Naslovna Uncategorized Kako sprečiti propadanje vilice

Kako sprečiti propadanje vilice

302
0

Vilice su važan deo facijalne muskulature, one su te koje omogućavaju govor i žvakanje. Kada dođe do atrofije vilične kosti, onda se to odražava na sve delove lica. Nakon gubitka zuba, postepeno dolazi do menjanja strukture vilice, pa ukoliko se ne leči i ne izvrši neka dentalna procedura, to može dovesti do gubitka ostalih zuba, ali i do izmenjenog oblika lica pacijenta. Zato se preporučuje postupak nadogradnje resorbovane kosti vilice. Ukoliko patite od nedostatka jednog ili više zuba u vilici, a zabrinuti ste zbog gubitka vilične kosti, najbolje je da odete na pregled kod oralnog hirurga, koji će vas posavetovati koje je najbolje rešenje za vas.

Gubitak vilične kosti je postepen, ali težak i nezaustavljiv proces. Javlja se kod većine pacijenata posle gubitka zuba, jer zubi su ti koji održavaju visinu i debljinu vilične kosti. Zbog toga je propadanje vilične kosti prisutno i kod pacijenata koji nose mobilne proteze ili imaju odrađene mostove. Oni poboljšavaju sposobnost žvakanja i govora, ali ne štite samu vilicu od gubitka kosti. Zubni implanti predstavljaju idealnu zamenu za prirodni koren zuba, a u isto vreme pružaju neophodnu stimulaciju viličnoj kosti kako ne bi došlo do resorpcije.

Zašto su implanti odlično rešenje problema u slučajevima atrofije vilice

Kada je u pitanju izvođenje implantološkog zahvata, osnovni preduslov je da postoji dovoljna visina i debljina same kosti vilice. Ukoliko je njena zapremina smanjena, na taj način ne  obezbeđuje dovoljnu podršku vilicama, u pitanje se dovodi stabilnost i uopšte dugotrajnost ugrađenog implanta. Kod pacijenata kod kojih su ugrađeni implanti cene su bile visoke, jer se koriste najkvalitetniji materijali, kao što je titanijum. Takođe, ako se radi o gubitku kosti u gornjoj vilici,  potrebno je izvesti i proceduru sinus lift, odnosno podizanje poda sinusa.

Zubni implant izgledom podseća na šraf. On na svojoj površini ima navoje koji olakšavaju njegovo postavljanje na pravo mesto u vilici. Zatim sledi osifikacija, odnosno proces formiranja kosti oko implanta i njegovo povezivanje sa viličnom kosti, jer on tada postaje sastavni deo vilice. Zubni implant, kada se  skroz integriše u kost i na njega se stavi kruna, skoro u potpunosti zamenjuje prirodan zub.

Zubni implanti cene koje predstavljaju garant dugotrajnosti

Kada su u pitanju implanti cene se formiraju na osnovu više faktora, a u nju ulazi i materijal od koga je izrađen implant, zatim od stanja vilice i težine čitave procedure. Sama intervencija za pacijenta nije nimalo neprijatna pošto se izvodi u lokalnoj anesteziji. Zavisno od broja implanata koji se ugrađuje, operacija ugradnje traje od 45 minuta pa sve do nekoliko sati. Na samom početku se pravi ležište u kosti vilice u koje će se smestiti jedan ili više implanta. Implant se potom ugrađuje i zateže.

Uspešnost zubnih implanata je u današnje vreme preko 95%, a  najčešći razlog neuspeha leži u lošoj oralnoj higijeni. Tada se oko zubnog implanta zadržava hrana i razne bakterije, a dolazi i do stvaranja kamenca. To sve dovodi do zapaljenja koje se zove periimplantitis, a posledica je neuspeh celokupne procedure. Zato je važno poslušati i primeniti preporuke stomatologa koje se tiču redovne oralne higijene nakon odrađene procedure. Na ovaj način obezbeđujete dugotrajnost i zdravlje vaše usne duplje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here