Naslovna Priroda i nauka Čuda prirode Najčudniji nosevi u životinjskom carstvu pripadaju ovim životinjama

Najčudniji nosevi u životinjskom carstvu pripadaju ovim životinjama

5235
0

Nos је organ čula mirlsa, kao i sastavni deo organa za disanje kako kod ljudi, tako i kod životinja. U nosnim šupljinama vazduh se pročišćava. Zahvaljujući kvržicama mirisnog živca u gornjem području nosne školjke raspoznajemo mirise. Životinje imaju osetljivlje čulo mirisa od čoveka. Nosevi u životinjskom carstvu su toliko raznovrsni da vas ako ih posmatrate na jednom mestu podsećaju na pravi maskenbal.

Najveći nos

Kralj svih noseva je naravno slonovska surla. To je ujedno i jedini nos na svetu koji je dovoljno nežan i precizan da može podići kikiriki ili iglu sa zemlje ali i dovoljno snažan da može iščupati drvo. Ovaj šampion među nosevima isto tako dobro i glasno trubi poput kakvog trombona i isto tako uspešno zamenjuje cev za polivanje, kada treba usisati vodu ili se tuširati. Naime, oni surlom usisavaju vodu iz reke ili bare i njome se prskaju po celom telu. Nos slona predstavlja ujedno i najsavršeniji organ na svetu.

Zvezdasti nos

Krtice, kao što je poznato, imaju veoma slabo razvijeno čulo vida, pa i ova krtica sa zvezdastim nosem nije izuzetak. Svim krticama čulo mirisa je neobično dobro razvijeno, ali za razliku od običnih, ova krtica ima 22 vrlo osetljiva, glatka pipka koji su oko nosa raspoređeni u obliku morske zvezde. Ovi pipci ponašaju kao antene i pomažu krtici da u mraku pronađe plen. Imaju još jednu dobru osobinu, mogu da se saviju oko nozdrva i tako spreče da sitna zemlja i prašina uđu u nos. Ove krtice žive u zemljštu nakvašenom vodom. Krtice sa zvezdastim nosem su izvrsni plivači. Hranu traže na dnu potoka i jezeraca, i to pomoću svoje osetljive njuške koja im služi i za pronalaženje puta i za otkrivanje plena.

Lisnati nos

Slepi miševi su jedini leteći sisari. Jedna vrsta slepog miša sa nosem u obliku lista šalje ultrazvučne talase koji se odbijaju od tela letećih insekata i zatim bivaju uhvaćeni kao „eho“ pomoću njegovih vrlo osetljivih ušiju. Neobično oblikovani nos ovog slepog miša skuplja zvučne talase u jedno uzano kupasto područje na licu. To znači da slepi miš ne gubi energiju loveći insekte koji nisu direktno ispred njega.

Nos bušilica

Možda niste znali da se žižak ne koristi svojim nosem da bi disao ili raspoznavao mirise, već ga koristi kao oruđe za bušenje. Na vrhu žiškovog nosa nalazi se snažna, oštra čeljust. Smeštajući vrh nosa na ljušturu lešnika i strpljivo rijući njime kao bušilicom, ženka žiška prodire u unurašnjost. Na vrhu rupice ona polaže jaja. Kada se izleže, larva se nađe okružena svojom najomiljenijom hranom jezgrom lešnika ili nekog drugog koštunjavog ploda.

Crveni nos

Ako neki čovek ima crveni nos, to deluje veoma smešno. Međutim, kod mandrila-mužjaka crveni, široki nos je znak upozorenja. U stvari, što je nos crveniji i širi, majmun-mandril je poštovaniji i uliva veći strah protivnicima. Ali, koliko za mužjake takav nos predstavlja znak opasnosti, za ženke je on znak šarma i muževnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here