Naslovna Saveti Zdravlje Neurološki pregled – šta podrazumeva i kako izabrati

Neurološki pregled – šta podrazumeva i kako izabrati

352
0
neurološki pegled
Pexels.com

Neurološki pregled veoma je  važan za procenu neuroloških stanja kao što su delirijum, Parkinsonova bolest, multipla skleroza (MS) i spinalna mišićna atrofija. Zato je možda dobro uključiti neurološki pregled u vaše redovne preglede. 

Neurološki pregled – korak po korak

Evo šta sve obuhvata jedan neurološki pregled pacijenta:  

Kognitivni pregled – Mnogi neurolozi procenjuju mentalni status pacijenta,  što predstavlja procenu svesnosti i orijentisanosti pacijenta  na (1) osobu, (2) mesto i (3) vreme. Neurolog će proceniti da li znate svoje  ime, da li možete da identifikujete datum i da li razumete zašto ste ovde. Ako pacijent neadekvatno odgovara na vaša pitanja i deluje zbunjeno ili dezorijentisano, možete nastaviti dalje sa ispitivanjem kroz upitnik koji treba da  proceni različite aspekte kognitivne funkcije, uključujući orijentaciju, pamćenje i jezik. 

Motorno testiranje odnosi se na procenu vaših pokreta, snage i tonusa mišića.  Neurolog će početi tako što će vas pogledati da vidi da li imate bilo kakve nevoljne pokrete koji bi mogli da signaliziraju neurološke bolesti, poput tikova ili tremora. Takođe, lekar će pogledati da li imate bilo kakve promene u veličini ili izgledu vaših mišića, kao što je atrofija (skupljanje) ili kontrakcije (mišići izgledaju kao da su zamrznuti na mestu).  Neurolog će zatim proveriti tonus mišića tako što će vas zamoliti da se opustite, a zatim nežno pomerate ruke i noge.

Neka neurološka stanja utiču na tonus mišića. I poslednji deo vašeg motoričkog pregleda je mera vaše snage. Morate da sarađujete u ovom delu pregleda tako što ćete uložiti punu snagu za svaki pokret koji vaš lekar traži od vas. Svaka grupa mišića, kao što su bicepsi i tricepsi vaših ruku i mišići stopala, biće ocenjena na skali od nula do pet.

Senzorno ispitivanje -neurolog će proveriti vaš osećaj za oštar i lagan dodir, temperaturu, položaj i vibracije u sva četiri vaša uda, a možda i na drugim delovima vašeg tela. Od vas će biti zatraženo da navedete kada i gde osećate ove različite senzacije, a ponekad se od vas može tražiti da uporedite osećaj na desnoj i levoj strani tela. Lokacija senzornih promena pomaže da se tačno utvrdi koji nervi ili koji deo kičme može biti zahvaćen neurološkom bolešću.

Refleksi, hodanje  i kordinacija pokreta–  Postoji nekoliko refleksa koje će vaš lekar proveriti- refleksi odgovaraju određenim kičmenim nervima , a refleksne promene mogu pomoći vašem lekaru da sazna da li imate bolest u određenim delovima mozga, kičmene moždine ili nerava.

Neurolog  će takođe proveriti vašu koordinaciju i vaš hod (hodanje). Vaš hod uključuje mnoge komponente, uključujući koordinaciju, ravnotežu, vid, snagu mišića i osećaj.

Koordinacija se oslanja na mnoge veštine, a nedostatak u koordinaciji može pomoći u identifikaciji uzroka neuroloških bolesti. Kroz niz testova neurolog će proveriti vašu kordinaciju.

Jezik – neurolog će ispitati koliko tečno pričate i kako razumete i ukoliko nešto nije u redu možda imate neku jezički deficit koji se može i ne mora razviti usled moždanog udara, tumora na mozgu, traume glave ili bez poznatog razloga.

Pregled kranijalnih živaca – ovaj pregled je ključni deo vaše neurološke procene. Ovaj deo vašeg pregleda je procena funkcije 12 pari kranijalnih nerava koji izlaze iz vašeg moždanog stabla.

Kako izabrati neurologa

Onoga trenutka kada se dođe u problem i neophodan je neurološki pregled i mišljenje, neophodno je dobro izabrati kome ćete pokloniti svoje poverenje. Neurološki problemi su delikatni i tu stvarno treba voditi računa da vas pregleda pravi profesionalac koji ništa neće prepustiti slučaju. Čak i cena neurološkog pregleda ume da varira a sve u zavisnosti za koju vrstu se odlučiti.

Svakako je preporuka da se u datim okolnostima detaljno raspitate, proverite reference a i uzmete u obzir lični dojam o određenom doktoru kako bi dobili najbolju moguću dijagnozu i tretman.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here