Naslovna Priroda i nauka Otkrića Ko je “izmislio” telefon, Bel, Meuči ili Rajs?

Ko je “izmislio” telefon, Bel, Meuči ili Rajs?

11351
0

Suvišno je govoriti o značaju telefona u modernoj komunikaciji, zato i nećemo o tome. Pričaćemo o samom pronalasku i njegovom tvorcu. Verujemo da ste čuli da je tvorac prvog telefona Alekandar Grejam Bel (Bel je prvi patentirao, telefon). Međutim, posle ovog teksta nećete biti baš sigurni ko je zaista izmislio telefon?

Priča o pronalasku telefona je veoma zanimljiva, kako bi mogli potpuno da je razumete objasnićemo vam kako telefon funkcioniše!

Kada govorite, vaše glasne žice trepere. Ta treperenja prelaze na molekule vazduha tako da iz vaših usta izlaze zvučni talasi, odnosno vibracije u vazduhu. Ti zvučni talasi udaraju o aluminijumsku pločicu ili membranu na mikrofonu, te pločica zatreperi isto onako kao što su treperili molekuli vazduha. Ta treperenja šalju promenljivu struju kroz telefonsku liniju. Ova čas jača čas slabija struja čini da pločica u prijemniku na drugom kraju linije treperi isto onako kao što je treperila membrana na mikrofonu, te se u vazduh odašilju sasvim isti talasi kao što su bili oni koje ste vi poslali u slušalicu. Kad ti zvučni talasi stignu do uha osobe na drugom kraju linije, oni deluju isto kao da su došli neposredno iz vaših usta.

Alekandar Grejam Bel bio je jedan od glavnih pronalazača telefona, radio je puno u oblasti komunikacije za gluve i imao više od 18 patenata.

Ko je bio Alekandar Grejam Bel?

Alekandar Grejam Bel bio je naučnik i pronalazač rođen u Škotskoj, najpoznatiji po pronalasku prvog telefona 1876 godine.

Bel je uspeh postigao svojim zvučnim eksperimentima a sve zahvaljujući interesovanjima njegove porodice za pomoć gluvima u komunikaciji.

Porodica i rani život

Alekandar Grejam Bel rođen je u Edinburgu u Škotskoj, 3. marta 1847. Imao je dva brata koji su umrli od tuberkuloze.

Tokom mladosti, na Bela su snažano uticali porodica i okruženje. Belov rodni grad Edinburg, bio je poznat kao „Atina severa“ po svojoj bogatoj kulturi umetnosti i nauke.

Nјegov deda i otac bili su stručnjaci za mehaniku glasa. A Belova majka, Eliza, postala je izvrsna pijaniskinja uprkos tome što je bila gluva, nadahnjujući ga na velike izazove.

Eliza je kući školovala svog sina i usadila mu beskonačnu radoznalost prema svetu oko sebe. Jednu godinu formalnog obrazovanja dobio je u privatnoj školi a dve godine na Royal High School u Edinburgu.

Kako je Bel izumeo telefon

10. marta 1876 godine, posle godina rada, Bel je usavršio svoj najpoznatiji izum i obavio svoj prvi telefonski poziv.

Između 1873. i 1874 godine, zahvaljujuči lokalnim sponzorima, Bel je provodio duge dane i noći pokušavajući da usavrši tzv. harmonični telegraf. Ali tokom eksperimenata, zainteresovao se za drugu ideju, za prenošenje lјudskog glasa preko žice.

Bel-ova diverzija frustrirala je njegove sponzore, a Thomas Vatson, vešt električar, angažovan je da preusmeri Bela nazad na harmonični telegraf. Međutim, Vatson se ubrzo zalјubio u Belovu ideju prenosa glasa i njih dvoje su stvorili veliko partnerstvo.

Drugog juna 1875 godine Bel je u Bostonu vršio oglede, vođen idejom da preko jedne žice pošalјe istovremeno nekoliko telegrafskih poruka. Upotreblјavao je uređaj sa perima od opružnog čelika. On je bio u jednoj sobi, sa prijemnikom, dok je njegov pomoćnik Tomas Votson u drugoj sobi radio na odašilјaču.

Votson je dirnuo čelično pero da bi izazvao treperenje, a to je proizvelo zvonak zvuk. Na to je Bel dojurio iz druge sobe, vičući: „Ne dirajte ništa! Šta ste to sad uradili? Pokažite mi”. I tada je otkrio da je čelična šipčica, trepereći nad magnetom, prouzrokovala promenlјivu struju koja je potekla kroz žicu, a usled toga je pero u Belovoj sobi zatreperilo i takođe proizvelo zvonak zvuk.

Sutradan je napravlјen prvi telefon, i zvuci glasa mogli su se raspoznati preko te prve telefonske linije, koja je sa krova zgrade vodila naniže preko dva sprata. Sledeće godine, tačnije 10. marta, začula se prva rečenica: “Gospodine Votsone, molim vas dođite, potrebni ste mi”.

Telefonska kompanija Bel oformljena je 9. jula 1877 godine a Bel je u januaru 1915. pozvan da obavi prvi transkontinentalni telefonski poziv. Iz Nјujorka je razgovarao sa svojim bivšim saradnikom Votsonom u San Francisku.

Sporovi oko pronalaska

Četiri godine pre Bela, Amerikanac italijanskog porekla Antonio Meuči je radio na prenosu govora putem električne energije. On je 1871 podneo obaveštenje o patentiranju svog izuma, prvog telefona ali nije imao dovoljno novca da to i sprovede u delo.

Belova kompanija se ubrzo na sudu suočila sa suparničkom kompanijom Globe Telephone Company koja je bila Meučijev pokrovitelj. Nakon dugogodišnjeg sudskog spora, sud je presudio u korist Bela jer je ovaj ipak imao patent, iako je u presudi navedeno da je Meuči bio prvi koji je “preneo govor mehaničkim putem pomoću žičanog telefona.”

Kongres Sjedinjenih Američkih Država 11. juna 2002 godine usvojio je Rezoluciju koja između ostalog navodi da je telefon izmislio Amerikanac italijanskog porekla Antonio Meuči. Meuči je svoj pronalazak predstavio u lokalnim novinama 1860 godine.

Još jedno ime se vezuje za izum telefona, a to je ime nemačkog pronalazača Filipa Rajsa, koji je punih petnaest godina pre Belovog patenta, tačnije 1861. godine predstavio telefon na predavanju u Fizikalnom društvu u Frankfurtu. Njegov telefon prenosio je glas samo s jednog mesta na drugo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here