Naslovna Lifestyle Turizam Njeno veličanstvo plaža – Dominikanska republika

Njeno veličanstvo plaža – Dominikanska republika

1227
1
Dominikanska republika ili Dominikana, kako ovu državu zovu od milošte, za mnoge posetioce koji borave tamo zaista je ništa drugo nego velika

Dominikanska republika ili Dominikana, kako ovu državu zovu od milošte, za mnoge posetioce koji borave tamo zaista je ništa drugo nego velika, opčinjavajuće lepa, bela peščana plaža. Kilometri i kilometri sitnog, puderastog svetlog peska koje zapljuskuju prozirno čiste vode Karipskog mora, a u pozadini široke krošnje palmi, povetarac, cvrkut ptica i tiha muzika. Deluje nestvarno, zar ne?! 

Zato plaže i dominiraju u sećanjima, usisavaju svojom lepotom druge uspomene, dolaze u snove dugo po povratku sa “karipske avanture”, ali one nisu jedino što se na ovom velikom ostrvu može videti i doživeti.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA – KOLUMBOV NOVI SVET

Kada je sredinom oktobra 1492. godine Kristifor Kolumbo dodirnuo kopno Novog sveta, a nešto kasnije, u decembru iste godine otkrio ostrvo kome će dati ime Hispanjola, sigurno da niko od njegovih mornara nije imao predstavu gde su stigli i šta će to značiti za celokupnu ljudsku civilizaciju. Kolumbo je umro 1506. godine i dalje ne shvatajući veličinu svog otkrića. Njegov brat Bartolomeo je ostao na Hispanjoli i osnovao grad koji će dugo vremena biti španska prestonica Novog sveta – Santo Domingo. 

Petstotinak godina nakon braće Kolumbo, veliko karipsko ostrvo podeljeno je na dva dela. Republika Haiti zauzima jednu trećinu ostrva sa zapadne strane, dok veći deo teritorije pripada Dominikanskoj Republici, koja je dobila nezavisnost od velikih sila 1865. godine. Zbog političkih prilika u regionu, specijalno na Kubi, brojni američki turisti opredeljuju se za posetu Dominikani i zato već dugo vremena ova država nosi laskavu titulu najposećenije karipske turističke destinacije.

To je razlog što su uz smaragdne i tirkizne vode okeana izrasli veliki i raznovrsni hotelski kompleksi, da bi ugostili mnogobrojne američke, ali i druge goste sa svih strana sveta, na bazi usluge all inclusive (sve uključeno), a po principu “od ptice mleko”. Nivo pažnje i ljubaznosti osoblja, količina raznovrsne ponude, insistiranje na osećaju bezbedne ušuškanosti, ogroman izbor zabave i aktivnosti, zaista je neverovatan čak i u hotelima koji nisu u kategoriji visokog luksuza i ekskluzive. 

Jedina mala zamerka koja se može ponegde osetiti je izvesna sporost usluge, ali i to je potpuno razumljivo, jer na Karibima sve teče bez žurbe i napetosti, a široki osmeh koji krasi lice bukvalno svakog Dominikanca koga upoznate čini da nestanu nervoza i bilo kakva ružna misao. 

BORAVAK PO PRINCIPU “SVE OPUŠTENO”

Na Dominikani su ljudi večito nasmejani i raspevani, kao da žive u drugoj dimenziji vremena i prostora, gde je sve lako i jednostavno, gde nema velikih problema i stresa, svađa i zla. Vrlo brzo se ova “zaraza” dobre energije prenosi na goste, pa i oni počinju vrckati kukovima u ritmu muzike, pevušiti i osmehivati se bez jasnog razloga. Da se razumemo, Dominikanci nisu bogati, baš naprotiv, ali izgleda da im to uopšte ne smeta da uživaju u životu. Mora da tu postoji, što reče jedan Amerikanac, “neki karipski tajni začin”, za večnu sreću.  Ili je to samo posledica trajno lepog vremena, sunca i tople klime? 

Vremenske prilike na Dominikani su izuzetno prijatne. Temperatura nije suviše visoka, a blagi povetarac je stalno prisutan. Taj povetarac ume, hvala bogu retko, da preraste u pravi uragan. Septembar je vreme uragana, pa tada treba izbegavati putovanja u ove krajeve i detaljno proveriti vremensku prognozu. 

Najpopularniji periodi za posetu Dominikani i njenim plažama su decembar i januar – vreme praznika i jun i jul – vreme godišnjih odmora. Još jednom napomena: proverite dobro vremenske prilike ako putujete u ranu jesen na Dominikanu da vaš provod ne bi postao “uraganski”. Tokom hladnije sezone, od novembra do aprila, vreme u Punta Kani je prijatno toplo sa niskim nivoom vlažnosti i malom količinom padavina. Temperature su konstantne, 26-29°C, a tokom “tople” sezone, od maja do oktobra, prosečna temperatura vazduha iznosi 31°C, ali  zbog veoma visoke vlažnosti, ima se utisak da je mnogo toplije. Povremeni kratki ali žestoki tropski pljuskovi, donose osveženje u tom periodu godine. 

ŠTA TREBA VIDETI I DOŽIVETI NA DOMINIKANI (OSIM PLAŽA)

Dominikanska Republika za mnoge goste predstavlja udobni odmor u luksuznom hotelu, gde će se bezbedno opustiti, odlično jesti i piti, leškariti na plaži i eventualno se zabaviti nekim sportom. Golf je veoma popularan kod američkih turista i često je razlog njihovog dolaska na ostrvo. Bila bi ipak velika šteta “preležati” sve dane odmora i odleteti kući, a da se nimalo ne posveti pažnja dominikanskoj prirodi i kulturi. 

Santo Domingo je svakako prestonica koju treba upoznati. “Kolonijalno jezgro” – najstariji deo grada, UNESCO je stavio pod zaštitu kao svetsku kulturnu baštinu. Tu se nalaze prva katedrala, manastir, zamak, tvrđava, kao i prvi univerzitet izgrađeni na tlu Amerike. Toliko zanimljivosti i lepote ima u srcu ovog grada da nam se čini da je jedan dan malo za detaljno razgledanje. Boje, ukusi, mirisi, nasmejana lica, mešavina arhitektonskih stilova, ulična umetnost, kokteli, marenge, sve to zajedno pruža uzbudljiv karipski doživljaj.

Treba razmotriti još nekoliko izletničkih opcija. Svakako bi trebalo zaploviti velikim katamaranom do ostrva Saona, gde je more divne svetloplave boje, a pesak sitan kao belo brašno i to ne samo zbog uživanja na ostrvu, već i zbog odličnog provoda na brodu, uz veselu glasnu muziku i razne koktele. Interesantan doživljaj je i poseta Manati Parku. To je zabavni tematski park koji leži na površini od 130.000 m2 prostora i prebogat je mnogobrojnim vrstama ptica, reptila, riba i raznih sisara. Predstave sa papagajima, delfinima, fokama i konjima uključene su u cenu izleta, kao i prevoz autobusom. Sledeća opcija je kratka plovidba brodom do ljudskom rukom stvorenog  ostrva gde turisti mogu u moru plivati sa delfinima. U ponudi je i izlet Punta Kana ekološki rezervat – tura kroz pravu džunglu, što je nezaboravno iskustvo. 

Predveče se valja posvetiti specijalitetima dominikanske kuhinje, koja je mešavina španskih, agričkih i ukusa Taino naroda, starosedelaca ostrva. Uticaji i ukusi različitih naroda ovde su se mešali vekovima, ali uglavnom je to bogato začinjena kombinacija raznih vrsta mesa (piletina, svinjetina ili riba) sa pirinčem i pasuljem, uz dodatak sveže salate. La Bandera je najpopularnije jelo, a sastoji se od pečene piletine, belog pirinča i crvenog pasulja. Vrlo su popularna jela od kozjeg mesa kao i riblji specijaliteti. Nakon ukusne večere valja poći u noćni provod koji počinje relativno kasno, kada se stranci i domaći požele muzike i plesa i kada ih nakon nekoliko koktela “zarazni” ritam marengea ili baćate izmami na podijum. Lokalne barove i diskoteke podjednako vole da posećuju meštani i turisti i provod traje do duboko u noć. A sutra jovo nanovo, posle dobrog doručka valja se zaputiti pravo na lepu hotelsku ili neku drugu plažu iz lepeze široke 50 kilometara! I to samo u regiji Punta Kane. 

Šekspir u Hamletu piše: “O slabosti, tvoje ime je žena”, a mi bismo dodali: “o radosti, tvoje ime je plaža!” Po mogućstvu na Dominikani… 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here