Naslovna Društvo Biznis Internet marketing: Šta je to nativno oglašavanje?

Internet marketing: Šta je to nativno oglašavanje?

2459
0

Ako svakodnenvo koristite internet verovatno vam se već dešavalo da kliknete na neku zanimljivu frazu ili naslov koji vas je odveo na neku drugu web stranicu sličnog sadržaja. Ako ste to uradili, onda je najverovatnije u pitanju bio nativni oglas. Za razliku od tradicionalnih oglasa, kakvi su recimo baneri, koji za oglašavanje koriste boje i brendiranje, nativni oglasi su poput kameleona; oni se prikazuju automatski koristeći različite fontove, boje, različitih su veličina i imaju razne dizajnerske elemente, koji im služe da izgledaju baš kao i svaki drugi sadržaj na sajtu na kom se nalaze. Drugim rečima, da izgledaju što prirodnije, odakle i nose naziv Nativni (prirodni, organski) oglasi.

Najpoznatije mreže za nativno oglašavanje

Potoji mnoštvo platformi za nativno oglašavanje, a nativne oglase koristi i najpoznatija oglasna mreža na webu Google AdSense. Google-ovi nativni oglasi imaju tri oblika: in-feed (umetnuti), in-article (u članku) i matched content (upareni, združeni sadržaj). Kako to njihovi nazivi impliciraju, ovi oglasi se pojavljuju u okviru sadržaja, između paragrafa u samom članku ili uz sličan sadržaj.

Međutim, Google je samo jedan od poznatih internet brendova koji ima platformu za upravljanje nativnim oglasima. Yahoo i Bing takođe imaju svoje verzije, a postoje i na desetine specijalizovanih mreža za nativno oglašavanje kao što su Taboola i Outbrain. Facebook, Twitter, Instagram i druge društvene platforme, takođe prodaju i postavljaju nativne oglase. Mreže za nativno oglašavanje postoje čak i na našem jeziku, poput platforme Nativemedia.rs.

Kako izgledaju nativni oglasi?

Nativne oglase kupuju firme i oglašivači, a postavljaju se na platformama za nativno oglašavanje koje ih selektuju prema ciljanoj publici i prikazuju na relevantnim web sajtovima izdavača. U pogledu njihovog izgleda (dizajna) poslednju reč imaju webmasteri koji odlučuju da li će i gde će dozvoliti nativne oglase na svom sajtu, i kako da ukažu korisnicima da su to oglasi, a ne običan, nekomercijalan sadržaj. Pojedini sajtovi jasno definišu nativne oglase, dok drugi to ne rade.

Diskretan izgled nativnih oglasa može biti problem baš kao što mogu biti od koristiti. Pojedini korisnici misle da ih nativni oglasi obmanjuju i smatraju ih prikrivenim načinom za plasiranje proizvoda. Međutim, oglasne mreže i izdavači oglasnog prostora tvrde da nativni oglasi omogućavaju sajtovima da zarade bez ometanja korisničkog iskustva. I to jeste činjenica. Dakle, od nativnih oglasa korist imaju svi:

  • Publika, jer čita relevantan sadržaj pun korisnih informacija, što poboljšava korisničko iskustvo;
  • Ogašivači, jer na jedan krajnje diskretan način reklamiraju svoje proizvode, pružajući ciljanoj publici kvalitetan sadržaj;
  • Izdavači, jer svoj web sajt obogaćuju korisnim sadržajima koji dovode do poboljšanja saobraćaja.

Ko koristi nativne oglase?

Oglašivači (firme koje nude svoje proizvode ili usluge) kupuju (plaćaju) nativne oglase putem mreža po kliku. Kada posetilac sajta klikne na nativni oglas, vlasnik sajta i mreža dobijaju deo novca. Ovo čini nativne oglase atraktivnom opcijom za web sajtove da specijalizuju svoj sadržaj bez direktne prodaje proizvoda. Zato su nativni oglasi pogodni za najrazličitije forme web sajtova – onlajn časopise, informativne sajtove, magazine, sajtove sa savetima (tipa „kako da…“), sajtove sa receptima i sl.

Ako želite da budete izdavač i da se na vašem sajtu prikazuju Google Adsense ili nativni oglasi neke druge mreže, možete napraviti sopstveni nalog i sami odlučiti gde i kako će se nativni oglasi prikazivati.

Ako želite da koristite  nativne oglase za oglašavanje sopstvenih proizvoda ili usluga, možete na platformama za nativno oglašavanje lako napraviti  „responsive“ (odgovarajući) oglas. Mnoge mreže koje nude nativno oglašavanje prodaju prostor za nativne oglase koristeći svoje sopstvene platforme i  formate.

Da li nativni oglasi dobijaju više klikova?

Jedno istraživanje na uzorku od preko 18 milijardi nativnih oglasa je pokazalo da će ovi oglasi verovatno dobiti četiri puta više klikova nego tradicionalno prikazani oglasi.

Isto istraživanje pokazuje da su nativni oglasi naročito efikasni ako se koriste za marketing preko mobilnih uređaja. Prema statistici, nativni oglasi na mobilnim uređajima dobijaju duplo više klikova od nativnih oglasa na desktop uređajima. Stručnjaci predviđaju da će do 2020. godine 63% oglasa koji se prikazuju na netu biti nativni oglasi i da će prihod od njih dostići 53 milijarde dolara.

Da li treba da koristim nativno oglašavanje?

Ako prodajete proizvod ili uslugu, imajte na umu da su nativni oglasi nesumnjivo jedan od najefikasnijih oblika internet marketinga i lako se uklapaju u svaku strategiju. Pošto su nativni oglasi dizajnirani tako da se savršeno uklapaju u sadržaj na nekom sajtu i obogaćuju korisničko iskustvo, oni takođe ciljaju određenu grupu korisnika. Automatski, gotovo trenutni proces selektovanja i postavljanja oglasa, drži cene ovakvog načina oglašavanja na niskom nivou. Postoji mnogo vrhunskih platformi za nativno oglašavanje, koje pružaju jasna uputstva, non-stop pomoć korisnicima i čine pokretanje nativnih oglasa jednostavnim i lakim.

Ako hostujete veliku količinu sadržaja i imate hiljade posetilaca dnevno, prikazivanje nativnih oglasa može biti odličan način da monetizujete vaš sajt i da zaradite na njemu solidnu količinu novca.

Bez obzira da li ste vlasnik sajta i preferirate oglase koji se mešaju sa vašim sadržajem tako da ne ometaju korisnika, ili ste pak vlasnik firme i želite da vašu marketinšku strategiju upotpunite nativnim oglasima, u ovom tekstu dali smo vam odgovore na samo neka od pitanja vezana za nativno oglašavanje.

Jedno je sigurno, nativni (organski, prirodni) oglasi poslednjih godina su, pre svega zbog svoje prirodnosti i nenametljivosti,  sve popularniji i odličan su način za stvaranje odnosa poverenja sa posetiocima vašeg sajt ili sa potencijalnim kupcima vaših proizvoda i usluga. Za više informacija o nativnom oglašavanju, posetite sajt Nativemedia.rs.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here