Naslovna Saveti Zdravlje Kako tretirati „maskne“ – akne izazvane nošenjem maski?

Kako tretirati „maskne“ – akne izazvane nošenjem maski?

885
0
maskne, akne

Situacija u svetu izazvana virusom COVID-19, donela je brojne neprijatnosti. Zdravstveni sistem je pod pritiskom, pa mnoge bolesti ostanu nezbrinute. Mnoge psihičke tegobe dolaze do izražaja i intenziviraju se. Pacijenti oboleli od virusa korona se nižu, a time nadovezuju i druge infekcije uzrokovane slabljenjem imuniteta. Društveni kontakti se smanjuju, kao i kvalitet života u socijalnom pogledu. Globalno, ali i individualno finansijsko stanje je pod znakom pitanja. A pored svega toga, ljudi se susreću i sa manjim neprijatnostima, ali koje svakako dodatno narušavaju njihov svakodnevni život. Među njima su i tzv. „maskne“ – akne izazvane nošenjem zaštitnih maski.

Iako su akne generalno izazvane hormonskim poremećajima, mogu biti posledica nečistoće. Pa čak i regularne izmene u hormonskom statusu, tokom menstrualnog ciklusa, mogu dovesti do pojave akni. Međutim, mehanički pritisak prilikom nošenja maski, udružen sa nečistoćom, može izazvati akne.

Kako sprečiti „maskne“?

Budući da je akcenat na prevenciji, treba imati u vidu koje maske treba nositi, a koje izbegavati. Pre svega, treba napraviti ravnotežu između dovoljne zaštite i prirodnijeg materijala. Uglavnom, maske koje pružaju bolju zaštitu, pravljene su od sintetičkih materijala, koji manje prijaju koži. A maske koje su 100% pamučne omogućavaju koži da diše, zbog čega su prijatnije za nošenje, ali obično nisu adekvatna zaštita. Međutim, dermatolozi uglavnom savetuju ovakav tip maski, kod osoba koje su razvile neku od reakcija na maske. Sintetičke maske provociraju znojenje, a time i akne. Treba, takođe, potencirati na češćem menjanju maski, ili na pranju i održavanju, ako je reč o pamučnim. Jer zadržavanje masnoća i nečistoće može samo štetiti.

Treba insistirati na što manjoj upotrebi šminke i kozmetičkih preparata. Održavati kožu čistom uz pomoć blagih sapuna. A takođe je važna dobra hidratacija kože, jer i sušenje može potencirati infekciju. Ne treba preterivati sa kozmetičkim preparatima koji čiste kožu, jer i oni mogu da je isušuju. Pogotovo ne treba kombinovati previše različitih kozmetičkih preparata. Za čišćenje je najpogodnija micelarna voda.

Pokazalo se čak da nošenje maski može da intenzivira upijanje hemijskih sastojaka iz kozmetičkih preparata putem kože. U zavisnosti od vrste preparata, to može biti pozitivno ili negativno. Kada su u pitanju preparati sa retinolom i kiselinama, može doći do iritacije kože, pa intenzivnije upijanje nije preporučljivo. Profesorka dermatologije sa Univerziteta u Pensilvaniji tvrdi da bi kozmetičke preparate trebalo koristiti samo noću, u toku pandemije korona virusa.

Kako se „maskne“ tretiraju?

Kada osoba već dobije ovu vrstu akni, treba imati u vidu da i njihov trebtman može da iritira. A pritom, nošenje maski i potenciranje novog nastanka akni se nastavlja. Neki lekari savetuju tretiranje benzoil peroksidom, samo na mestima gde se „maskne“ nalaze. To mora biti supstanca koncentracije 2,5 do 5%, nikako više. Ukoliko se koristi ujedno i retinol, on se mora stavljati naizmenično sa benzoil peroksidom, svake druge večeri.

Kod osoba sa tamnijom kožom, ukoliko se razviju hiperpigmentacije (tamnija polja), treba koristiti glikolnu kiselinu. Ona utiče i na crvenilo i na hiperpigmentacije. Duža primena kod osoba sa svetlim tenom, ne sme se obavljati bez konsultacije sa dermatologom. Dermatolozi ponekad ističu da bi trebalo kreme sa zaštitnim faktorom koristiti i u zatvorenim prostorima. Razlog za to je prisustvo plavog svetla koje emituju različiti uređaji, koji mogu i da pogoršaju stanje akni.

Ukoliko pored promena koje liče na „maskne“, postoji i izrazit svrab, moguće je da razlog nisu akne. Uzrok može biti kontaktni dermatitis koji nastaje zbog stalnog trenja kože sa maskom, kod osetljivih osoba. Pritom, neke maske, prilikom pranja, mogu osloboditi formaldehid, inače suopstancu koja je jak iritans. Hidrokortizonska krema može pomoći, ali se mora upotrebljavati prema dogovoru sa lekarom. Međutim, ako i pored svih ovih tretmana, akne i dalje postoje, moguće je da su uzroci stres, način ishrane ili hormonski poremećaj. Pogotovo kod žena. Najpre treba preispitati sebe da li smo dovoljno spavali i raznovrsno se hranili prethodnih dana. A potom eventualno okriviti maske. Hrana sa visokim sadržajem šećera, a posebno čokolada, kada se konzumiraju svakodnevno, mogu izazvati akne kod odraslih. Trebalo bi što više izbegavati gricckalice i prerađenu hranu, a konzumirati sveže voće, povrće, kuvana jela i kokosovo ulje.

maskne, akne

Suva koža kao teren za akne

Suva koža praktično ne poseduje adekvatnu zaštitu od brojnih mikroorganizama. Tako postaje podložna infekcijama i iritacijama. Zato je jako važno koristiti preparate koji hidriraju. Ali se ovi preparati razlikuju u zavisnosti od vrste kože koju imamo. Najveći benefit donose:

1. ceramidi (Ceramid na latinskom znači „vosak“. Ceramidi se nalaze u ćelijskoj membrani ćelija kože i predstavljaju skup lipida. A starenjem se smanjuju.),

2. hijaluronska kiselina (Hijaluronska kiselina je prirodni glikozaminoglikan koji se nalazi u našem telu i služi da zadržava vodu. Doprinosi hidrataciji kože i održava je zdravijom i mlađom) i

3. dimetikon (derivat silikona, omekšava kožu i kosu, a ne iritira).

Preparati za hidrataciju za vreme toplog i vlažnog vremena su za masnu kožu – preparat na bazi gela, za normalnu i kombinovanu kožu – losion, za suvu kožu – hidratantna krema.

Osobe koje nose maske u dužem trajanju tokom dana, treba da u toku 4 sata kontinuiranog nošenja, naprave pauzu od bar 15 minuta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here