Naslovna Društvo Knjige za tinejdžere – top 5 preporuka za čitanje

Knjige za tinejdžere – top 5 preporuka za čitanje

5803
0
Izvor: Unsplash

U dobu novih tehnologija i društvenih mreža, koje postaju suština života većine tinejdžera, o krizi čitanja kod mladih govori se više nego ikada ranije. S druge strane, zahvaljujući istoj toj tehnologiji, knjige su im danas dostupnije više nego ikada pre. Jedno je sigurno – tinejdžere na čitanje ne treba prisiliti, nego ih ohrabriti. U zavisnosti od senzibiliteta i interesovanja, kada su u pitanju knjige za tinejdžere, ukus mladih je raznolik i promenljiv. Među tinejdžerima koji vole da čitaju su trenutno, ali i godinama unazad, najpopularniji žanrovi naučna i epska fantastika.

Za sve one koji imaju nedoumicu oko toga od koje knjige početi, ovoga puta preporučujemo nešto malo drugačije. Dragi tinejdžeri, sledeći put kada se nađete u biblioteci ili knjižari, bez obzira na žanr koji inače preferirate i koliko volite da čitate, uvažite neki od naših sledećih predloga…

Top 5 preporuka: knjige za tinejdžere

U nastavku teksta preporučujemo neke naslove koji se ne nalaze u školskoj lektiri, ali su podjednako važni. To nisu samo knjige za tinejdžere. Ovo su knjige koje se poklanjaju za važne rođendane i čitaju u bitnim i prelomnim trenucima koji su prekretnica u životu svakog pojednca. Uz njih ćete lako zavoleti (moderne) klasike i sa njihovim se junacima lako poistovetiti i razumeti ih.

#1 Devojka s pomorandžama – Justin Gorder

Petnaestogodišnji Georg dobija uzbudljivo i zanimljivo pismo od oca, 11 godina nakon njegove smrti. U ovoj knjizi mi to pismo čitamo i proživljavamo zajedno sa Georgom. On je zapravo svojevrsna oda životu, dirljiva ljubavna priča o tajanstvenoj Devojci s pomorandžama i potrazi za pravom ljubavlju. Knjiga je ispripovedana u nekoliko vremenskih ravni, kroz majstorsku kompoziciju. Kroz nju se prepliće više vremena: trenutak u kojem Georgov otac Jan Ulav piše pismo (neposredno pre svoje smrti), trenutak u kojem ga Georg čita (11 godina kasnije), i vreme o kojem otac piše (sećanje na susret sa Devojkom s pomorandžama).

Na kraju pisma, otac postavlja sinu teško i ozbiljno pitanje, ostavljajući mu u amanet da na njega odgovori. Koje je to veliko pitanje i kako glasi Georgov odgovor – saznaćete u ovoj knjizi koju otac i sin „zajedno pišu“. Naratorov postskriptum namenjen čitaocu, na samom kraju, inspirisaće vas da postavljate pitanja i da razmišljate o sebi  i svom mestu u istoriji i svetu oko vas, jer jednoga dana moramo da otkrijemo šta je ovaj svet. Ako želite da saznate ko je misteriozna Devojka sa pomorandžama o kojoj piše Jan Ulav u svojevrsnom testamentu svom sinu, datom u epistolarnoj formi, pročitajte ovu nostalgičnu i pomalo tužnu knjigu, sa optimističnim krajem. Jer: San o nemogućem ima svoje ime. Nazivamo ga nadom.

Nakon što sklopite korice ove knjige, shvatićete da ste, čitajući je, sazreli i odrasli. A ono što dečakov otac u tom pismu piše, više je od intimne priče i lične ispovesti. Ono o čemu je pisao važi za sve ljude na čitavom svetu, i za one koji su ovde bili pre nas, za one koji su sada ovde, i za one koji dolaze posle.

#2 Freni i Zui – Džerom Dejvid Selindžer

Ako ste već imali prilike da čitate Lovca u žitu, koji se ubraja u najčitanije knjige za tinejdžere (premda je svakako u pitanju roman namenjen svim uzrastima), obavezno pružite šansu i ovoj knjizi, koja je, nažalost, ostala u senci prvog Selindžerovog romana, iako je ponovila njegov uspeh.  Ovo je istovremeno i neka vrsta porodične tetralogije, sage o natprosečno obrazovanoj porodici Glas. U ovom modernom klasiku bi se mnogi tinejdžeri mogli povezati sa različitim temama i junacima prisutnim u knjizi. Od porodičnih odnosa, prikazanih na upečatljiv i zanimljiv način, preko emocionalnih i duhovnih kriza junaka, do katarzi i razrešenja – u njoj ćete naći mnogo više od onoga što se na prvi pogled čini.

Glavna junakinja Freni je intelektualka i, na neki način, ženska verzija „lovca u žitu“.  Njena i Holdenova životna prekretnica imaju drugačije razrešenje, ali je duhovni rascep glavnih junaka gotovo identičan. Zui, njen podjednako otuđeni i buntovni brat, mladi glumac, iskušava je brutalnom iskrenošću, u pokušaju da joj svojom domišljatošću pomogne da prebrodi krizu kroz koju prolazi i bude ono što jeste, bez potrebe da se prilagodi nepravednom i licemernom sistemu. Da li Freni nailazi na razumevanje svoje porodice i uspeva li Zui da joj pomogne da prebrodi duhovni i egzistencijalni slom – saznaćete ako se ova knjiga nađe i na vašem spisku.

#3 Upitaj prah, Džon Fante

Ne postoji lista sa preporukama na kojoj će se naći Selindžer, a da se do njega, rame uz rame, ne nađe i Džon Fante. Nijedan deo Fanteove porodične tetralogije neće vas ostaviti ravnodušnim (Čekaj do proleća, Bandini, Put za L. A., Snovi sa Bunker Hila), ali se na našoj listi preporuka kao reprezentativni primer našla knjiga Upitaj prah. U ovom romanu, u glavnom junaku više nego u bilo kom drugom dȇlu sage prepoznajemo alter-ego samog pisca. Ovo je knjiga o kojoj je i sam Bukovski pisao sa oduševljenjem,  govoreći da je put Fanteovih reči i Fanteovog života isti: snažan, dobar i topao.

Glavni junak Arturo Bandini razapet je između svoje velike spisateljske ambicije i sumnje u sopstveni uspeh, praćene samosažaljenjem. Zaljubljuje se u Kamil, psihički nestabilnu konobaricu. Ta ljubav je nesvakidašnja i neuhvatljiva, poput same Kamil. Još jedan roman u kome se glavni junak, ovoga puta (n)i pisac, (n)i ljubavnik, suočava  sa krizom identiteta. Obavijena simpatičnim humorom, duhovito napisana, autoironična i topla, ovo je knjiga koju ćete rado preporučivati drugima, ali i sami joj se iznova vraćati.

Izvor: Unsplash

#4 Tajanstveni stranac, Mark Tven

Znate li ko je „tajanstveni stranac“ o kojem piše Mark Tven? Ni manje ni više do Nikola Tesla. Autorov ambivalentan pristup junaku čije se ime krije iza naslova ovog dela je neosporan. Tven, poznati pisac, i Tesla, velikan srpske i svetske nauke, podjednako fascinirani ličnošću, delom i idejama onog drugog, ostali su upamćeni kao veoma dobri prijatelji.

Filozofska i puna metafora, ova knjiga je rezultat razgovora i kompleksnog odnosa između dva genija, čije je poznanstvo rezultovalo jednim od najinrigantnijih prijateljstava novog doba. Iako ovo nije najuspelija Tvenova knjiga, te zaostaje za popularnošću romana o Haklebirju Finu i Tomu Sojeru, koje se ubrajaju u najbolje knjige svih vremena, definitivno vas neće ostaviti ravnodušnim i o njoj ćete dugo razmišljati. Zanimljiva čak i u tinejdžerskim godinama, posebno će ostaviti utisak na one među njima koji su zaljubljenici u nauku i filozofiju. Važnu ulogu u pripovedanju imaju Tvenovi filozofski stavovi, posebno kada se uzme u obzir ideja o Sotoni, jednom od junaka.

I ovde se susrećemo sa temom prijateljstva i avanturom, ali na potpuno drugačiji način. Ovo delo je i svojevrsna rasprava o ljudskoj prirodi, knjiga o tihom i dubokom razaranju čovečansta i njegova kritika. Ujedno, ono je pobuna protiv ljudske prirode i njenih glavnih institucija. Zbog toga ovu knjigu možemo shvatiti kao manifest upućen ljudskoj prirodi, kako bi se ona popravila.

#5 Leto, Tuve Janson

Ovaj klasik svetske književnosti je ujedno i jedno od najprevođenijih dela finske literature. Glavne junakinje su ostarela hirovita umetnica i njena prgava unuka. One provede leto na jednom ostrvu u Finskom zalivu, istražujući zajedno okolinu po opasnim obalama i doživljavajući raznorazne avanture. Njihovo leto prolazi sporo, u razgovoru o životu, prirodi, svemu osim o osećanjima, smrti devojčicine majke, ljubavi jednih prema drugima. Svi ti važni razgovori između bake i unuke bivaju uokvireni veličanstvenim pejzažom i mirnom samoćom ostrva, dok one grade sopstveni univerzum od reči i avantura. Ova velika, ali tiha knjiga, namenjena je svima onima koji svet i dalje vide kao mesto puno potencijalnih čuda i avantura.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here