kada se nesanica nastavi i tokom 22. nedelje trudnoće, mnoge trudnice brinu o tome kako će to uticati na njihovo zdravlje i dobrobit bebe. Na sreću, uz adekvatnu brigu o sebi i prilagođavanje navika spavanja, one mogu poboljšati san i smanjiti rizik od nesanice u kasnijim fazama trudnoće. Ključno je obezbediti udobno i tiho mesto za spavanje, smanjiti stimulanse i buku u spavaćoj sobi i izbegavati preteranu upotrebu mobilnih telefona i drugih uređaja pre spavanja.

Buduće mame bi trebale da izbegavaju naporne fizičke aktivnosti, teške obroke i velike količine tečnosti pre spavanja. Pored toga, one treba da budu svesne svog mentalnog zdravlja i potrebe da se nose sa stresom i anksioznošću tokom perioda drugog stanja. Vežbanje joge, meditacije i dubokog disanja mogu biti korisne tehnike za smanjenje stresa i pomoći vam da se opustite pre spavanja.

Konsultacije sa lekarom

Ako nesanica postane hronična i remeti kvalitet života, važno je potražiti savet stručnjaka. Lekar može dati savet o opcijama bezbednog spavanja tokom ovog perioda života, kao što je položaj za spavanje, i može dati preporuke za dodatne korake koje buduća mama može da preduzme kako bi poboljšala kvalitet svog sna.

Takođe, stručnjak može preporučiti i dodatne tretmane, kao što je terapija razgovorom, ukoliko proceni da je to neophodno. Međutim, mlade mame treba da budu oprezne kada uzimaju bilo koji oblik lekova za spavanje tokom ovog perioda, jer neki lekovi mogu biti štetni za bebu.

Nesanica može biti frustrirajuća za trudnicem posebno kada se uđe u 21. i 22. nedelju trudnoće, ali postoji mnogo načina za borbu protiv ovog stanja. Ključno je da uz odgovarajuću negu i konsultacije sa stručnim licima, prilagodite svoje navike spavanja i smanjite stres i anksioznost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here