Naslovna Saveti IT Kako vratiti obrisane fajlove sa hard diska, fleš memorije…

Kako vratiti obrisane fajlove sa hard diska, fleš memorije…

13903
0

Ako se pitate da li je moguće vratiti obrisane fajlove sa hard diska, odgovor će vas obradovati. Postoje zaista sjani alati koji vam potpuno besplatno mogu vratiti vaše omiljene greškom obrisane porodične slike ili video snimke.

Kako vratiti obrisane fajlove sa hard diska?

Pre nego što počnemo, važno je posebno naglasiti jednu stvar:

Izbrisane datoteka sa hard diska, memorijske kartice, fleš diska, mobilnog telefona ili nekog drugog uređaja je moguće delimično ili potpuno povratiti pomoću nekoliko besplatnih i krajnje jednostavnih softverskih alata.

Mi vam naravno, ne možemo garantovati da se vaš slučajno izbrisani fajl (slika, video ili bilo kaja važna datoteka) može vratiti, ali postoji zaista dobra šansa, posebno ako nije prošlo puno vremena od kada je izbrisan.

Ono što trebate znati, a tiče se slučajnog ili namernog brisanja fajlova – datoteke koje se brišu obično nisu zaista izbrisane, već su samo skrivene, i neće biti obrisane do trenutka dok neki drugi fajl ne “poželi” da se smesti na njegovo mesto u memoriji. Možete iskoristiti ovu činjenicu da povratite nazad svoje izbrisane datoteke!

Sledite jednostavne korake ispod, kako biste maksimalno povećali šansu za oporavak izbrisanih fajlova sa uređaja:

Preduslovi za uspešno vraćanje fajlova

Potrebno vreme: U zavisnosti od toga koliko je dugo datoteka izbrisana, i vaših navika pri pražnjenju korpe za otpatke i gomile drugih faktora, oporavak izbrisanih datoteka može da potraje nekoliko minuta do nekoliko sati.

Kada primetite da je datoteka izbrisana, najvažnije je da prestanete da koristite računar, telefon ili drugi uređaj na kome je bila smeštena pomenuta datoteka! Pored specifičnih zadataka koji će biti opisani u nastavku teksta, najpametnija moguća stvar koju možete da uradite je da zaustavite bilo kakav unos podataka na disk jedinici koja sadrži izbrisanu datoteku.

Kao što smo već pomenuli, datoteke koje su izbrisane su zapravo samo skrivene. Jedini način na koji datoteka koju želite da povratite potpuno nestaje je ako se isti fizički prostor koji je zauzimao na disk jedinici zauzme neki drugi fajl. Dakle… ne radite ništa što bi moglo da dovede do toga.

Radnje poput instalacije softvera, preuzimanja audio ili video zapisa, itd ne moraju nužno zauvek izbrisati vašu datoteku, ali šanse se povećavaju što ih više radite.

Vratite izbrisane datoteke iz korpe za otpatke. Verovatno ste već gledali u korpu za otpatke, ali ako ste to propustili, uradite to odmah. Ako ste dovolјno srećni da je niste ispraznili pošto ste izbrisali fajl, možda je ovde i u savršenom radnom stanju.

Softver za vraćanje obrisanih datoteka

Na internetu možete pronaći veliki broj besplatnih programa za vraćanje izbrisanih datoteka. Ako su fajlovi koje tražite već ispražnjeni iz korpe za otpatke, Recuva je naš glavni izbor na listi najboljih besplatnih programa, ali ako vam se iz nekog razloga ne sviđa, ili ako pokušate i ne pronađete fajl koji je potreban da se oporavite, svakako pokušajte i sa nekim od sličnih programa.

Pored Recuve možete probati i nekim drugim softverom kao što je EaseUS Data Recovery Wizard ili Disk Drill

Preuzmite program i ukoliko se nalazi u ZIP formatu koji Windows podržava, ekstraktujte ga na fleš memoriju (unziping je jednostavan u Windows-u).

Ako niste imali drugog izbora nego da koristite svoj hard disk, nemojte koristiti particiju na kojoj su se nalazili izbrisani fajlovi.

Koristite alatku za oporavak fajlova kao što ćete skenirati željenu lokaciju, ovaj proces može potrajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta ili duže, u zavisnosti od toga koliko je velika disk jedinica.

Tačna procedura se razlikuje od programa do programa, ali to obično uklјučuje izbor opcija, kao što su: tip fajla, lokaciju, tip skeniranja itd. a klikom na dugme Skeniraj, pokreće se pretraga.

Kada se skeniranje završi, pronađite datoteku sa liste, izaberite je, a zatim izaberite opciju Recover.

Detalјi i podešavanja programa su specifični za alat koji ste izabrali i mogu se razlikovati.

Recuva osnovni koraci

Recuvu je razvila kompanija Piriform a ova ista kompanija nam donosi još dva pouzdana softvera CCleaner i Defraggler.

Napomena: Preporučujemo vam da preuzmete „portabl“ verziju Recuva-e ili bilo kojeg drugog programa za vraćanje obrisanih fajlova i da direktno sa fleš diska ili sa nekog drugog diska osim sa onog koji sadrži fajlove koji nedostaju.

Kada po prvi put pokrenete Recuvu, pojavlјuje se jednostavan čarobnjak koji vas vodi kroz proces oporavka.

Sada izaberite vrstu datoteke koju želite da oporavite. Ako niste sigurni onda kliknete na drugo (Other) da biste prikazali sve datoteke, ovo je zgodno i za nejasne tipove datoteka.

Izaberite lokaciju na kojoj je datoteka locirana. Možete da izaberete prenosive medije, određene direktorijume ili da pretražujete svuda na računaru.

Sačekajte dok Recuva skenira vaš sistem u potrazi za izbrisanim datotekama.

Postoje neke zaista dobre opcije koje možete čekirati kako čime bi se promenio način skeniranja izbrisanih fajlova. Jedna od najznačajnijih je dubinsko skeniranje koje detalјnije pretražuje, ali je za izvršenje potrebno više vremena u zavisnosti od vašeg sistema.

On će pronaći izbrisane podatke čak i ako su izbrisani iz korpe za otpatke. Najbolјa praksa je da ovo koristite čim budete shvatili da je datoteka izbrisana.

Pogledajte i tekst o prečicama na tastaturi koje će vam olakšati rad na računaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here