Naslovna Lifestyle Život Lutkica iz Trsta ili moderna žena

Lutkica iz Trsta ili moderna žena

53
0

„Viklerčići, češljići, pomadice, parfemi..“ Čuveni stihovi poznate pesme o tome šta je sve potrebno ženi da bi bila negovana i lepa. Krenimo redom.  Kosa predstavlja naš ukras, možemo menjati dužinu, boju, a time i svoj izgled na najjednostavniji način,  ali nam ukazuje i na naše opšte zdravlje. Krta kosa koja se lomi ukazuje na zdravstvene probleme. Svaka promena u debljini, količini ili kvalitetu kose može ukazivati na veće zdravstvene probleme. Niko ne voli da vidi masnu, neopranu kosu, sede izrastke, rascvetanu kosu koja više liči na metlu nego na naš ukras. Osim redovne higijene, pranja, kao i za sve potrebna je nega.

U redovno korišćenje potrebno je uvrsti regeneratore, koji će našoj kosi dati zdraviji izgled i oporaviti je, sprečiti stvaranje ispucalih krajeva, učiniti je lakšom za češljanje. Kosi je potrebno i da je hranimo i obezbedimo neophodan dubinski oporavak i regeneraciju. Za to ćemo koristiti pakovanja za kosu. Ključna razlika između regeneratora i pakovanje je što je regenerator deo redovne rutine i koristi se pri svakom pranju, a pakovanja služe za dubinsku negu te se koriste jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje za suvu kosu, ili dva puta mesečno za masnu kosu.

Redovno šišanje je takođe bitno za održavanje zdravog izgleda kose. Farbanje sedog izrastka spada u osnovnu kulturu. Kao što ćete obući čistu odeću kada krenete na posao, tako ćete i pokriti izraske farbom ili proizvodima koji ih pokrivaju. Na našem tržištu se nalazi veliki broj sprejeva i pudera za pokrivanje sedih. Kada obavite osnovne zahteve nege – pranje, regenerator, povremena pakovanja, redovno šišanje i održavanje boje kose, možete bezbrižno razmišljati o izboru frizura.

Lice kao naše ogledalo

Koža je najveći organ koji je izložen različitim spoljnim uticajima. Hladnoća, sunce zagađenje, sve to utiče na našu kožu, starenje a time i izgled. Nega lica je potrebna i uveče i ujutru pa se potrudite da nega kože lica postane vaša rutina. Kao i za kosu i ovde važi pravilo da prvo moramo redovno da peremo lice za blagim sredstvom. Time osvežavamo kožu, skidamo nečistoću i šminku, ali i mrtve ćelije. Naravno, samo umivanje nije dovoljno. Lice ne treba strugati peškirom već blagim tapkanjem ukloniti vodu. Potom se upotrebljava tonik kojim se dodatno uklanja nečistoća i PH faktor dovodi u ravnotežu. I onda na scenu stupa krema za lice.

Krema za lice kao deo svakodnevne rutine

Osnova svake nega su kreme za lice. Koristimo ih kao noćne i dnevne.  Razlika u večernjoj i jutarnjoj rutini se svode na tip krema za lice dok su postupci manje više isti. Noćna krema za lice je uvek bogatija i neguje naše lice, regeneriše i štiti kožu našeg lica. Njena osnovna uloga je hidratacija i regeneracija. Nanosi se nežnim pokretima po licu, vratu i dekolteu. Pokreti stimulišu cirkulaciju i predstavljaju neku vrstu masaže.

Na područje oko očiju se nanose antirid  kreme koje su posebno dizajnirane za taj veoma osetljiv deo našeg lica. Nanose se blagim tapkanjem. One pomažu i da se smanje i uklone podočnjaci. Dnevna krema za lice na prvom mestu ima ulogu zaštite kože od spoljnih uticaja. Takođe i dnevne kreme za lice, kao i noćne, vrše hidrataciju kože lica. Naravno, od tipa kože i godina zavisi i koju ćemo kremu kupiti i koristiti. Tek posle nanošenja dnevne kreme za lice možemo se šminkati.

Šminka kao završni korak

Nakon nege i kose i lica i uvođenja rutine u naš život, možemo pristupiti i šminkanju. Izbor šminke zavisi od prilike gde idemo, da li je za posao, fakultet, svadbu, noćni izlazak. Jača i izraženija šminka, poneki eksperiment i odvažnost, su rezervisani za noćne i večernje izlaske i specijalne prilike. Dnevna šminka treba da bude uzdržanija i manje istaknuta. Mlade devojke često greše kada se šminkaju u zatvorenom prostoru i pre izlaska se ne pogledaju u ogledalce na prirodnom svetlu i suncu. Kada se stekne rutina, nema potrebe za proveravanjem. Danas postoji veliki broj proizvoda koji su bazirani na biljnoj osnovi i smanjuju količinu hemikalija. Na taj način dobijamo još jednu stavku u našoj rutini koja se koristi ne samo u svrhu ulepšavanja već i nege kože lica. Razvoj interneta doveo je do pojave velikog broja tutorijala koji pomažu devojkama i ženama da savladaju različite tehnike šminkanja. I na kraju dolazimo do parfema ili dezodoransa.

Nikada nemojte kupovati neki parfem ili dezodorans zato što lepo miriše na vašoj prijateljici, jer vaše žlezde ne luče isto kao i njene i postoji razlika u mirisnom doživljaju istog parfema ili dezodoransa kod različitih osoba. Parfem isprobajte na svojoj koži i ako vam se svidi nanosite na vrat i unutrašnji deo korena šake, jer su tu vene najbliže površini kože i svojim pulsiranjem šire miris. Konačno spremne ste da izađete u svet i sigurnim korakom krenete u poslovne uspehe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here