Naslovna Saveti IT Koje nas sve promene očekuju u Google analitici u 2023. godini: Budite...

Koje nas sve promene očekuju u Google analitici u 2023. godini: Budite spremni!

469
0
Koje nas sve promene očekuju u Google analitici u 2023. godini: Budite spremni!

Kao alat za praćenje i analizu podataka na koje se naslanja marketinška strategija i mnoge veoma važne odluke modernih poslovanja, Universal Analytics igra izuzetno važnu ulogu u svetu biznisa. Upravo zbog načina na koji UA godinama pomaže poslovanjima da se pozicioniraju na tržištu, odrede svoje ciljne grupe i postanu vidljiva, činjenica da stara Google analitika koju poznajemo prestaje sa radom 1. jula tekuće godine je navela mnoge da se zapitaju u vezi sa novim rešenjem koje će se u ovom kontekstu ukazati. Kompanije koje žele da se izbore za svoje mesto u kompetitivnoj atmosferi koja vlada u većini industrija prelaze na Google Analytics 4 i u tekstu koji sledi ćemo predstaviti ovu novu generaciju Google analitike, kao i promene koje ona donosi na datom planu.

Šta je Google Analytics 4?

Ne bismo li bili u mogućnosti da činimo procene efikasnosti napora koje ulažemo u marketinške prakse našeg poslovanja, kao i da bismo imali dobar i pun uvid u performanse sajta, do sada smo koristili Google Analytics. Budući da je prikupljanje relevantnih podataka nesumnjivo jedan od temelja dobrog poslovanja u okviru kojeg se donose dobre odluke, mogućnosti koje nam pruža Universal Analytics smatramo gotovo neophodnošću za napredak poslovanja. Iz ovog razloga je jasno zbog čega postoji izuzetno visoko interesovanje za pojedinosti u vezi sa migracijom na GA4 kao i benefitima koje ova platforma sobom donosi.

Razlike između GA4 i UA

Razlike između Universal Analytics i Google Analytics 4 su brojne i u najvećoj meri ukazuju na činjenicu da migracija na GA4 donosi mnoge benefite za korisnike. Za razliku od merenja koje UA vrši na osnovu sesija i prikaza stranica, Google Analytics 4 vrši merenje na osnovu događaja, kao i kontinuirano cross-device i cross-platorm izveštavanje. Sa GA4 je integracija BigQuery dostupna besplatno, ali će za više od jednog prikaza izveštavanja korisnici morati da pređu na komercijalni GA 360. Dok nam je Google Analytics ranije postavljao limit od deset miliona pogodaka mesečno, sa GA4 nema ovog ograničenja, a IP anonimizacija se ne može isključiti.

Koje nas sve promene očekuju u Google analitici u 2023. godini: Budite spremni!

Google Analytics 4 za E-commerce

Nova platforma za prikupljanje i analizu relevantnih podataka je kreirana imajući u vidu E-commerce korisnike i njihove potrebe, te čini mogućim praćenje korisnika na sajtu u realnom vremenu, ne bi li se stekao najbolji mogući uvid u ponašanje pri kupovini i pojednostavila namera kupovine. Prilikom migracije na GA4 je vrlo važno imati u vidu da istorijski podaci neće biti automatski preneseni, jer su u pitanju dva različita alata, te da sam proces migracije zahteva pripremu, prethodno prikupljanje i obradu istorijskih podataka, a neretko i pomoć stručnog kadra poput Four Dots Data Tracking & Analytics tim. Kada je u pitanju migracija na GA4 za Ecommerce korisnike koji imaju potrebu za naprednijom obradom podataka, otvorena je mogućnost uvezivanja UA podataka u Google BigQuery, a zatim se mogu koristiti kombinovani podaci GA4 i UA u Data Studio izveštajima. Ono što dodaje na količini posla koji E-commerce korisnici imaju prilikom prilagođavanja na novi alat za praćenje podataka jeste gubljenje funkcije povlačenja podataka o kupovini iz Ecommerce and Enhanced Ecommerce izveštavanja u Google Analytics. S druge strane, svi dodatni koraci koji su potrebni za dobijanje podataka o toku kupovine zamenjuju funkcijom Send Ecommerce Data, koja automatski analizira data layer informacije i šalje u GA4 Event Tag.

Pravovremena migracija kao ključ uspeha

Ne bismo li postigli željeni ishod migracije, od ključne je važnosti da pristupimo procesu migracije na vreme. Pre svega, razlog ovome je činjenica da GA4 ne preuzima istorijske podatke iz UA automatski, već je potrebno prikupiti date podatke i obraditi ih ne bismo li se pripremili za migraciju i postigli željene rezultate. Uz ovo, bitno je da se i sami upoznamo sa promenama i obezbedimo adekvatnu edukaciju onima koji će se baviti prikupljanjem podataka preko GA4 za našu kompaniju. Budući da ne govorimo o nastavku starog alata nego o sasvim novom alatu, mi moramo biti spremni na izvesne izmene i dati sebi vreme da im se prilagodimo. Ova migracija predstavlja proces i nije izmena koja se može načiniti u nekoliko klikova, a neretko zahteva i pomoć stručnih kadrova, kao i izmene u podešavanjima Google Tag Manager-a. Ukoliko niste pristupili migraciji na GA4 ranije, važno je da načinite prve korake već danas.

Iako se mnogima čini kompleksnom, migracija na GA4 je korak koji igra izuzetno bitnu ulogu u procesu napredovanja vašeg poslovanja i može biti odlučujući faktor kada je njegovo pozicioniranje na tržištu u pitanju. Upoznajte se sa izmenama koje se pred nama ukazuju sa novom verzijom analitike i počnite da radite na njihovoj implementaciji. Na ovaj način ćete zasigurno učiniti mnogo za svoje poslovanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here