Naslovna Saveti Zdravlje Karcinom bešike – faktori nastanka i simptomi

Karcinom bešike – faktori nastanka i simptomi

605
0

Brojni toksini, a takođe i kancerogene supstance, smatraju se mogućim faktorima rizika za rak bešike jer se eliminišu iz organizma putem urinarnog trakta. Faktori rizika uključuju aktivno i pasivno pušenje, određene hemijske supstance ili hronično zapaljenje mokraćne bešike. Možemo li sprečiti kancer bešike? I ako možemo, kako?

Najčešći faktori rizika karcinoma bešike

Duvan

Čisto je pušenje je najvažniji faktor rizika za razvoj raka mokraćne bešike. U opasnosti su i aktivni i pasivni pušači: duvanski dim sadrži hemikalije iz grupe takozvanih aromatičnih amina. Ove supstance su „kancerogene“, što znači „izazivaju rak“. Amini se izlučuju preko bubrega i tako dospevaju u bešiku. Što više cigareta osoba popuši dnevno i što je duže aktivan pušač, veći je rizik od razvoja raka mokraćne bešike. Stručnjaci okrivljuju upotrebu duvana za oko polovinu svih slučajeva raka mokraćne bešike.

Lekovi

Naučnici i lekari dugo smatraju da mogu postojati i lekovi koji oštećuju bešiku kao neželjeni neželjeni efekat. Aktivni sastojak pioglitazon, koji se koristi za lečenje dijabetesa, sada je klasifikovan kao „verovatno“ kancerogen. Uprkos tome, lek nije skinut sa tržišta: postoje dijabetičari kojima nijedan drugi lek ne može pomoći. Kod nekih drugih lekova, rizik po zdravlje se takođe mora veoma pažljivo odmeriti u odnosu na korist.  To uključuje, na primer, lekove protiv raka na bazi ciklofosfamida. Takvi citostatici se, između ostalog, daju pacijentima sa leukemijom ili rakom dojke. Da bi se smanjio rizik, oboleli primaju lekove protiv cistitisa u isto vreme kada se leče.

Naslednost

Istraživači su dokazala da deca obolelih od raka mokraćne bešike imaju povećan rizik od razvoja raka mokraćne bešike i sama: što je oboleli roditelj bio mlađi u vreme bolesti, veći je rizik za njihovu decu da razviju rak mokraćne bešike tokom svog živi. Svako ko je zabrinut zbog mogućeg porodičnog rizika može potražiti savet od svog  lekara ili specijaliste. Drugi genetski faktori koji utiču na rizik od raka bešike se istražuju, ali do sada nisu imali posledice na prevenciju.

Upala bešike prouzrokovana infekcijama koje se kasno leče

Hronična inflamatorna oštećenja sluzokože nastala upalom bešike takođe mogu povećati rizik od razvoja raka mokraćne bešike. Razvija se kada stimulansi deluju na bešiku dugi niz godina, što dovodi do upale bešike. Primer je kamenje u bešici ili nelečene infekcije.

Zračenje

Pacijenti sa rakom koji su imali terapiju zračenjem donje karlice pre nekoliko godina mogu imati povećan rizik od raka mokraćne bešike. Na primer, istraživači su mogli da posmatraju rak mokraćne bešike kao kasnu posledicu nakon lečenja tumora materice. Poboljšane i modernije tehnike zračenja sada doprinose činjenici da rak mokraćne bešike kao kasna posledica može biti manje uobičajen u budućnosti.

Ishrana i način život

Naučnici do sada nisu uspeli da ubedljivo dokažu vezu između hrane ili alkohola i raka mokraćne bešike. Kafa se dugo smatrala mogućim faktorom rizika mada su mnoga istraživanja opovrgnula tu hipotezu. Kao faktor rizika govori se i o uticaju ukupnog unosa tečnosti, odnosno količine popijene vode. Na primer, sa malim unosom tečnosti, zagađivači mogu dostići visoke koncentracije u bešici i ostati tamo duže vreme.  Međutim, postoje indikacije da ishrana sa visokim sadržajem masti i malo voća povećava rizik od raka mokraćne bešike.

Toksini iz životne sredine

Shvatanje da ponekad ne moraju biti pojedinačni zagađivači u višim koncentracijama koji dovode do raka je relativno novo. Naučnici sada nastoje da prate efekte mešavina više zagađivača prisutnih u malim količinama. Primer je procena zagađenja vazduha koja može uticati ili doprineti  oboljenje raka mokraćne bešike. Stručnjaci vide relevantan rizik pre svega u zemljama u kojima se zaštita životne sredine kao tema, ne smatra relevantnom za navedeno oboljenje.

Simptomi koji mogu ukazivati na karcinom bešike

Pacijenti sa rakom mokraćne bešike u ranoj fazi često nemaju ili nemaju samo opšte simptome. Muškarci imaju tendenciju da zamene probleme sa prostatom, dok mnoge žene prvo pomisle na infekciju bešike.

Prvi simptomi i znaci upozorenja raka mokraćne bešike mogu biti:

  • Bezbolno krvarenje iz mokraće bešike – oboleli primećuju prilikom mokrenja da im je urin crvenkaste ili braon boje.
  • Pacijenti osećaju potrebu da idu u toalet češće nego obično. Uprkos nagonu za mokrenjem, oboleli mogu da uriniraju samo u malim količinama.
  • Pogođeni pacijenti retko prijavljuju bol prilikom mokrenja.

Ovi prilično nespecifični simptomi mogu ukazivati na tumor bešike, ali nisu jasan dokaz za to. Simptomi mogu imati i druge uzroke. U poznoj fazi bolesti  bolesti , javljaju se specifični simptomi koji ukazuju na tumorsku bolest:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here