Naslovna Saveti Opadanje kose kod muškaraca – oslobodite se ćelavosti zauvek

Opadanje kose kod muškaraca – oslobodite se ćelavosti zauvek

2126
0
opadanje-kose
Foto: Pixabay.com

Postepeno ili naglo, umereno ili pojačano, opadanje kose kod muškaraca ume da predstavlja pravu glavobolju. Pored estetskih, gubitak kose pokreće i brojna zdravstvena pitanja, ali i brigu o društvenom životu i poslovnim dostignućima.

Ćelavost utiče na sve aspekte života jednog muškarca, upravo zbog psihološkog efekta koji ima. Sa kosom koja nestaje odlazi i samopouzdanje, samopoštovanje i sigurnost u svemu što se radi.

Iz straha da ne budu odbijeni, mnogi muškarci koji ćelave neće prići ženi koja im se dopada ili pak pokazati odlučnost prilikom prezentovanja rešenja nekog problema na poslu.

Koji su razlozi opadanja kose kod muškaraca i kako da se oslobodite ćelavosti zauvek?

Opadanje kose kod muškaraca – koji su uzroci?

Mnogi muškarci ostaju bez kose posle 65. godine života. Slabljenje korena dlake i njeno opadanje deo je normalnog procesa starenja. Međutim, šta kad kosa počne da opada kod muškaraca u najboljim godinama?

Lista uzroka ćelavosti je dugačka, a počinje genetikom. Gubitak kose mogu izazvati bolesti i neki lekovi i medicinski preparati, kao i stres. U zavisnosti od toga šta je pokrenulo opadanje kose traži se i adekvatno rešenje problema. Kod blažih i manje vidljivih oblika ćelavosti može  pomoći upotreba blagih šampona, na primer. Tamo gde je neka bolest uzrok, primarno se teži ka ozdravljenju, pa se onda pristupa i lečenju kose koja opada.

Za trajno izgubljenu kosu najbolje rešenje je transplantacija kose. U presađivanju se koriste savremene metode, brze, učinkovite i bezbolne, i postoji sve veći izbor odličnih klinika za transplantaciju kose koje nude vrhunski tretman, a medicinsku uslugu upotpunjuju raznim dodatnim sadržajima. Primera radi, Elithairtransplant je klinika iz Istanbula koja svojim pacijentima iz raznih krajeva sveta osim vrhunske medicinske usluge obezbeđuje i luksuzni smeštaj u hotelu visoke kategorije sa mnoštvom sadržaja za uživanje, kao što je wellness. Tako pacijent ima mogućnost da svoje vreme ispuni kvalitetno dok se ceo tretman ne završi.

Koji su vodeći faktori za opadanje kose kod muškaraca?

Postoji nekoliko vodećih fakora koji za posledicu imaju gubitak kose.

Nasledni faktor – Alopecia androgenetica

Sasvim je izvesno da je najčešći uzrok muške ćelavosti genetika. Većina muškaraca koji ćelave nasledili su taj gen od svog oca ili dede. Dakle, ukoliko su u kasnim tridesetim vaš otac, stric i deda polako ostajali bez kose na temenu ili na čelu, velike su šanse da će se isto dogoditi i vama.

Gubitak kose je najpre vidljiv u čeonom delu, te se stvore zalisci u obliku slova M, a onda kosa počne da slabi i opada u predelu temena glave.

Glavnu ulogu u ovakvom gubitku kose, uz nasledni faktor, zapravo igraju muški hormoni (androgeni), a u prvom redu testosteron. Kada dođe do progresivnog opadanja kose zbog prevelike osetljivosti folikula dlake na androgene, govorimo o oboljenju alopecia androgenetica.

Kod androgenetičke alopecije dolazi do povećanog prelaska hormona testosterona u aktivne adrogene, odnosno u dihidrotestosteron ili DHT uz pomoć enzima 5 alfa-reduktaze. DHT je upravo androgen koji najviše utiče na kosu, i to tako što koči i sprečava, inhibira njen rast. Dakle, njegovom aktivnošću se folikuli dlake skupljaju, te iz faze u fazu normalnog ciklusa rasta kose postaju sve manji – dok na kraju ne nestanu potpuno. Nivo DHT-a u organizmu povezan je sa rastom kose obrnuto srazmerno – što je aktivniji DHT, sve manje kose imate.

Važno je da se napomene, ovako izgubljena kosa se ne može vratiti.

Alopecia areata

Opadanje kose kod muškaraca na pečate ili alopecia areata je još jedan čest oblik ćelavosti. Kosa opada u pramenovima ostavljajući ovalne ili okrugle glatke ćelave pečate na glavi. U pitanju je autoimuno oboljenje pri kome imuni sistem, iz još neutvrđenih razloga, napada sopstvene zdrave ćelije, a u ovom slučaju folikule dlake.

Kod većine obolelih gubitak kose nije ekstreman, karakteriše ga nekoliko ćelavih pečata, te na tim mestima u roku od šest meseci do godinu dana kosa ponovo izraste. Međutim, postoje i ozbiljniji oblici kao što je alopecia totalis, kada osoba kompletno ostaje bez kose na glavi, kao i alopecia universalis, kada dolazi do gubitka dlaka na celom telu.

Telogen effluvium – difuzno opadanje kose 

Poznat još i kao difuzno opadanje kose, telogen efluvium je poremećaj u normalnom ciklusu rasta dlake. Naime, u svom prirodnom procesu rasta, dlaka prolazi kroz tri faze. Tu je pre svega anagena faza i to je faza rasta koja traje tri do pet godina. Nakon anagene sledi katagena faza i ona zapravo označava prestanak rasta dlake. Traje jednu do tri sedmice. Dlaka potom prelazi u fazu mirovanja. Reč je o telogenoj fazi koja traje tri do četiri meseca. U ovom periodu dlaka miruje i na kraju se odvaja od korena i opada.

opadanje-kose-kod-muškaraca
Foto: pixabay.com

Kada iz nekog razloga kosa naglo pređe iz anagene u telogenu fazu, dolazi do prekida rasta dlake, a onda i do njenog opadanja nakon otprilike tri meseca. Takav gubitak kose naziva se difuznim, jer kosa slabi i proređuje se u predelu celog vlasišta. Telogen efluvijum mogu izazvati neke bolesti, stres i ozbiljne traume, te šok povodom operacije ili nekog hirurškog zahvata.

Kosa uglavnom izraste spontano nakon šest meseci do godinu dana, ali neretko se događa da bude drugačije teksture i kvaliteta, pa čak i boje.

Bolesti

Mnoga srčana oboljenja, poremećaji u radu štitne žlezde, dijabetes, depresija, hipertenzija, ali i većina hormonskih poremećaja mogu biti uzrok opadanja kose kod muškaraca. Tada treba delovati tako da se najpre izleči primarno oboljenje. U većini slučajeva, izgubljena kosa će se nakon toga spontano vratiti.

Lekovi i medicinski tretmani

Mnogi lekovi koji su uključeni u terapiju oboljenja poremećaja štitne žlezde i rada srca mogu za svoju nuspojavu imati gubitak kose. Opadanje kose kod muškaraca izazvaće i invanzivni medicinski tretmani poput hemioterapije i radioterapije. Najčešće kosa ponovo izrasta nakon što se terapija završi ili pak promene lekovi.

Stres

Svakodnevni stres, ali i iznenadni stresovi mogu imati velikog uticaja na rast i zdravlje kose. Ovde je uključen i emotivni stres, te stres zbog bolesti ili smrti bliske osobe, zbog razvoda ili čak zbog (neželjene) selidbe. Kosa koja opada zbog stresa može opasti i naglo, a zabeleženi su i ekstremni slučajevi gde osoba ostaje bez kose preko noći.

Mehanički uzroci opadanja kose

Iako će muškarac ređe podvrgnuti kosu tretmanima koje sprovodi žena, kao što su feniranje, farbanje i stavljanje minivala, činjenica je da na gustinu kose muškarca jednako mogu uticati toplota i hemikalije.

Udarci, posekotine i druge traume glave spadaju u mehaničke uzroke opadanja kose. Nije retkost da kosa u predelu rane nikad više ne izraste, čak i pošto rana zaceli.

Opadanje kose kod muškaraca – lek postoji?

Muškarci koji se suočavaju sa problemom ćelavosti najviše brinu oko toga da li će ikada ponovo imati svoju lepu i zdravu kosu. Lek i lečenje alopecije je moguće, a treba ga uskladiti sa uzrokom opadanja kose. Gubitak kose nije nimalo prijatan, utiče na samopuzdanje, na sliku koju osoba ima o sebi, ali i na društveni život i učinak na poslu. Zbog toga je od izuzetne važnosti da svako lečenje bude ispraćeno i razgovorom sa bliskom osobom, porodicom, prijateljima, a tamo gde je neophodno i sa psihologom.

U zavisnosti od toga šta je izazvalo gubitak kose dermatolog će propisati tok lečenja. Pored posebnih tretmana, osoba koja se bori protiv ćelavosti moraće da promeni svoje navike u ishrani, da poveća unos vitamina, minerala i proteina. Potom, iz upotrebe treba izbaciti jake šampone, izbegavati oštre četke za češljanje i možda ono najbitnije – stres i nerviranje moraju biti svedeni na minimum.

Šta god da je uzrok opadanja kose, stresom će se ono samo ubrzati.

Presađivanje kose kao trajno rešenje

Zahvaljujući razvoju savremenih tehnologija, danas muškarac lako može nadoknaditi izgubljenu kosu bezbolnom metodom presađivanja. Transplantacijom kose ne samo da ćete se osloboditi ćelavosti zauvek, no i dobiti novi izgled i kosu bujniju no što ste imali. Stručnjaci u ovoj oblasti usavršili su tehnike uzimanja transplantanata, te tako nema rezanja kože, a ožiljci koji nastaju su mali i brzo zaceljuju. Kod muškaraca se najčešće kosa za presađivanje uzima sa zadnjeg dela glave, jer ona nema 5HT receptore za testosteron i DHT, te nisu osetljivi na androgene.

Osim toga, posevnim metodama transplantacije može se uticati i na gustinu, kao i na smer rasta dlake. Tako sa presađenom kosom, osoba dobija novu dozu nepovratnog samopouzdanja i muževnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here