Naslovna Lifestyle Automobilizam Obavezna oprema vozila – šta morate posedovati?

Obavezna oprema vozila – šta morate posedovati?

367
0

Da li mogu poći na put praznog gepeka? Koliko dugo mogu voziti na letnjim gumama? Da li sam u obavezi da u vozilu imam protivpožarni aparat? Jesu li sijalice i dizalica  obavezna oprema vozila? Bilo da se pripremate za dugačko putovanje ili  vozite automobil po gradu, postoji propisana lista obavezne opreme koju morate imati. U nastavku teksta saznaćete šta sve podrazumeva obavezna oprema vozila i u kojim trenucima ćete je koristiti. 

U neočekivanim okolnostima, gepek opremljen kablovima za startovanje ili protivpožarnim aparatom se može ispostaviti kao ispravna odluka. Sa takvom opremom ćete najčešće na licu mesta sprečiti veću štetu ili makar na trenutak odgoditi posao koji mora obaviti šlep služba. Ipak, ova oprema još uvek nije nužna. Ali, šta onda jeste obavezno od opreme za vozila?

Sigurnosni trougao svakako morate posedovati

Prvi na listi predmeta koji su obavezni u vašem gepeku je sigurnosni trougao. Ovaj deo opreme se koristi u različitim situacijama, međutim zakon nalaže da je postavljanje obavezno u sledeća tri slučaja:

  • Kada vozač zaustavi svoje vozilo na mestu na kom je inače zabranjeno parkiranje (primera radi, to može biti tunel, nadvožnjak ili bilo koja krivina);
  • Kada je automobil parkiran na putu u takvom položaju da je teško uočljiv vozačima koji se kreću u istom smeru;
  • U slučaju noćne vožnje ili u situacijama otežane vidljivosti (poput slabog svetla ili magle).

Brza reakcija u saobraćaju je nekada od presudnog značaja, pa je, shodno tome, važno da vam trougao u svakom trenutku bude pri ruci. Ne zaboravite da uključite sva četiri migavca pri zaustavljanju.

Reflektivni (zeleni, svetloodbojni) prsluk – praktična, ali i obavezna oprema vozila 

Ovaj deo opreme se često koristi u sličnim situacijama kao i sigurnosni trougao. Upravo pri izlasku iz vozila je, pored obaveznog uključivanja migavaca, potrebno obući i ovaj prsluk. S obzirom na to da smo već naglasili koliko je brza reakcija bitna u saobraćaju, potrudite se da ga ne držite u gepeku. Upravo zbog efikasne reakcije je preporučljivo da se refklektivni prsluk nalazi u vašem neposrednom okruženju. Na primer, to može biti pomoćna fioka ispred suvozačevog mesta.

Obavezna oprema vozila podrazumeva užad ili sajle za vuču 

Saobraćaj je često nepredvidiv i nekada zahteva određeno vreme za reakciju viših organa. U situaciji u kojoj policija kasni, a šlep služba ne stiže na vreme, uže ili sajla za vuču će biti odlično privremeno rešenje. Ukoliko pak ne sklanjate vozilo sa puta, već ga vučete na dalju destinaciju, zapamtite da sajla mora praviti određeno rastojanje od vozila. Idealno je između tri i pet metara.

Rezervni točak

Obavezna oprema vozila biće nepotpuna ukoliko vaš gepek nije opremljen i rezervnom gumom. Pored toga što ćete ispuniti sve zakonske propise, ukoliko posedujete rezervnu  gumu, možete izbeći i glavobolju pri krpljenju starog točka. Iako nužno ne spada u obavezno opremu, u ovoj situaciji bi svakako dobrodošla i dizalica. 

Ipak, postoje i izuzetne situacije u kojima ovaj deo opreme nije obavezan. Takav splet okolnosti će biti moguć samo ukoliko imate sredstva za popravku oštećene gume ili ako posedujete run-flat pneumatike.

Prva pomoć

Komplet prve pomoći je nešto što se podrazumeva, ali ga svakako moramo spomenuti. Neretko se dešava da se ovaj komad opreme drži u gepeku, međutim preporuka je da se i on nađe u vašoj neposrednoj blizini. Tako je sigurnije, a i na kraju krajeva, nikada ne možete znati u kom trenutku će prva pomoć biti potrebna. Dakle, prema svim propisima i zakonskim standardima – komplet veličine Bmora biti neizostavan deo vozila.

Zimske gume su svakako obavezna oprema vozila

Snežni pokrivač je vrlo često glavni uzrok saobraćajnih nezgoda tokom zime. Svi znamo zašto je tako: činjenica je da u zimskom periodu visoki sneg ili led često prave velike probleme vozačima. Shodno tome, zimske gume su još jedan deo opreme koji je obavezan tokom vožnje, i to od novembra do aprila. Prema svim zakonskim propisima, dubina šare spoljnog sloja točka mora biti najmanje 4 mm. Naravno, podrazumeva se da morate imati čitav set od 4 gume. Isto važi i za letnji set.

Pored seta zimskih guma, u zavisnosti od količine napadanog snega ili poledice, za svaki slučaj ćete morati da posedujete i lance za sneg

Koji su to dokumenti koje morate posedovati?

Saobraćajna i vozačka dozvola, kao i lična karta, podrazumevani su dokumenti pri svakom dužem ili kraćem putovanju. Međutim, ovo nisu jedini dokumenti bez kojih nećete moći u vozilo. Evo koje dokumente takođe morate posedovati u svom automobilu:

  • Polisa osiguranja od autoodgovornosti – obavezna je za sve članove saobraćaja i izdaje se prilikom svake registracije automobila. Bez ovog dokumenta nećete moći registrovati vaše vozilo, ali vam ona neće biti potrebna samo u tom slučaju. Ovaj dokument ćete morati da posedujete čak i ukoliko nanesete štetu drugim učesnicima saobraćaja.

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi – kao i sve ostale, ovaj dokument morate imati ukoliko vas zadesite saobraćajna nezgoda ili udes.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here