Naslovna Saveti Kvercetin – efikasni antivirusni sastojak crnog luka

Kvercetin – efikasni antivirusni sastojak crnog luka

2422
1
kvercetin i crni luk

Kvercetin je prirodna supstanca koja može biti značajna u ovom trenutku, u jeku epidemije korona virusa. I koja se iz istog razloga, jako puno ovih dana ispituje u raznim medicinskim istraživanjima. Proučavaju se njeni uticaji na virusne, ali i druge infekcije, kao i druge bolesti. I razmatraju mogućnosti da se pozitivni efekti kvercetina još više pojačaju.

Šta je kvercetin? I gde se može naći?

Kvercetin je flavonoid i antioksidans koji se nalazi u voću, povrću, žitaricama, čaju i vinu. Najviše ga ima u grožđu, trešnjama, višnjama, crnom luku, paradajzu, crvenom vinu, crnom čaju i ginko bilobi.

Efekti kvercetina

1. Uticaj kvercetina na virusne infekcije

U svetlu sadašnje epidemije korona virusa, pojavilo se dosta studija koje pokazuju mnoge antivirusne efekte kvercetina. Pa se tako istaklo da kvercetin ima mogućnost da deluje na virus još na mestu njegovog ulaska u ćeliju, tako što ga u tome sprečava. Zatim, kod virusnih čestica koje su i uspele da se domognu ćelije, kvercetin onemogućava njihovo umnožavanje. A takođe sprečava i stvaranje virusnih proteina, kojim virus postiže svoje patogene efekte. A pored tog blagotvornog efekta, kvercetin ima i brojne druge, koje ću ovde opisati.

2. Kvercetin u Alchajmerovoj i Parkinsonovoj bolesti

Pre svega, uspeva da spreči razvoj Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Naime, nastanak ovih bolesti se povezuje sa većim stvaranjem slobodnih radikala (oksidanasa), a njihovo stvaranje upravo balansira kvercetin, jer je antioksidans. O sprečavanju Alchajmerove bolesti, govorila sam više u ovom video snimku:

3. Kvercetinom protiv alergija

Može da smanji simptome alergije, jer je antihistaminik. Šta to znači? Alergija je upravo rezultat greške u ponašanju našeg imunog sistema. Na pojavu grinja, ambrozije ili ujed nekog insekta, kod alergičnih osoba, neke imune ćelije prestanu da se ponašaju normalno, te počnu da oslobađaju dosta histamina, koji može izazvati otežano disanje i gušenje, veći pad krvnog pritiska, suzenje očiju, pojavu ospe po koži i mnoge druge manifestacije, u zavisnosti od vrste alergije. Isti taj mehanizam postoji i kod astmatičara. Kvercetin, kao antihistaminik, kada se unosi redovno i dovoljno, može sprečiti pojavu simptoma izazvanih histaminom i time alergičnim osobama olakšati život.

4. Kvercetin u hroničnim zapaljenjima (reumatoidni artritis)

Umanjuje zapaljenje. Znamo da je zapaljenje prirodna i neophodna reakcija kojom naše imune ćelije obezbeđuju pobedu nad nekim protivnicima našeg organizma – dakle, različitim štetnim materijama ili mikroorganizmima. Međutim, ponekad je to zapaljenje trajno i neadekvatno i usmereno na protivnike koji zapravo to nisu. Takav je slučaj sa bolešću koja se zove reumatoidni artritis. Postoji zapaljenje mnogih zglobova, naročito šaka i stopala, a ne postoji bakterija ili virus koji su to izazvali. Takvo zapaljenje zglobova traje godinama i postaje sve teže i praćeno je sve izraženijim bolovima i ukočenošću zglobova. Dakle, takvo zapaljenje nije svrsishodno i treba se umanjiti. Kvercetin je jedna od supstanci koja to pomaže. Umanjujući stepen zapaljenja, odložiće oštećenje zglobova kod osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa.

5. Kvercetin u srčanim oboljenjima

Kvercetin ima sposobnost da snizi krvni pritisak i umanji rizik za srčana oboljenja. A pritom poboljšava i kvalitet krvnih sudova. Posebno je pokazao povoljne efekte kod gojaznih osoba sa visokim vrednostima holesterola u krvi. Unos kvercetina u dozi od 150 mg dnevno (čak mnogo manje od preporučene dnevne doze 500 mg) dovelo je i do snižavanja holesterola i do snižavanja krvnog pritiska. I to se posebno odrazilo na gornji, odnosno sistolni krvni pritisak, tj. pritisak krvi u krvnom sudu, koji nastaje tokom izbacivanja krvi iz srca. A uz sve ove efekte, kao flavonoid i antioksidans, smanjenjem pritiska i holesterola, štiti naše srce od opterećenja i time i od bolesti.

6. Uticaj kvercetina na druge infekcije

Kvercetin sprečava i mnoge druge infekcije, pored virusnih. Naročito se to odnosi na crevne i respiratorne bakterijske infekcije, ali i urinarne i infekcije kože.

7. Kvercetin u borbi protiv karcinoma

Kao antioksidans, štiteći ćelije od oštećenja od strane slobodnih radikala, štiti i njihovu DNK, a time smanjuje rizik od nastanka karcinoma.

Dejstvo kvercetina na pamćenje

Kvercetin se nalazi u većoj količini i u biljci ginko bilobi. Smatra se da može uticati na bolji rad mozga, zbog čega se ginko biloba i ističe kao stimulans za razmišljanje i bolje pamćenje.

Kolika nam je doza kvercetina potrebna za sve ove benefite?

Kvercetin se može uneti u organizam raznovrsnom ishranom, ali i pojedinim suplementima. Crni luk je najveći izvor kvercetina i sadrži otprilike 300 mg po kilogramu težine. A kada se koristi kao suplement, preporučena doza je 500 mg na dan. Teoretski bi za tu dnevnu dozu trebalo pojesti kilogram i po crnog luka, ali se to, naravno, ne preporučuje. Već se umesto toga savetuje umerena svakodnevna ishrana sa crnim lukom, voćem koje sadrži kvercetin, pa čak i 1 do 2 čaše crvenog vina, o čijim pozitivnim efektima sam govorila u prethodnom video snimku:

Supstance koje potpomažu njegove efekte

Treba imati u vidu i neke materije koje mogu pomoći da se kvercetin u crevima lakše i brže preuzme. A koji na taj način podstiču i pozitivna dejstva kvercetina. Među njima su bromelain i vitamin C.

Bromelain (ili bromelin) je enzim koji se najviše nalazi u sirovom ananasu. Sposoban je da razgrađuje proteine i pospešuje varenje hrane. Karakterističan je po tome što podjednako dobro ispoljava dejstvo kiseloj i alkalnoj sredini. A takođe, poznat je po svojoj sposobnosti da skraćivanja vremena oporavka od upale mišića, uganuća. A pomaže i u drugim stanjima praćenim nelagodnošću u mišićima. To ga sve čini poželjnim u ishrani sportista. Popularan je dodatak ishrani u slučaju povreda različitog tipa – udanuća, istegnuća mišića, otoci, modrice, pa i kod kidanja mišića. Dozu je teško odrediti pa je najbolje pratiti uputstvo sa ambalaže preparata bromelaina. A takođe, osobama sa poremećajima krvotoka, savetuje se konsultacija sa lekarom pre konzumiranja bromelaina, zbog njegove sposobnosti da razređuje krv.

Vitamina C ima u raznom našem voću i povrću. Ne treba, svakako, preterivati sa vitaminom C, jer veći unos dovodi do mogućeg nastanka kamena u bubregu.

Rizici i neželjeni efekti

Kvercetin može izazvati glavobolje, mučninu i osećaj trnjenja. Međutim, ovi neželjeni efekti se mogu pojaviti nakon uzimanja kvercetina u količini od 1000 mg na dan, tokom dužeg perioda. Što znači, bar duplo veće doze od preporučene doze od 500 mg dnevno.

O svim pozitivnim efektima kvercetina i kako ga najlakše nadoknaditi, možete se informisati putem video snimka:

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here