Naslovna Saveti Obavezni pregledi u trudnoći, ishrana i navike

Obavezni pregledi u trudnoći, ishrana i navike

1320
2
obavezni pregledi u trudnoći

Mnogo trudnica je u dilemi kada treba odlaziti kod lekara. Glavno pitanje je: kada i koliko često ići na redovne preglede? Isto tako, trudnice često ne razlikuju normalne simptome od onih koji se ne smeju zanemariti. Dakle, obavezni pregledi u trudnoći su često nepoznanica i samim trudnicama. Zato je potrebno definisati kada se vrše obavezni pregledi u trudnoći, kao i ultrazvučni pregledi. Šta sve podrazumeva analiza krvi i koje parametre treba pratiti.

Obavezni pregledi u trudnoći

Prvi pregled u trudnoći bi trebalo da se obavi u prvom trimestru, a najbolje što ranije, pre 12. nedelje trudnoće. A ukupan broj lekarskih pregleda je optimalno 5. ⁣Naredna 4 pregleda bi mogla biti do 16, do 24, do 28 i do 36. nedelje trudnoće. Obavezni pregledi u trudnoći bi trebalo da obuhvate i merenje krvnog pritiska.

Ultrazvučnih pregleda bi trebalo biti 4, ukoliko se trudnoća odvija uobičajenim tokom. A prvi ultrazvučni pregled bi trebalo da se desi već između 7. i 8. nedelje trudnoće.⁣

Ovi saveti se odnose na prvorotke, dok, kada su u pitanju žene kojima nije prva trudnoća, broj pregleda može biti i smanjen, naravno, pod uslovom da se trudnoća odigrava normalno i bez komplikacija.

Laboratorijske analize u trudnoći

Svakako bi trebalo obaviti analizu krvne slike, šećera u krvi, izvršiti pregled urina i odrediti krvnu grupu sa Rh faktorom. Laboratorijska analiza ne mora biti obavljana često, već obavezno jednom, a dva ili više puta samo ako lekar proceni da je to neophodno. Takođe, ukoliko je potrebno, lekar može tražiti i vršenje određenih genetskih ispitivanja, kako bi se procenio eventualni rizik za neke bolesti kod ploda.

Navike u trudnoći

Zatim, jako je važna pravilna lična higijena, dovoljno sna, zdrava i raznosvrsna ishrana, odgovarajuća i udobna odeća i obuća i kretanje trudnice. Pritom, nije čak ni potrebno govoriti koliko je bitno da trudnica ne puši, ne konzumira alkohol ili droge, pa čak i većinu lekova treba izbegavati, sem ako su zaista neophodni i to u konsultaciji sa lekarom i obično u manjoj dozi. Što se tiče duvanskog dima, čak i pasivno pušenje može biti štetno. A pokazalo se da su se deca majki koje su pušile u trudnoći često rađala sa manjom telesnom masom ili se rađala prevremeno, pa samim tim nešto manje razvijena.

Trudnica bi trebalo da izbegava sredine sa prisutnim zračenjem ili velikim brojem ljudi, kako bi izbegla prenošenje nekih kapljičnih infekcija. Pa čak i radna ili druga mesta sa stresnim i negativnim sadržajem i atmosferom.

Jako je važna psihička i fizička priprema trudnica za porođaj, ali i jačanje karličnih mišića nakon porođaja.

Ishrana u trudnoći

Pre svega, ukoliko se trudnoća planira, žena mora na vreme još pre začetka započeti uzimanje preparata folne kiseline. Smatra se da je period do 12. nedelje trudnoće ključni kada je u pitanju uključivanje folne kiseline u proces razvoja nervnog sistema kod deteta. Ukoliko do 12. nedelje trudnoće, žena nije uzimala folnu kiselinu, a pritom je imala manje u organizmu nego što je neophodno, mogu se razviti različiti poremećaji mozga i kičmene moždine kod deteta.

Takođe, pojedine vitamine bi trebalo izbegavati. Na primer, veća količina vitamina A kod trudnica može dovesti do oštećenja ploda! Trudnice bi trebalo da izbegavaju džigericu, pa čak i vitamin D i E. Postoje čak i studije koje dokazuju štetne efekte prevelike konzumacije kafe, tako da su se kod nekih od žena koje su pile više kafe, rađala deca sa manjom telesnom težinom, pa je čak opisan i rizik od razvoja akutne leukemije kod te dece! Preparati gvožđa uglavnom nisu potrebni, pa bi i njih trebalo obustavati, sem ako nisu zaista neophodni. Polni odnosi inače ne ugrožavaju trudnoću, ali bi trebalo koristiti mehaničku zaštitu radi sprečavanja eventualnog prenošenja infekcije.

Period nakon porođaja

Žene moraju imati u vidu da je dojenje jako važno za rast i razvoj deteta i njegov imunitet, ali i za zdravlje samih majki. Takođe, dojenje ima veliku ulogu u stvaranju jače veze između deteta i majke, pa se na ovaj način od dece formiraju psihički stabilnije ličnosti.

Zatim, higijena deteta je jako važna i redovne posete ginekologu nakon porođaja. I to najbolje, jednom u prvih 6 nedelja nakon porođaja i jednom u prvih 6 meseci. Ovu šemu lekarskih pregleda i analiza ostavila sam i ispod video snimka na linku, pa možete skinuti kako bi se lakše orijentisali i imali kao podsetnik.

Takođe, akcenat se stavlja na raznovrsnu ishranu nakon porođaja, kako zbog majke, tako i zbog deteta.

Kako se računa termin porođaja?

Postoji takozvano Negelovo pravilo, prema kome se odredi 1. dan poslednje menstruacije. Na taj datum se doda godinu dana. Oduzme se 3 meseca i doda još 7 dana. Ova formula vam je takođe dostupna ispod videa na linku.

Koji su normalni simptomi u toku trudnoće?

  1. Mučnina i povraćanje;

Iako su česti kod mnogih trudnica, treba imati u vidu da obično spontano prolaze do 16. nedelje trudnoće. A ukoliko se to ne desi, trudnici se mogu dati preparati vitamina B, koji mogu delom ublažiti tegobe.

  1. Gorušica;

Takođe česta zbog većeg pritiska iz trbuha na želudac, pa se savetuju manje količine češćih obroka.

  1. Zatvor (opstipacija);

Uobičajena pojava u trudnoći, a može se suzbijati toplim, kašastim obrocima, kao i namirnicama bogatim vlaknima, koje možete pronaći u mom video snimku čiji sam link takođe ostavila ispod. U nekim slučajevima, mogu se dati blagi laksativi, ali voditi računa da zaista budu blagi i neagresivni, kako ne bi podstakli kontrakcije materice.

  1. Hemoroidi;

Da bi se sprečili ili ublažili, savetuje se manje sedenja, te više kretanja, redovne stolice i promena načina ishrane. Ponekad, ako su simptomi izraženi, mogu se koristiti različite kreme koje su u opštoj upotrebi.

  1. Proširene vene;

Proširene vene se praktično ne mogu sprečiti, i iako se savetuje nošenje elastičnih čarapa, treba znati da će se uprkos njihovom nošenju, one ipak javljati.

  1. Vaginalni sekret;

On se normalno javlja u trudnoći, i sa odmicanjem trudnoće se sve više povećava. Ali ukoliko je praćen simptomima poput bola, svraba, pečenja ili pojave neprijatnog mirisa, treba se obratiti lekaru. Ukoliko se kod trudnice ustanovi infekcija kandidom, mogu se koristiti vaginalete na bazi imidazola, čije je korišćenje bezbedno u trudnoći.

  1. Bol u krstima;

Čest kod žena u trudnoći i ublažava se kretanjem i različitim vežbicama. Naravno, pod uslovom da je na pregledu uočeno da nema drugih patoloških razloga za ovaj bol.

Da bi se izbegle infekcije, trudnica mora redovno prati ruke i detaljno prati sveže voće i povrće. Potrebno je dobro kuvanje i priprema mesa i izbegavanje kontakta sa mačkama i njihovim izlučevinama.

Koji simptomi uglavnom nisu uobičajeni i nalažu obraćanje lekaru?

Vrtoglavice, glavobolje, nesvestice, krvarenja, pojačan sekret praćen svrabom ili bolom, oticanje plodove vode, grčevi, trudovi pre vremena, visoka temperatura u trajanju od više od 3 dana, uporno povraćanje i nakon 16. nedelje trudnoće i bol pri mokrenju. Ako se u laboratorijskom nalazu urina jave bakterije, a nema simptoma, lekar može propisati antibiotik amoksicilin od 250 mg, 3 puta dnevno, 3-7 dana. Ponekad se umesto amoksicilina uzima nitrofurantoin. Ovi lekovi su bezbedniji u trudnoći, a na ovaj način se sprečava mogući uticaj infekcije na bebu.

Za kraj, treba naglasiti još dve bitne stvari koje se često zanemaruju u trudnoći, a to je praćenje krvnog pritiska i ishrana “za dvoje”. Dakle, pri svakoj poseti lekaru, a najbolje povremeno i kod kuće, pogotovo ako se pojave simptomi poput glavobolje, vrtoglavice, nesvestice i sl., treba proveriti vrednost krvnog pritiska. Jer visok krvni pritisak u trudnoći može biti znak razvoja opasnijih stanja, poput preeklampsije i eklampsije. Zatim, pogrešno je shvatanje da trudnica treba da jede za dve osobe, za sebe i bebu. Trudnica treba da se hrani što raznovrsnije, a ne obilnije. Prevelikim uzimanjem hrane povlači rizik za rođenje deteta sa većom telesnom masom, lakšim razvojem šećerne bolesti i gojaznosti tokom života.

Za više informacija, možete pogledati i video snimak:

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here