Naslovna Istorija Zanimljiva istorija Kineski zid – najveća građevina na svetu

Kineski zid – najveća građevina na svetu

3965
0

Kineski zid (The Great Wall of China), jedno od 7 svetskih čuda novog sveta, najveća je građevina na Zemlji. Prostire se preko planina, pustinja i ravnica od srednjoazijskih stepskih predela (grada Dadung) do Zapadnog ili Žutog mora. Njegova dužina dostiže čak 8851 km. Visina se kreće od 10 do 16 metara, a širina oko 8 metara. Osim što je najduži objekat na svetu, kao takav bio je i najveći odbrambeni bedem za neprijatelje. Važno je da znamo da nije u pitanju jedan neprekidan zid, već više zidova, od kojih su neki paralelni. Kineski zid nije slučajno izabran za svetsko čudo, pored veličanstvenih dela ljudskih ruku kao što su Maču Pikču, Koloseum, Čičen Ica, Hrist Spasitelj, Petra i Tadž Mahal. To je atrakcija koju posećuju milioni turista godišnje. Da li je to jedino delo ljudskih ruku vidljivo sa Meseca, kako je izgrađen, koje se legende vezuju za njega i brojne druge zanimljive činjenice saznaćete u nastavku teksta.

Izgradnja Kineskog zida

foto: pixabay.com

Kao što smo već spomenuli, Kineski zid nije jedan objekat, već niz utvrđenja zidanih od opeke, kamena, drveta, sabijene zemlje i drugih materijala. Nekoliko zidova građeno je još u 7. veku pre nove ere, i oni su kasnije spojeni u jedan jači zid. Cilj izgradnje bio je zaštita Kineskog carstva od upada nomadskih plemena na njegovu teritoriju. Smenjivale su se dinastije na kineskom prestolu, a zid je sve više jačao. Na njemu su jasno vidljivi različiti stilovi gradnje. Mnogo se gradilo u 3. veku pre nove ere, u vreme vladavine Ćin Ši Huanga, prvog kineskog cara. Osim što je vekovima štitio Kinesko carstvo od neprijatelja (pre svega Huna), zid je imao ulogu „carinarnice“ na putu svile, kao i ulogu „kontrolora“ migracija. Tokom vladavine dinastije Ming, koja je bila na čelu Kine od sredine 14. do sredine 17. veka, duž celog zida izgrađene su stražarnice i staza na vrhu široka 4,5 metara, kojom danas hodaju svi znatiželjni turisti. Sa svim prekidima, može se reći da je Veliki zid građen ukupno oko dva milenijuma. On se nalazi na listi UNESCO-ove svetske kulturne baštine od 1987. godine, a 2007. godine proglašen je jednim od 7 svetskih čuda novog doba.

Dve godine kasnije otkriveno je čak 180 km zida skrivenog u rovovima, rekama i planinama, a 2015. godine otkriveno je još 10 km. Do današnjih dana, ukupna otkrivena dužina Velikog zida je 21.196 km.

Kineski zid – jedini objekat na Zemlji vidljiv iz svemira?

Dužina celog zida iznosi 8851 metar, ali glavni zid čini 2450 metara. Kinezi ga često nazivaju „Nezamislivo dugi zid“. Zbog svoje impozantne dužine i činjenice da je najveća građevina na svetu, u 18. veku javlja se tvrdnja da je Kineski zid vidljiv iz svemira. Kako u tom periodu svemir nije ni bio istražen kao danas, ovo uverenje je lako „palo u vodu“. U čuvenoj rubrici „Verovali ili ne“ Roberta Riplija iz 1932. godine opet se otvara pitanje vidljivosti Velikog zida iz svemira. Iako je ova teza završila u nekim udžbenicima kao potvrđena, definitivno je oborena nakon američke misije Apolo, tokom koje su astronauti potvrdili da zid nije moguće videti sa Meseca. Kada ste na udaljenosti nekoliko hiljada kilometara od Zemlje, na njoj ne vidite ništa osim sfere, prožete oblacima, okeanima i kontinentima. Kada se dovoljno približite da možete videti Kineski zid, uočićete i druge objekte, poput saobraćajnica.

Kako posetiti Kineski zid?

foto: pixabay.com

Ture za obilazak Velikog zida najlakše se organizuju iz Pekinga. Potrebno je oko 1,5–2,5 h vožnje. Zid možete obići sa lokalnim vodičem ili u sopstvenoj režiji. Prednost obilaska sa lokalnim vodičem je slušanje zanimljivih priča i upoznavanje sa istorijom zida, a ako idete individualno, proći ćete jeftinije i imati više vremena za fotografisanje na ovoj veličanstvenoj građevini. U tom slučaju, obavezno kupite karte onlajn. Ako budete u prilici da posetite Kineski zid, setite se da je ovde stradalo više od milion ljudi. Kinezi ga, upravo iz tog razloga, nazivaju „najdužim grobljem na svetu“.

Najpoznatiji deo zida i prvi koji je bio otvoren za turiste je Badaling. Pored sekcije Badaling, možete obići još i Huanghuacheng (žuti cvet) okružen jezerom, Nebeske merdevine u sekciji Simatai ili sekciju Jinshaling usred planinskih panorama.

10 zanimljivih činjenica o Kineskom zidu

foto: pixabay.com

Već smo nekoliko puta ponovili da je Kineski zid najveća građevina na svetu i to je prva zanimljiva činjenica koju je potrebno da znamo. Šta je još zanimljivo u vezi sa Velikim zidom?

  1. Ukupna poznata dužina Kineskog zida je 21.196 km, što predstavlja polovinu obima naše planete
  2. Najveći deo zida, 8851 km, izgrađeno je u vreme dinastije Ming
  3. Najveća visina zida doseže 14 metara
  4. Kineski zid prostire se na različitim nadmosrkim visinama, od nivoa mora u Laolongtou do 1439 metara nadmorske visine u predgrađu Pekinga – Huanglouyuan
  5. Prostire se kroz 15 regiona Kine
  6. Svake godine ga poseti oko 50 miliona turista
  7. Svega 10% ukupne površine zida je u dobrom stanju, a procenjuje se da je čak 30% zida nestalo usled erozija i ljudskog delovanja
  8. Kraj zida kod mesta Laolongtou po obliku neodoljivo podseća na zmaja koji pije vodu iz mora i naziva se „Glava starog zmaja“, a geografski naziv je Šanhaijski prolaz
  9. Za izgradnju Velikog zida, prvi put u istoriji su korišćena zidarska kolica
  10. Postoji više od 10.000 osmatračnica duž zida

Legenda o Velikom zidu

O Kineskom zdu postoje brojne legende, a jedna o njih je najpotresnija. Ona predstavlja sliku napornog rada kroz koji su prolazili graditelji zida. Tokom izgradnje zida, mobilisan je veliki deo stanovništva. Meng Đijang-nu, čekala je tri godine svog muža da se vrati sa projekta izgradnje Velikog zida. Kada se ni tad nije vratio kući, ona je odlučila da mu odnese novu odeću. Došla je do prelaza Šang-hai i saznala da je njen muž umro od posledica teškog rada i da su njegovi ostaci ugrađeni u zid. Njene suze koje je lila 3 dana, srušile su 400 km zida i ona je pronašla njegove pogrebne ostatke.

Kineski zid ima i simbolički značaj. Himna Kine, koja je nastala 1935. godine, peva o kineskim patriotama koje treba da izgrade novi zid od krvi i mesa i suoče se licem u lice sa neprijateljem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here