Naslovna Saveti IT Kontrola pristupa – od tradicionalnih do inovativnih rešenja

Kontrola pristupa – od tradicionalnih do inovativnih rešenja

211
0

Sistem za kontrolu pristupa je sistem koji kontroliše, usmerava i prati kretanje ljudi, sredstava i informacija. Bezbednost, u najširem smislu te reči, je postala važan aspekat svakog poslovanja, pa je jedna od bitnijih stvari u svakoj firmi uvođenje kontrole pristupa. To je proces koji se koristi da bi se ograničio pristup pojedinim prostorijama u firmi, a istovremeno dozvolio pristup samo osobama koje imaju potrebna ovlašenja da u tim prostorijama borave. Ovakav sistem je ključni element u održavanju bezbednosti jer omogućava samo odabranim korisnicima, tj. administratorima, da imaju pristup osetljivim resursima. Osim toga, kontrola pristupa omogućava administratorima da prate aktivnosti zaposlenih i ograniče njihove mogućnosti pristupa pojednim dobrima u skladu sa njihovim radnim obavezama i nadležnostima.

Postoje različite vrste kontrole pristupa, različitih proizvođača i nivoa sigurnosti. BCM kontroleri nemačke firme TCS poseduju sigurnosne sertifikate najvišeg nivoa i izdvajaju se u ponudi na tržištu. BCM kontrola pristupa predstavlja odličan izbor kako za male, tako i velike kompanije, neovisno o broju zaposlenih, broju čitača ili kontrolera. Odlikuju ga napredne funkcije, pouzdanost i brzina u radu. Za ovaj sistem se koriste posebno zaštićene kartice koje se ne mogu kopirati. Prednost sistema je što se može proširiti softverom za evidenciju radnog vremena i tako se istovremeno mogu pratiti i radno vreme i kretanje zaposlenih.

Čest zahtev klijenata je upotreba biometrijskih uređaja koji prepoznaju otisak prsta ili lice korisnika. Klasični uređaji sa otiskom prsta su se u praksi pokazali kao neefikasni iz razloga što se staklo, tj. mesto gde se ostavlja otisak, često prlja i zahteva redovno održavanje ili se izgrebe pa ga jednostavno nije moguće koristiti. Za velika preduzeća to usporava ili onemogućava proces evidentiranja. Uređaji za prepoznavanje lica su tehnološki napredniji sistemi, i trebalo da omoguće brži protok zaposlenih, ali je situacija na tržištu takva da jeftiniji uređaji ne zadovoljavaju sve zahteve korisnika (često su osetljivi na svakodnevne promene izgleda korisnika, npr. promenu frizure, nošenje naočara, šešira, …), dok su zaista kvalitetni uređaji često preskupi. Svaki od tih uređaja treba pravilno ugraditi i potrebno je odabrati pravu lokaciju za njega jer spoljašnji uslovi (npr. jako pozadinsko osvetljenje) utiču na rad uređaja, a to može biti ozbiljan problem u praksi.

Novi standard za kontrolu pristupa: MorphoWave

Napretkom tehnologije unapređuju se i rešenja za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena koja su brza, efikasna i pogodna za veliki broj korisnika. Dugogodišnjim istraživanjem tržišta i potražnje na tržištu nastao je uređaj MorphoWave, beskontakni trodimenzionalni čitač otiska prsta, kompanije Idemia, koji za manje od 1 sekunde 3D skeniranjem skenira četiri prsta jednostavnim zamahom ruke iznad čitača. Cilj istraživanja je svakako bio napraviti brz, pouzdan i precizan uređaj za sisteme/firme sa velikim brojem korisnika/zaposlenih i sa visokim sigurnosnim zahtevima.

Nekoliko najvažnijih osobina ovog čitača pri upotrebi u sistemu evidencije radnog vremena su:

  • namenjen je firmama sa velikim protokom zaposlenih
  • može evidentirati 60 ljudi u jednom minutu
  • radna temperatura mu je od -10°C do 50°C, otporan je na prašinu i loše uslove osvetljenja, tako da je pogodan za spoljašnju montažu u svim vremenskim uslovima
  • poseduje 3D senzor i dodatni beskontaktni čitač otiska prsta.
  • evidentiranje se vrši jednostavnim pokretom ruke, a brzina skeniranja omogućava da korisnik to uradi u prolazu, bez zadržavanja pored čitača
  • ruke mogu biti mokre, ogrebane, prljave… to ne utiče na rad uređaja
  • korisnici koji pristanu da se njihovi biometrijski podaci čuvaju na serveru ili kontroleru, identifikaciju vrše jako brzo, prevlačenjem ruke iznad čitača
  • korisnici koji ne pristanu da se njihovi biometrijski podaci čuvaju na serveru ili kontroleru, identifikaciju vrše najpre prinošenjem kartice, pa potom prevlačenjem ruke iznad čitača. Kod ovih korisnika su biometrijski podaci sačuvani na njihovoj kartici, a identifikacija je nešto sporija

Prednosti i mane

Najvažnija prednost ovog uređaja u odnosu na ostale biometrijske čitače su pouzdana identifikacija u svim radnim uslovima, očitavanje je najbrže u ovoj klasi uređaja, održavanje i čišćenje gotovo da nije potrebno. Takođe, nije potrebno zadržavanje zaposlenih pored čitača (očitavanje se obavlja “u hodu”), a zloupotreba sistema kontrole pristupa i evidencije radnog vremena je praktično nemoguća. Zaposleni se mora evidentirati lično jer ne postoje dva ista otiska prsta ili šake, a čitač se ne može prevariti čak ni naprednim modelima/kopijama nečije šake.

Mana ovog uređaja je nešto viša cena u odnosu na ostala biometrijska rešenja što ga čini možda nepristupačnijim manjim firmama koje nisu u situaciji da ulože veća sredstva u ovakve sisteme. U većim kompanijama ovaj čitač zaista rešava niz problema sa kojima se kompanije sreću i ovaj uređaj isplaćuje sam sebe u jako kratkom roku. Jednom uloženi novac u ovaj uređaj rešava veliki broj praktičnih i realnih problema na duže staze. MorphoWave se može koristiti i za kontrolu pristupa i za evidenciju radnog vremena.

Zaključak

MorphoWave beskontaktni čitač je moderan, funkcionalan uređaj sa impresivnim karakteristikama koji pruža više od jednostavnog evidentiranja radnog vremena ili prolazaka. Zahvaljujući naprednim tehničkim karakteristikama on je idealan za upotrebu u svim uslovima neovisno o broju zaposlenih, mestu montaže i traženom nivou sigurnosti. Ovaj, trenutno, najsavremeniji čitač na našem tržištu, svakoj kopmaniji omogućava najefikasnije i najpreciznije praćenje kretanja zaposlenih sa ili bez evidencije radnog vremena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here