Naslovna Lifestyle Turizam Neverovatne činjenice o Zemunu koje niste znali

Neverovatne činjenice o Zemunu koje niste znali

4271
1

Zemun je naselje u Beogradu. Nalazi se na ušću Save u Dunav, u jugoistočnom delu Srema. U sastavu prestonice Srbije nalazi se od 1934. godine, te je teritorijalno i kulturno, politički i ekonomski vezan za glavni grad.

Zemun je opština za sebe i obuhvata mnoga naselja na periferiji Beograda. Predstavlja veliki industrijski centar u Srbiji, sa tekstilnom, industrijom kože i obuće. Značajno je središte drumskog, rečnog i vazdušnog saobraćaja. Oko 160 hiljada stanovnika naseljeno je u ovom beogradskom naselju, te ne čudi njegovo širenje prema zapadu i jugozapadu, gde se spaja sa Novim Beogradom.

Poznato beogradsko naselje, Zemun, krije mnoga istorijska dešavanja koja su u vezi sa samom državom. Ovo naselje predstavlja mesto gde su se slavile pobede i pominjala stradanja u velikim ratovima koji su zadesili Srbiju.

Kako je teritorijalno odvojen od ostatka Beograda, mnogi ga nazivaju gradom u gradu. Ako želite da upoznate blagodeti Beograda ili ukoliko vam je potreban smeštaj u prestonici Srbije iz bilo kojih razloga, možete da uzmete apartman na nekoliko dana u Zemunu i budete u blizini svih bitnih dešavanja u Beogradu, a ujedno i saznate mnogo o srpskoj istoriji.

U daljem tekstu ćete imati priliku da saznate neverovatne činjenice o Zemunu koje niste znali.

Zemun – grad u Beogradu

Zemun je veoma dugo bio odvojen od Beograda. Samostalno se razvijao, pa i danas nastavlja svoju tradiciju. Sve što vam je potrebno može se naći u Zemunu i nije potrebno ići za Beograd. Prodavnice, butici, veliki supermarketi, sve se nalazi u centru Zemuna. Ovaj grad u Beogradu ima sve što postoji i u samom centru Beograda. Kao deo prestonice, Zemun čini veliki kulturno-prosvetni centar, te ima svoje škole i svoje pozorište Madlenianum, koje je poznato po pozorišnim i operskim predstavama.

Centar Zemuna je ostao zaštićen kao istorijska celina sa mali brojem novih zgrada. Više od devedeset odsto novih zgrada građenih pedesetih godina dvadesetog veka, građeno je na mestima gde su bile porušene zgrade u savezničkom bombardovanju 1944. godine. Zavesu između Beograda i Zemuna napravili su veliki solteri na Zemunskom keju.

Kada se spojio sa Beogradom, Zemun nije izgubio ništa svoje, osim formalnog statusa grada. Autentična arhitektura i dalje čine duh ovog mesta. Velika prednost ovog “beogradskog grada” čini njegov sam položaj, pogotovo danas kada je novim mostovima spojen sa svim delovima prestonice. To je nešto na čemu mu svako naselje u Beogradu može samo pozavideti.

Najstarija kuća u Beogradu

Verovatno je da ste pored ove kuće prošli ukoliko ste šetali Zemunom, ali nista znali o kakvoj građevini je reč. Naime, najstarija kuća u Beogradu se nalazi u centralnom gradskom jezgru Zemuna i pretpostavlja se da je stara četiri veka. Postoje sačuvani spisi da je izgrađena 1650. godine, iako to nije utvrđeno.

Nekada ugostiteljski objekat, danas jedna od najstarijih sačuvanih zemunskih kuća balkanske arhitekture iz osmanlijskog perioda i najstariji objekat u Beogradu. Kafana Beli medved predstavlja jedan od spomenika kulture opštine Zemun i pod zaštitom je države.

Danas, jedino stoji natpis da podseti šta se nekada tu nalazilo. O najstarijoj kući u Beograd brinu jedino i isključivo njeni stanari, koji je održavaju sopstvenim sredstvima, te je nekadašnja kafana u lošem stanju i nedostupna posetiocima.

Plaža Zemuna na Velikom ratnom ostrvu

Plaža Lido se nalazi na Dunavu na severnom delu Velikog ratnog ostrva. Mala, peščana plaža obuhvata samo mali deo ovog ostrva koje je zaštićeno zakonom i nikakva urbanizacija nije dozvoljena. Lido je dobila ime po Lidu iz Venecije i prva zamisao je bila da predstavlja alternativu velikoj beogradskoj plaži Adi Ciganliji.

Ono što je karakteristično kada je zemunska plaža u pitanju je činjenica da se do 2000. godine do nje moglo doći samo i isključivo čamcem. Od 2000. godine vojska je svakog leta postavljala pontonski most kako bi posetioci koji nemaju čamac mogli da uživaju na Dunavu i plaži. Nakon poplava, plaža je bila uništena. Obnovljena je 2007. godine i sada predstavljala nezaobilazno mesto svakog Zemunca u vreme velikih vrućina.

Danas je Lido kompletno opremljen za posetioce, te pored spasioca i policije, postavljen je i ambulantski brod. Veliki zeleni pojas koji okružuje Lido je očišćen i uređen toliko da su jedni od glavnih stanara veverice koje su poznate po tome što vole čistu prirodu, dok vam leti društvo mogu praviti insekti i komarci zbog velike površine zelenila na ostrvu.

Postoji mnogo legendi i priča o Zemunu i Zemuncima. Ovaj “grad” koji je deo Beograda čini da se svako ko zakorači zemunskim ulicama i uličicama oseća kao da mu pripada. I sam vic kaže: “Znate li kako zovu Beograđane? -Vanzemunci”, te ne čudi što za mnoge centar glavnog grada čini zapravo Zemun.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here