Naslovna Saveti Kojim supstancama se može poboljšati memorija i učenje

Kojim supstancama se može poboljšati memorija i učenje

1851
0

Nootropici su prirodne ili veštačke supstance koje mogu uzimanjem da poboljšaju mentalne sposobnosti kod zdravih ljudi. Uglavnom se koriste da bi se poboljšala memorija i fokusiranje. Pa su često popularni među studentskom populacijom i poslovnim ljudima. Ali utiču pozitivno i na kreativnost, inteligenciju, pa čak i motivaciju. Najefektivniji nootropici će biti predstavljeni u ovom tekstu.

Prirodni nootropici

1. Kofein

Kofein je najčešće konzumirana psihoaktivna supstanca na svetu. Najvećim delom se nalazi u kafi, čaju i energetskim pićima. Ali se dodaje i nekim lekovima i suplementima, kao i raznim napicima. Kofein blokira adenozinske receptore u mozgu, te sprečava potrebu za spavanjem. Smanjuje osećaj umora i pojačava stanje budnosti i pažnju. O svim uticajima kafe, možete čuti detaljnije u sledećem video snimku:

2. L-tianin

L-tianin je aminokiselina koja se često nalazi u čaju, ali se može uzimati i kao suplement. Nekoliko studija je pokazalo da utiče na veći osećaj smirenosti. Samo 2 šoljice čaja može povećati pojavu alfa talasa u mozgu, što se povezuje sa izraženom kreativnošću. Kada se kombinuje sa kofeinom, efekti su još intenzivniji.

3. Kreatin

Kreatin je aminokiselina iz koje se u telu stvaraju proteini. Često ga koriste bodibilderi, jer stimuliše rast mišića. Međutim, korisna je i u pogledu funkcije mozga. Naime, nakon konzumacije, vezuje se za fosfate i formira molekule koje mozak koristi da brzo poveća energiju u svojim ćelijama. To utiče na bolju kratkotrajnu memoriju i razumevanje. Studije su pokazale da uzimanje do 5 grama kreatina dnevno, nema negativnih efekata.

4. Ginko biloba

Ginko biloba je zapravo biljka, čiji su listovi izvor ekstrakta sa pozitivnim efektom na mozak. Kada se uzimaju svakodnevno, suplementi sa ginkom, nakon 6 nedelja, poboljšava se memorija i razmišljanje, pogotovo kod starijih osoba. A takođe, ginko biloba umanjuje stres pre izvođenja nekih stresnih zadataka. Pritom snižava i visok krvni pritisak, čije je povišenje prethodno izazvano stresom. Pokazalo se da zapravo ginko biloba to čini smanjenjem nivoa kortizola u krvi, koji je upravo stres-hormon. Ali i da važnu ulogu ima veća prokrvljenost mozga koju izaziva.

5. Žen-šen (Ginseng)

Koren žen-šena je drevno medicinsko sredstvo, koje je služilo za poboljšanje funkcije mozga. Uzimanje jedne doze od 200-400 mg je u istraživanjima pokazalo smanjenje izmorenosti mozga i bolju učinkovitost pri teškim zadacima (kao što su pojedini matematički problemi). Međutim, nije u potpunosti jasno na koji način žen-šern pomaže u poboljšanju aktivnosti mozga. Može biti da je razlog jak anti-zapaljenski efekat, što štiti mozak od oštećenja putem slobodnih radikala. Takođe, neke studije su pokazale nešto manju efektivnost žen-šena posle višee meseci korišćenja.

6. Riblje ulje

Suplementi na bazi ribljeg ulja su 2 tipa omega-3 masne kiseline: DHA i EPA. Ove masne kiseline su povezane sa brojnim benefitima, kada je u pitanju zdravlje, pa tako i zdravljem mozga. Suplement koji sadrži DHA najviše utiče na način razmišljanja, brzinu reagovanja i memoriju. Pogotovo kod osoba koje imaju male koncentracije DHA. A utiče i na manje poremećaje u funkciji mozga. Suplement koji sadrži EPA nije toliko povezan sa funkcijom mozga, koliko sa poboljšanjem raspoloženja, pogotovo kod osoba sa depresijom.

Smatra se da uzimanje suplementa koji sadrži obe ove masne kiseline dovodi do poboljšanja delova mozga koji su kompromitovani starenjem.

7. Resveratrol

Resveratrol je prirodni antioksidant koji se nalazi u koži ljubičastog i crvenog voća. Naročito ga ima u grožđu, borovnicama i malinama. Nalazi se i u crvenom vinu, čokoladi i kikirikiju. Smatra se da redovno uzimanje namirnica sa resveratrolom može smanjiti oštećenje hipokampusa. U pitanju je deo mozga povezan sa pamćenjem.

Jedna studija na grupi zdravih starijih osoba je pokazala da uzimanje 200 mg resveratrola svakog dana, u toku 26 nedelja, poboljšava se memorija.

8. Fosfatidilserin

Fosfatidilserin je vrsta masti fosfolipida, koja se može naći u našem mozgu. Smatra se da može očuvati zdravlje mozga. Pokazalo se da je doza od 100 mg fosfatidilserina, 3 puta na dan, dovoljna da smanji oštećenje moždane funkcije starenjem. A osobe koje uzimaju do 400 mg fosfatidilserina dnevno, mogu poboljšati tehniku razmišljanja i memoriju. Međutim, ove studije nisu u potpunosti dale odgovor na ponašanje fosfatidilserina.

9. Acetil-L-karnitin

Acetil-L-karnitin je aminokiselina koja se prirodno stvara u telu. Ima važnu ulogu u metabolizmu, a naročito u stvaranju energije. Osobe koje su uzimale acetil-L-karnitin, tvrdile su da imaju bolju pažnju i da im je memorija bolje očuvana. Takođe, istraživanja sprovedena na životinjama su potvrdila brže učenje pri uzimanju ovog suplementa.

10. Brami prah (Bacopa monnieri)

Brami prah je suplement dobijen iz biljke Bacopa monnieri, koja se u tradicionalnoj medicini, poput ajurvede, koristila za poboljšanje funkcije mozga. Utiče na poboljšanje rada mozga i kod starijih i kod mlađih osoba. A podjednako je dobra i za zdrave i osobe sa Alchajmerovom bolešću, npr. Ipak, da bi se zapazili povoljni rezultati, neophodno je da se uzima 300 mg dnevno, 4 do 6 nedelja.

Neki od neželjenih efekata uzimanja brami praha su nelagodnost u stomaku i dijareja. Iz tog razloga se brami prah savetuje isključivo uz uzimanje hrane.

11. Rhodiola rosea

Rhodiola rosea je suplement dobijen iz istoimene biljke. Uglavnom je korišćen u kineskoj medicini, za poboljšanje opšteg stanja, kao i stanja mozga. Smatra se da uticaj na zdravlje mozga rezultira iz smanjenja iscrpljenosti moždanih ćelija. Ipak, poslednja istraživanja su pokazala da još uvek treba raditi na ispitivanju ove biljke. Jer rezultati nisu isključivi, niti sasvim jasni.

Veštački nootropici

12. Noopept

Noopept je veštački lek koji se često kupuje u formi suplementa. Za razliku od prirodnih nootropika, veštački, kao što je noopept, deluju jako brzo. Već nakon par minuta daju svoje efekte. A dejstvo traje i do nekoliko sati. Na osnovu studija na životinjama, došlo se do zaključaka da noopept povećava koncentraciju faktora rasta moždanih ćelija. I da tako utiče da se lakši vrati memorija. To se naročito odnosi na osobe koje se oporavljaju od povreda glave.

13. Piracetam

Piracetam je takođe veštački stvoren suplement. Sličan je noopeptu i po strukturi, i po funkciji. Kod osoba sa demencijom, poboljšava se memorija, ali se smatra da nema naročito pozitivnih efekata na zdrave osobe. Dakle, nema svrhe uzimati ga preventivno.

14. Fenotropil

Fenotropil je takođe poznat i kao fenilpiracetam. U pitanju je sintetski lek, koji podseća na piracetam i noopept. Uglavnom se koristi za oporavak mozga od šloga, epileptičnih napada ili povreda. Jedna studija na pacovima je pokazala neznatno poboljšanu memoriju posle uzimanja ovog leka.

Zaključak

U ovom tekstu su navedeni najefektivniji prirodni i veštački suplementi, odobreni od strane zvanične medicine. Pored njih, često se upotrebljavaju i zloupotrebljavaju različite nelegalne supstance u iste svrhe, o kojima u ovom tekstu neće biti reči, jer njihovo korišćenje nije opravdano u medicinske svrhe.

Ukoliko želite da čujete kako nastaje demencija i Alchajmerova bolest i kako ih možete sprečiti, pogledajte sledeći video:

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here