Naslovna Lifestyle Život Upoznajte najatraktivnijeg stogodišnjaka na svetu – brushalter!

Upoznajte najatraktivnijeg stogodišnjaka na svetu – brushalter!

1445
0
brushalteri-u-različitim-bojama
Foto: Pixabay.com

Otkad je sveta i veka ljudi nose donji veš. Naučna istraživanja su potvrdila da su komadi odeće poput gaćica ili pak grudnjaka postojali još u doba Antičke Grčke i Starog Rima. To su najčešće bili materijali na snalažljiv način obmotani oko grudi ili pak, posebnom tehnikom namešteni komadi platna oko genitalija.

Razume se, ovi primerci donjeg veša nisu bili poput današnjeg, ali je činjenica da je potreba muškarca i žene da pokrije i zaštiti intimne delove svog tela postojala još tada.

Ne može se pouzdano datirati nastanak donjeg veša kao takvog. Vreme je pokazalo da su neka verovanja, poput onog da žene u srednjem veku nisu nosile grudnjak, zapravo, su tačna. Jedno naučno otkriće iz 2008. godine potvrdilo je da su žene u Austriji nosile brushalter, odnosno „vrećice za grudi“ još 1300. godine.

Da li su žene srednjeg veka nosile grudnjak?

Postoje čitave polemike u naučnim krugovima o tome da li je žena srednjeg veka nosila donji veš. Ono što se sa izvesnom sigurnošću znalo i priznavalo kao tačno među istraživačima ovog perioda jeste to da su muškarci nosili majice i donji veš sličan današnjem šortsu. Žene su, sa druge strane, nosile košulje slične keceljama, nešto što se danas naziva smock dress, odnosno laka haljina. Ispod ove „kecelje“ nisu imale gaćice.

Neka istorijska istraživanja su pokazala da žena u 15. veku, na primer, nije imala ono što se u savremeno doba naziva grudnjakom odnosno brushalterom, ali da je pronašla način da svoje grudi podigne i drži čvrsto u haljini. Tako neki spisi iz 1300. godine opisuju kako žene stavljaju grudi svako jutro u vrećice, odnosno torbe. Reč je o komadu odeće sličnom majici sa „šoljicama“ tj. korpama ili torbama za grudi. Kada je u jednom zamku u Austriji, početkom 21. veka pronađen komad donjeg veša koji sliči modernom grudnjaku, i materijalnim dokazom su potvrđene te pretpostavke. S obzirom na mesto pronalaska, velika je verovatnoća da su žene plemićkog porekla bile privilegovane da nose brushaltere.

Posmatrano iz te perspektive, deluje prosto neverovatno da je u moderno doba dovoljan samo jedan klik na adresu Extreme Intimo online prodavnica i da grudnjak ili gaćice budu u vašoj fioci.

žena-u-brushalteru-i-gaćicama-pije-kafu
Foto: Unsplash.com

Najatraktivniji stogodišnjak – grudnjak

Ukoliko po strani ostavimo predistoriju modernog grudnjaka, brushalter kakav danas znamo i nosimo nastao je pre nešto više od sto godina. Tačnije, ovaj revolucionarni izum 20. veka pripisuje se Pjeru Poaru, koji ga je osmislio 1907. godine.

Sedam godina kasnije, 1914. godine, Amerikanka Meri Felps Džejkob patentirala je korset bez leđa. Prema nekim izvorima taj korset koristila je sama Meri Felps i krug njenih najbližih prijateljica, sve dok nisu počela da joj pristižu anonimna pisma sa zahtevima za prodaju. Tako se brushalter pojavio na tržištu.

Smatra se da je razvoju grudnjaka najviše doprinela Ajda Rozental. Rozentalova je kreirala modele koji će svima odgovarati, i to zahvaljujući tome što je uzimala mere grudi i leđa nekoliko desetina Amerikanki, od devojaka u pubertetu do zrelijih žena.

Pravu ekspanziju i procvat, brushalter je doživeo osamdesetih godina dvadesetog veka. Tada počinju da se prave grudnjaci sa elastičnim držačima, sa korpama i fišbajnima što podižu grudi. Vrhunac ovih inovacija svakako je vonderbra – brushalter koji podiže grudi, koji žene i danas obožavaju.

Nije svejedno kakav brushalter nosite

Neka istraživanja su pokazala da žena u proseku promeni šest veličina grudnjaka u svom životu. Sa rastom grudi i razvojem tela, treba birati i adekvatan brushalter. Mali broj žena zna da će upravo neodgovarajući grudnjak uticati na čvrstinu grudi u negativnom smislu. Pored toga što dojke mogu izgubiti svoju prirodnu čvrstinu, zbog lošeg brushaltera možete dobiti i bolove u leđima.

Zabrinjavajuća je činjenica da u proseku 80% žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka, kako tvrde stručnjaci iz industrije donjeg veša. Sudeći prema ovome, odabir brushaltera nije lak ni običan izbor. Treba pronaći adekvatnu dubinu, širinu i oblik korpi. Isto važi i za bratele. Dakle, nije reč samo o estetici i zavođenju, u pitanju je i zdravlje!

Trik – savet: Jedna francuska kompanija za izradu donjeg veša objavila je mali trik koji bi ženama trebalo da olakša odabir veličine brushaltera. Naime, pri zakopčavanju novog grudnjaka, ne bi trebalo da možete zavući više od dva prsta u leđnom delu. Ukoliko možete, to znači da je grudnjak velik i da nema svrhe nositi ga. Takođe, treba imati u vidu da se nov brushalter zakopčava na trećem paru kopči, te da vremenom treba pomerati prema prvom paru kopči, kako se grudnjak opušta.

Još jedan savet podrazumeva merenje. Prema proizvođačima donjeg veša, ne sme se gubiti iz vida da se veličina i obim grudi menjaju vremenom, sa porastom, odnosno gubitkom kilaže. Zato se preporučuje da se obim grudi meri na šest meseci i prema tom merenju kupuje brushalter odgovarajuće veličine.

žena-u-crnom-brushalteru
Foto: Pixabay.com

Nije svejedno ni koju boju donjeg veša birate

Jednom kad odaberete odgovarajuću veličinu i model grudnjaka, važno je pozabaviti se i njegovom bojom. Iako deluje površno i nebitno, za većinu žena širom sveta to nije nešto što će izabrati bez razmišljanja. Italijanke veruju da crveni donji veš koji obuku za Novu godinu donosi sreću i ljubav u celoj godini. Isto to veruju i Argentinke – samo ukoliko obuku pink donji veš. Sa druge strane, u Brazilu je važno za Novu godinu obući potpuno nov donji veš. Boju biraju po ukusu.

Što se boje tiče, neka istraživanja su pokazala da se žene koje biraju pamučni beli donji veš mogu opisati kao bezizražajni tip žene, u seksualnom smislu. Prema tom uzorku, kod ovih žena razvijena je sklonost ka minimalnom održavanju brige o sebi. Poređenja radi, istraživači napominju da je ovo slično tome da žena dozvoli muškarcu da je vidi bez šminke. Sa druge strane, mnoge žene biraju upravo pamučni beli donji veš zbog udobnosti.

Bez obzira na to u kojoj boji ga nose, činjenica je da žene nisu upoznale atraktivnijeg stogodišnjaka od brushaltera. Grudnjak je, uz malo šminke i parfem, već ceo vek najbolji prijatelj žene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here