Naslovna Društvo Kultura Muzeji u Beogradu koje obavezno morate posetiti

Muzeji u Beogradu koje obavezno morate posetiti

2738
0
beograd

Kalemegdan, Beogradska tvrđava, Knez Mihailova – poseta prestonici uglavnom prođe uz kraći obilazak grada i to najčešće onih mesta koji su atrakcija svim turistima. Za to vreme muzeji u Beogradu strpljivo čekaju svoje posetioce.

Sasvim je sigurno da oni mlađi „turisti“, dolaskom u Beograd ne propuste priliku da uživaju u Zoološkom vrtu i velikim šoping centrima, te se čini da brojna kulturna zdanja ostanu zapostavljena, kao na primer muzeji.

A Beograd je definitivno grad muzeja! Verujemo da većinu muzeja još uvek niste posetili i zato nemojte čekati neku posebnu priliku da to uradite. Sledeća poseta Beogradu – pravac u neki od njih! Tako ćete shvatiti da je s pravom prestonica Srbije.

Odakle početi?

Pošto se kultura ne da upoznati kroz par sati, a to znači da vam je potreban kvalitetan san, za početak iznajmite stan na dan u centru Beograda ili negde na periferiji grada, naspavajte se, dobro odmorite i krenite u nova saznanja, razgledanja, uživanja. Osetite ljubav koju nam kultura i umetnost pružaju, jer da biste u njoj zaista uživali, ne morate biti umetnik, pesnik, istoričar… Dovoljna je volja, moć zapažanja i nograničeno vreme, jer ono što vam muzeji u Beogradu nude ne može stati u par sati!

Nemojte da propustite priliku da otkrijete njihove tajne i uopšte zagonetnost umetnosti i istorije. Budite pravi kritičari, ali i poštovaoci kulturno-tradicijske baštine.

Počnite od raspoloženja i znatiželje, ličnog ukusa i afiniteta – ako ste ljubitelj elektronike i interesuju vas tehnička dostignuća, pohitajte onda u Muzej Nikole Tesle!

Pored ovog muzeja, dajemo vam još neke predloge muzeja koje vredi posetiti.

Narodni muzej

Ovu riznicu kulture nikako ne treba zaobići! Veoma je zanimljiv i njen istorijat – Narodni muzej je osnovan davne 1844. ukazom tadašnjeg ministra prosvete Jovana Sterije Popovića. Osnivanje ove ustanove imalo je zadatak da sačuva sve starine vredne pomena i da ih ostavi budućim generacijama za ponos i diku. U tome i jeste svrha njegovog osnivanja – da štiti i promoviše ogromno kulturno nasleđe centralnog Balkana i Evrope i to u razdoblju od praistorije, pa sve do danas (arheološka, umetnička, numizmatička građa).

Prilikom posete ovog muzeja, bićete u prilici da vidite brojne povelje, rukopise, štampane knjige, pečate, posude i alatke. Takođe, u muzeju se nalaze i bronzani portret cara Konstantina, Temnićki natpis, ali i brojna druga dela i zaostavštine najrazličitijih umetnika bogate srpske kulture.

Muzej primenjene umetnosti

Ovo je umetnički muzej specijalizovanog tipa i njegovo osnivanje je posvećeno čuvanju i prikupljanju  predmeta primenjene umetnosti, kako iz naše tradicije, tako i iz drugih evropskih kultura.

Među predmetima koji privlače najveću pažnju, tu su predmeti od zlata, kao i oni rezbareni u drvetu, drvorezne i slikane ikone, predmeti od metala, stakla, porcelana, keramike i tekstila (neki su pripadali poznatim srpski dinastijama), nameštaj, nakit (srednjovekovni, najčešće, ali i druga juvelirska remek-dela), novac Stare Grčke. Takođe su i veoma zanimljivi i predmeti savremene produkcije.

Etnografski muzej

Za sve ljubitelje srpske tradicije i folklora, vrata Etnografskog muzeja širom su otvorena. Srpski istoričar Stojan Novaković imao je zamisao da ovaj muzej bude posvećen izučavanju narodnog života. Pažnju je posvetio njegovim najvažnijim elementima – običaji, verovanja, stvari koje su svakodnevno korišćene.

Brojna višedecenijska terenska istraživanja i prikupljanja omogućila su bogati etnografski asortiman, koji godinama privlači pažnju posetioca. Danas se u ovom muzeju mogu videti brojne zemljane i metalne posude, narodno oružje, alati, nakit, amajlije, tkanina i drugi odevni predmeti. Iako je kroz istoriju burno prošao, Etnografski muzej se do danas čvrsto održao i prava je atrakcijama posetiocima.

Istorijski muzej Srbije

Ukoliko ste ljubitelj istorije i zanima vas prošlost vašeg naroda, obavezno posetite i Istorijski muzej Srbije. Jedna poseta je dovoljna da se uverite u lepote i značaj svega vrednog koji ovaj muzej čuva. Znanje o prošlosti Srbije i srpskog naroda, ali i drugih naroda na našoj teritoriji spada u domen opšte kulture i informisanosti, te ovaj muzej ne smete zaobići.

U njemu je sačuvano sve ono što upućuje na burnu prošlost srpskog naroda, pogotovo na borbe za nacionalno oslobođenje. Tako se u njemu, sasvim očekivano, čuva brojna vojnička opema i oružje, uniforme, medalje, znamenje, zastave, povelje, značke, trake, karte, pečati…

Muzej iluzija

Ovo je muzej koji je po mnogo čemu drugačiji od ostalih.  U poslednje vreme postao je prava atrakcija svim generacijama. Ne iznenađuje što su deca najveći obožavaoci ovog muzeja. Ovde imaju priliku vide ono što je srodno njihovim maštarijama i nezamenljivom dečijem svetu u kome je sve moguće.

Ukoliko se uputite u ovaj drugačiji, ′moderniji′ muzej, ne propustite priliku da zavirite u svaki njegov kutak. Osetite čaroliju koju vam pruža soba ogledala ili amnes soba, čiji uglovi čini da se zapitate šta je sa vašom visinom. U Muzeju iluzija mladima je najinteresantnija tzv. obrnuta soba, ali i rupa bez dna, anti-gravity soba, glava na tacni i ostalo.

Ako ste za avanturu, obavezno posetite i ovaj muzej i prepustite se čaroliji koju vam on pruža. Jedno je sigurno, posle ovih obilazaka biće vam žao što muzeji u Beogradu nisu bili ranije na vašoj listi prioriteta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here