Naslovna Društvo Selo i grad Najviše zgrade na svetu + gradovi sa najviše oblakodera

Najviše zgrade na svetu + gradovi sa najviše oblakodera

2205
0
najviše zgrade na svetu

Oblakoder, neboder ili na engleskom skyscraper jeste vrlo visoka, višespratna zgrada. Ovo ime je prvi put počelo da se koristi tokom 1880-ih, nedugo nakon izgradnje prvih nebodera u Sjedinjenim Američkim Državama. Razvoj oblakodera nastao je kao rezultat slučajnosti nekoliko tehnoloških i društvenih dešavanja. Termin oblakoder se prvobitno primenjivao na zgrade od 10 do 20 spratova, ali krajem 20. veka taj izraz se koristio za opisivanje visoke građevine neobične visine, uglavnom veće od 40 ili 50 spratova. U narednim redovima govorićemo upravo o njima. Saznajte koje su to najviše zgrade na svetu.

Prvi oblakoderi

Usavršavanje procesa gradnje omogućilo je veliki napredak u izgradnji nebodera. Kako je čelik jači i lakši od gvožđa, upotreba čeličnog okvira omogućila je izgradnju zaista visokih zgrada. Zgrada Vilijama Le Barona Dženija sa 10 spratova za Home Insurance Company New York (1884–1885) u Čikagu prva je koristila konstrukciju od čeličnih nosača. Dženijevi neboderi takođe su prvo koristili zid zavese, spoljni pokrivač od zida ili drugog materijala koji nosi samo sopstvenu težinu, a pričvršćen je i poduprt čeličnim skeletom. Konstruktivno se neboderi sastoje od potkonstrukcije stubova ispod zemlje, nadgradnje stubova i nosača iznad zemlje i zavesnog zida okačenog na nosače.

Istorijski gledano, najviša građevina koju je čovek stvorio bila je Velika piramida u Gizi u Egiptu, koja je taj rekord držala preko 3.800 godina, do izgradnje Linkolnove katedrale 1311. godine. Katedrala u Strazburu u Francuskoj, završena 1439. godine, bila je najviša zgrada na svetu do 1874.

Prvi oblakoder je nastao u Čikagu sa zgradom koja je građena za potrebe Home Insurance Company New York od 42,1 m 1885. godine. Sjedinjene Države zauzimale su poziciju države sa najvišim zgradama na svetu tokom 20. veka sve do 1998. godine, kada su dovršene kule Petronas u Maleziji. Od početka 21. veka, Bliski Istok, Kina i Jugoistočna Azija doživeli su procvat u izgradnji nebodera.

Top 3 najviše zgrade na svetu

Listu najviših zgrada na svetu započećemo sa začelja, tj. krenućemo sa najnižom od top 3 u svetu: 

Abraj Al Bait

Abraj Al-Bait odnosno „Kule kuće“ je vladin kompleks od sedam hotela u oblakoderima u Meki, u Saudijskoj Arabiji. Ove kule su deo Projekta zadužbine kralja Abdulaziza čiji je cilj modernizacija grada i smeštaj hodočasnika. Centralni toranj hotela, Kraljevska sahat-kula u Meki, ima najveću satnu masku na svetu, treća je najviša zgrada i peta samostojeća građevina na svetu. Sahat-kula sadrži muzej sahat-kule koji zauzima poslednja četiri sprata kule. Kompleks zgrada je udaljen nekoliko metara od najveće džamije na svetu i najsvetijeg mesta islama, Velike džamije u Meki. To je druga najskuplja zgrada na svetu sa ukupnim troškovima izgradnje od 15 milijardi američkih dolara. Najviša kula u kompleksu je najviša zgrada u Saudijskoj Arabiji, visine 601 metar.

Abraj Al-Bait Towers
Iznor: flickr.com/photos/nadircruise/32175513448

Shanghai Tower

Šangajska kula ili „Šangajska centralna zgrada“ sastoji se od 128 spratova, odnosno 632 metra. To je druga najviša zgrada na svetu po visini do arhitektonskog vrha i ima najvišu osmatračnicu na svetu. Zgrada ima drugi najbrži lift na svetu, najveće brzine od 20,5 metara u sekundi. Dizajnirana od strane međunarodne dizajnerske kompanije Gensler, a u vlasništvu opštinske vlade Šangaja, najviša je od tri susedne super-zgrade na svetu. Druge dve su Kula Jin Mao i Šangajski svetski finansijski centar. Njena stepenasto spiralna konstrukcija, dizajnirana za visoku energetsku efikasnost, pruža različite zone u okviru zgrade, koje su podeljene u različite kategorije.

šangaj

Burj Khalifa

Burj Khalifa je redefinisala ono što je moguće u dizajnu i inženjeringu super visokih zgrada. Kombinujući najsavremenije tehnologije i kulturne uticaje, zgrada služi kao globalna ikona koja je istovremeno i model budućih urbanih centara i govori o globalnom kretanju ka kompaktnim, pogodnim za život gradskim područjima.  Kako se konusni toranj podiže, dodatna proširenja se javljaju na krajevima svakog „krila“ u spiralnom obliku prema gore koji smanjuje masu tornja kako se visina povećava. Ova proširenja su modelirana u aerotunelu kako bi se smanjile sile vetra. Na dizajn Kule značajno su uticale njene performanse u odnosu na vetar, kako u obliku, tako i u orijentaciji. Spoljna fasada, koja se sastoji od aluminijuma i teksturnih panela od nerđajućeg čelika, dizajnirana je da izdrži ekstremne temperature Dubaija tokom letnjih meseci korišćenjem posebnih stakala da bi se poboljšala toplotna izolacija. Iako sagrađen 2010. godine i dalje je najviša zgrada na svetu sa neverovatnih 829,8 metara.

Burj Khalifa

Budući najveći toranj

Jeddah Tower

Kula Džeda (Jeddah Tower), ranije poznata kao Toranj kraljevstva (Kingdom Tower), projekat je izgradnje oblakodera koji je trenutno na čekanju. Smešten je na severnoj strani Džede, u Saudijskoj Arabiji. Planirano je da bude prva zgrada na svetu visoka 1 km i centralni deo i prva faza razvojne i turističke atrakcije poznate kao Džeda ekonomski grad.

Dizajn, koji je kreirao američki arhitekta Adrian Smit, dizajner i Budž Khalife, uključuje mnoštvo jedinstvenih strukturnih i estetskih karakteristika. Tvorac i vođa projekta je saudijski arapski princ Al-Valeed bin Talal, unuk Ibn Sauda i nećak kraljeva Saudijske Arabije pre njega. Al-Valeed je predsednik kompanije Kingdom Holding Company, partnera kompanije Jeddah Economic Company, koja je osnovana 2009. godine za razvoj Džeda kule i grada kao buduće najveće atrakcije Saudijske Arabije.

Gradovi sa najviše oblakodera

Saznali ste koje su to najviše zgrade na svetu. Da bismo napravili spisak gradova sa najviše oblakodera, moramo izvršiti rangiranje gradova širom sveta prema broju oblakodera. Oblakoder je, kao što smo već definisali, kontinuirano visoka zgrada koja ima preko 40 spratova i viša je od približno 150 m. Definicija se pomerala sa naprednom građevinskom tehnologijom tokom 20. veka, što je omogućavalo izgradnju viših zgrada. 

Prvi na listi gradova je Hong Kong sa neverovatnih 482 oblakodera, zatim slede dva grada po sličnom broju oblakodera u njima, a to su Shenzhen u Kini sa 297 i Nju Jork u Sjedinjenim Američkim Državama sa 290 oblakodera. Na četvrtom mestu se nalazi Dubai sa 215, a na petom mestu Šangaj sa 166 oblakodera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here