Naslovna Saveti Zdravlje Opet taj herpes! Evo šta treba da znamo o njemu

Opet taj herpes! Evo šta treba da znamo o njemu

368
0
posoljene-usne
Pexels.com

Ako ste nekad imali herpes na usni onda ste verovatno pretpostavljali da je on nastao jer ste usne često dirali neopranim rukama ili možda zbog neke hrane. Primetili ste da on nestaje posle nekoliko dana. Ali da biste sprečili njegovo ponovno potencijalno pojavljivanje, u nastavku vam navodimo neke bitne stvari koje treba da znate o herpesu na usnama. 

Šta je herpes?

Herpes je virusna infekcija, zarazna bolest i može se širiti direktnim kontaktom kože s kožom, uključujući ljubljenje, oralni ili genitalni seks ili deljenjem ličnih predmeta poput četkice za zube, brijača ili pribora za jelo.

Herpes na usni se može javiti i kada je osoba izložena emocionalnom stresu, oslabljenom imunom sistemu, hormonalnim promenama ili izložena UV svetlosti. Jednom kada se osoba zarazi herpesom, virus ostaje u mirovnom stanju u telu i on se može ponovo aktivirati u bilo koje vreme.

Razlozi njegovog nastanka

Herpes na usni može se pojaviti kod osoba svih uzrasta, od beba do starijih osoba. Dakle, niko nije pošteđen. To je zato što virus herpes može da se prenese sa zaražene osobe na zdrave, putem direktnog koža na kožu kontakta, ili putem poljupca, oralnog ili genitalnog seksa, ili deljenjem ličnih predmeta.

U nastavku vam ističemo samo nekoliko razloga zašto se može pojaviti herpes na usni: 

  • Slabljenje imunog sistema zbog stresa, infekcije, iscrpljenosti ili loše ishrane
  • Hormonske promene, kao što su one uzrokovane trudnoćom ili menopauzom
  • Izlaganje UV svetlosti
  • Fizički ili emocionalni stres

Ovo je samo nekoliko razloga koji su najčešći, a lista je inače podugačka.

Koji su simptomi herpesa na usni?

Simptomi herpesa variraju u zavisnosti od tipa herpesa. Ukoliko imate herpes na usni, onda je veliak verovatnoća da ćete osetiti svrab, osip, možda groznicu, bol i pečenje, što može stvoriti nelagodnost. Dok vam traje herpes najbolje bi bilo da budete mirni, odnosno da ga ne trljate, već pustite da sam od sebe prođe. U suprotnom, ako ga budete čačkali, može se iritirati, a vaš oporavak će se odužiti. 

Kako se leči herpes?

Za mnoge boljke važi da za njih ne postoji lek, a isto to se odnosi na herpes. Ne postoji konkretan lek koji možete koristiti za herpes na usni, ali možete primenit razne preparate koji će ga ublažiti, kao što su mnogi antivirusni lekovi. Takvi lekovi će vam pomoći da se brže otarasite herpesa, a pritom ti lekovi smanjuju mogućnost da herpes prenesete na nekog drugog. 

Trajanje herpesa zavisi osobe do osobe, ali u pravilu traje između 7 i 10 dana. Izbijanja mogu biti manje česta i manje teška s vremenom, ali virus ostaje u telu, kao što rekosmo, i može se opet pojaviti bilo kad. Ono što možete uraditi da biste smanjili mogućnost da vam se opet pojavi hepres jeste da praktikujete siguran intimni odnos, i izbegavate direktan kontakt kože sa kožom, kako bi se sprečilo širenje herpesa na druge.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here