Naslovna Istorija Zanimljiva istorija Meksiko – marijači, tekila i Frida Kalo

Meksiko – marijači, tekila i Frida Kalo

1344
0
meksiko
Foto: Pixabay.com

Iz naslova deluje da je reč o karipskoj državi Srednje Amerike, međutim priča je o njenom glavnom gradu. Zvanični naziv nama poznate države Meksiko je Estados Unidos Mexicanos ili Sjedinjene meksičke države. Meksikanci je zovu La Patria (domovina). Ime je dobila po glavnom gradu, svetu poznatom kao Meksiko Siti. Pravi naziv prestonice je samo Meksiko (Mexico), dok je federalni distrikt Mexico D.F. ili El De Effe (Distrito Federal).

ASTECI  – CIVILIZACIJA ISPRED SVOG VREMENA

Meksiko, jedan od najvećih gradova na svetu, nastao je na Meksičkoj visoravni. Zujanje u ušima nakon izlaska sa aerodroma “Benito Huarez”, nazvanom po najnižem predsedniku u istoriji sveta koji je ukinuo carstvo i Meksiko proglasio republikom, pravi je dokaz da ste na 2300m nadmorske visine. Današnjih 9 miliona stanovnika (po popisu iz 2015.godine) potomci su naroda Asteka. Tačan broj ljudi nije moguće utvrditi, jer niko ne može (ili ne sme) da napravi popis u favelama koje okružuju grad.

Asteci 1325.godine osnovali grad i nazvali ga Tenočititlan. Po legendi, prvo naselje je nastalo je na mestu gde su videli orla na kaktusu kako jede zmiju. Orao, kaktus i zmija danas su centralni motivi na državnoj zastavi, a jedna takva se vijori na sredini glavnog trga Zokalo. Carstvo Asteka bilo je jedno od prvih sa obaveznim obrazovanje dece: majke su žensku decu učile kućnim poslovima, dok su očevi sinovima objašnjavali rukovanje oruđem. Astečki jezik imao je hijeroglifsko pismo, a najpoznatije reči koje se i danas upotrebljavaju su: avokado, čokolada i čili. Španski konkistadori su iz Meksika odneli kući čokoladu, ali doneli su narodu Asteka boginje i zauške od koji je ova civilizacija masovno umirala. Danas ima oko 1.600.000 potomaka Asteka koji govore jezikom navati.

Večita misterija Meksika su Piramide Sunca i Meseca u drevnom Teotihuakanu. Ne zna se ko je i kada osnovao ovaj grad, ali se zna da su objekti zidani spram pojava na nebu. Zanimljivo je da Piramida Sunca ima identične stranice kao Keopsova piramida, na drugom kraju sveta, u Egiptu.

meksiko-piramida
Foto: Pixabay.com

ŽIVOT NA ULICI MEKSIKA

Svi koji žele da putuju u Meksiko sigurno se pitaju koliko je siguran grad. Svako ko se drži preporuka iz smeštaja i lokalnih agencija, neće zalutati u neku opasnu četvrt. Svakako treba voditi računa o džeparošima, jer su prisutni kao i u svakom višemilionskom gradu.

Glavni trg Zokalo (zvanično ime Plaza de la Constitucion), površine 57600 kvadratnih metara, najveći je i najstariji trg u gradu. Na njemu se nalazi impozantna katedrala i terase restorana sa kojih se pruža spektakularan pogled. Okružen je uličnim pijacama gde se prodaje sve, od igle do lokomotive. Omiljene tezge su sa takosima (tri komada možete kupiti za 1 evro). Meksička kuhinja je pikantna, ali lokalci još više zaljute takose sosevima tzv. salsama.

Meksiko je grad kontrasta. Dok istorijski centar grada više liči na buvlju pijacu, u okolini parka Ćapultepek (Bosque del Chapultepec) široke avenije i moderna arhitektura asociraju na meksičke serije iz ’90-ih. Televisa je ovde zaista snimala Esmeraldu, Zlobnicu i druge serije uz koje smo u vreme sankcija učili španski.

Tradicionalno meksičko piće je tekila. Pravi se od plave agave i sadrži od 35-55% alkohola. To je omiljeni souvenir svakog turiste. Na drugom mestu po polarnosti je šešir – sombrero. Bez njih nećete videti ulične svirače, marijače. Najzabavnije mesto gde se slušaju marijači je Hoćimilko (Xochimilco), meksička Venecija, sa šarenim barkama i kanalima. Vikendima sve vrvi od ljudi, stoga, za pravi užitak, biraju se uvek neki drugi dani u sedmici.

FRIDA KALO – KULT OMILJENE ŽENSKE SLIKARKE

Kontroverzna slikarka autoportreta, rođena u Meksiku, u čuvenoj Plavoj kući (Casa Azul) u četvrti Kojoakan, inspirisala je mnoge žene. Majice sa Fridinim likom popularan su modni detalj širom sveta, ne samo u Meksiku. Njene spojene obrve, neobično kretanje kao posledica stravičnog udesa i duge haljine kojima je prikrivala deformitet desne noge, privlačile su pažnju gde god bi se pojavila. Zavela je čuvenog slikara Dijega Riveru, za koga se ispostavilo da je ljubav njenog života.

Piramide i favele, misterije Asteka i ekscentričnost Fride Kalo, ukus tekile i takosa, živahnost uličnih pijaca i raskoš avenija iz telenovela, samo su deo šarma jednog od najvećih gradova na svetu, Meksika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here