Naslovna Saveti Roditeljstvo Koje vakcine beba dobija i kada

Koje vakcine beba dobija i kada

574
0

Tokom prvih godinu dana i odrastanja, vakcine za bebe su neophodne za razvoj i sprečavanje raznih bolesti. Kod svakog roditelja javljaju se brojne nedoumice u vezi sa vakcinacijom. Zato u nastavku teksta saznajte sve što vas zanima u vezi sa vakcinama. Kakve sve postoje i kada beba treba da ih primi. 

Zašto su vakcine važne?

Vakcine za bebe služe kao preventiva i zaštita od raznih bolesti. Imaju za cilj da u što većoj meri spreče širenje infektivnih bolesti. Kroz vakcinu ubacuje se mala doza uročnika (bolesti) koja podstiče imuni sistem da razvije odbrambeni mehanizam

Treba istaći da su vakcine protiv određenih zaraznih bolesti obavezne. To isto važi i za decu, jer se pre upisa u školu traži potvrda o vakcinaciji

Spisak vakcina za bebe

Postoje različite vakcine za bebe koje su zakonski propisane i bitne na dalji razvoj bebe tokom detinjstva. Vakcine se daju prema kalendaru vakcinacije, a jedina odstupanja nastaju ako je beba prehlađena. Tada se vakcinacija pomera dok ne ozdrave. 

To se radi, jer može doći do suprotnog efekta, a to nije cilj vakcinacije. 

Vakcine koje beba dobija su sledeće:

 • BCG – vakcina protiv tuberkuloze (pošto primi ovu vakcinu, sačekajte 72 sata pre nego što okupate bebu. To ne važi za ostale vakcine)
 • HB – vakcina protiv akutnog virusa hepatitisa B
 • MMR – protiv morbila, rubeole i mumpsa (boginje, zauške)
 • OPV – protiv dečije paralize (poliomijelitisa)
 • DT – protiv difterije i tetanusa
 • DTAP/IPV/HIB i Pneumokona vakcina – protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja (pertusisa), dečije paralize (poliomijelitisa), infekcija izazvanih bakterijom Hemofilus influence tipa B i infekcija izazvanih bakterijom Streptokokus pneumonije

Beba vakcine najčešće dobija u ruku, a pošto navrše godinu dana u butinu. Vakcinacija je u Srbiji besplatna.

Koje vakcine se dobijaju u porodilištu?

U porodilištu beba dobija vakcine protiv tuberkuloze (BCG) i hepatitisa B (HB)

Vakcine za bebe u prva 3 meseca

U prva tri meseca od rođenja, beba će primiti nekoliko vakcina. Kada napuni mesec dana, sledi druga doza protiv hepatitisa B. Postoji mogućnost da beba ne primi odmah ovu vakcinu, već to bude odloženo za drugi mesec, ali samo uz konsultacije za lekarom. 

Beba u ovom periodu prima petovalentnu kombinovanu vakcinu. Ona je čuva i štiti od difterije, tetanusa i velikog kašlja (DTP), dečije paralize (Polio vakcina IPV), smrtonosne bakterije hemofilus influence (HiB).

Sa tri meseca, beba sada dobija drugu dozu petovalentne kombinovane vakcine. Štite je od bolesti izazvanih hemofilusom influence tipa B. 

Vakcine za bebe sa 6 meseci

U šestom mesecu dobija se i treća doza petovalentne kombinovane vakcine, kao i i treća doza vakcine protiv hepatitisa B

Vakcine za bebe sa godinu dana

Pošto napuni godinu dana, beba sada dobija MMR vakcinu. U nekim slučajevima, ova vakcina može da se primi i sa 15 meseci. MMR vakcina štiti bebu od zauški, rubeole i boginja. 

Vakcine za bebe sa 18 meseci

Nakon što prođe godinu dana od treće doze petovalentne vakcine, sada sledi revakcinacija istom. Ima za cilj da štiti bebu od dečije paralize, difterije, tetanusa, velikog kašlja i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B. 

Sada se radi i revakcinacija protiv pneumokoka

Nuspojave kod vakcina za bebe

Postoje određene nuspojave koje se javljaju posle vakcine, ali one nisu ozbiljne. To je samo reakcija bebinog organizma. Prolaze brzo, samo se pridržavajte saveta lekara. 

Nuspojave koje se mogu javiti su sledeće:

 • Temperatura – raskomotite bebu. Uz savet lekara znaćete da li bebi da date sirup. 
 • Otok – na mesto uboda stavljajte hladne obloge. Nemojte dirati kako se ne bi proširio.
 • Crvenilo – ukazuje da imuni sistem reaguje. Iritira kožu, ali nije opasno. 
 • Pospanost – organizam reaguje i iscrpljuje se. 
 • Čvorić na mestu uboda – normalna pojava i sam će otpasti posle izvesnog vremena. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here