Naslovna Saveti Zdravlje Najvažnije lekovito bilje i u koju se svrhu može koristi

Najvažnije lekovito bilje i u koju se svrhu može koristi

2704
0

Kažu da se lek za svaku bolest nalazi u prirodi i to je sigurno tačna konstatacija. Nekada se jedini lek za pojedine bolesti mogao pronaći u šumi ili pored puta, a livade su bile najbolje apoteke. Danas je drugačije, ljudi su se odrodili od prirode a za lečenje stvojih tegoba koriste razne veštačke medikamente koji koliko koriste toliko i štete organizmu. Pred vama su neke od najvažnijih lekovitih biljaka koje u našem narodu imaju vekovnu trediciju.

Bosiljak

Raste u obliku žbuna, prijatnog je mirisa i gaji se kao ukras, začin ali i za religiozne obrede. Suši se u hladu na promaji a koristi se za poboljšanje apetita, kod upale pluća za inhalaciju koristi se u borbi protiv komaraca. Poznato je kao sredstvo koje veoma pozitivno utiče na raspoloženje. Sveži listovi su jako aromatični, opori, ljuti i deluju osvežavajuće.

Majčina dušica

U narodu je poznata i kao divlji bosiljak.Raste na sunčanim brežuljcima gde ima puno toplote pa i na kamenitim površinama. Koristi se kod grčeva u želudcu, oboljenja disajnih organa i bronhijalne astme, efikasna je u borbi sa velikim kašljem, povoljno utiče na depresivne i nervozne osobe ali pomaže i kod reume, uganuća i atrofije mišića.

Kičica

Koristi se nadzemni deo biljke tj. sitni cvetići crvenkaste boje sakupljeni u cvasti. Koristi se nadzemni deo biljke u cvetu. Veoma je gorkog ukusa. Raste na vlažnim brdskim i planinskim livadama. Sakuplja se od jula do kraja avgusta i ne sme se čupati već se pažljivo odsecaju gornje polovine stabljike. Vezani buketići suše se u hladu na promaji. Koristi se kao gorko sredsvo slično lincuri za poboljšanje apetita i poboljšanje varenja hrane.

Imela

Imela je zimzeleni grm koji raste kao poluparazit na voćkama i drugom drveću. Grane su razdeljene na člankove sa naspramnim sedećim listovima. Lišće je kožasto a plod je bela bobica puna lepljivog soka. Koristi se u medicini za sniženje krvnog pritiska, protiv zakrčenja krvnih sudova, leči grčeve i vrtoglavicu.

Bokvica

Višegodišnja je biljka sa listovima u rozeti a cvetovi su skupljeni u zbijene klasove. Cveta od juna do septembra. Jako je rasprosranje na livadama i pokraj puta. List se bere u proleće dok je mlad zdrav i neoštećen. Koristi se u lečenju rana i drugih kožnih oboljenja. Ulazi u sastav čajeva za lečenje organa za varenje i disanje. Listovi se moraju odvojeno sušiti i čuvati.

Žalfija

U narodu je poznata kao kadulja ili kaloper. Ubraja se u najlekovitije vrste a može se gajiti u baštama i vrtovima. Koristi se za ispiranje usta i grla, kod raznih upala, kašlja i prehlada. Koristi se u lečenju grčeva, oboljenju žlezda, u lečenju jetre, leči poremećaj rada creva i podstiče apetit.

Beli glog

Biljka raste kao žbun ili drvo do 10m visine. Cveta u maju a plod sazreva u septembru i crvene je boje. Berba cvetova se vrši po suvom i sunčanom vremenu. Čajevi i preparati na bazi gloga se koriste kao sredstva za sniženje povišenog krvnog pritiska i za jačanje i poboljšanje rada srca.

Šipurak

Ova biljka raste kao grm kraj puteva, zri u septembru i oktobru otporna je na niske temperature i smatra se riznicom velikog broja vitamina naročito vitamina C pa je čaj vrlo lekovit i cenjen naročito kod prehlada ali se koristi i u proizvodnji sokova, sirupa i džemova.

Kopriva

Kopriva ili žara raste kao korov svuda oko nas.Čaj od lišća koprive koristi se protiv hemoroida.Koren biljke je odlično sredstvo za lečenje korena kose. Mlada biljka se koristi u ishrani jer je bogata vitaminima i odlično je sredstvo u borbi sa anemijom. Njenom upotrebom povećava se broj crvenih krvnih zrnaca i vrši pročišćavanje krvi. Povoljno utiče na gušteraču i upotrebom ovog čaja opada nivo šećera u krvi. Koristi se za lečenje oboljenja mokraćnih puteva. Smanjuje sklonost ka prehladi ali i osvežava organizam i otklanja osećaj umora i iznemoglosti.

Lavanda

Kod nas uspeva uskolisna lavanda koja je sastavna komponenta nekih čajnih mešavina za smirenje, protiv nesanice, za jače lučenje žuči, ublažava grčeve i nadimanje a koristi se i kao obloga za rane. Čaj ove biljke koristi se kod poremećaja raspoloženja, zamora i nesanice. Jastučići napunjeni cvetom ove biljke stavljaju se u ormare sa garderobom kao zaštita od moljaca a miris ove biljke je efikasan i u borbi protiv komaraca.

Kamilica

Ova biljka je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka naših prostora. Belo-žuti cvetovi cvetaju u aprilu i maju a beru se 20 dana kasnije po lepom i suvom vremenu. Čaj od ove biljke pije se kod upala, grčeva u stomaku, ispiranja sluzokože očiju i nosa, smirivanja živaca. Ova biljka štiti od čira na želudcu i tankom, blagotvorno deluje na rad želudca i proces varenja. Kamilica je gotovo univerzalno sredsvo za negu, zaštitu, čišćenje i ulepšavanje kože, kose, zuba i noktiju. Cvetove ne treba kuvati kako ne bi isparila eterična ulja već ih samo preliti vrelom vodom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here