Naslovna Lifestyle Život Pad energije: Kako prebroditi depresivne zimske dane?

Pad energije: Kako prebroditi depresivne zimske dane?

1698
0

Zimski period vrlo često dovodi do nedostatka životne energije, bezvoljnosti pa čak i do depresije. Dešava se da izgubimo volju i motivaciju čak i za one stvari koje inače volimo da radimo i koje nam pričinjavaju zadovoljstvo. S obzirom da tokom zime ima manje dnevnog svetla a samim tim telo proizvodi više melatonina koji dovodi do veće pospanosti. Upravo zbog toga se tokom zime teže budimo ujutru i nerado ustajemo. Ovo svakako ne treba generalizovati, ali ako ste se prepoznali u ovim redovima, onda je ovaj tekst baš za vas. U nastavku vam donosimo nekoliko ideja kako da prebrodite ove depresivne zimske dane i povećate nivo energije.

Počnite od malih stvari koje vas motivišu

Svima se dešava da imamo „loš dan“, ali ako se takvi dani nižu jedan za drugim krajnje vreme je da preduzmete nešto i da se izbavite iz svega toga. Za početak nađite sitnice koje vas motivišu i inspirišu. Umesto popodnevnog spavanja otiđite sa prijateljicom na kafu. Odgledajte neki film tokom večeri ili izađite u neobaveznu šetnju. Važno je početi od sitnica koje ne traže ulaganje velikog napora, ali svakako će učiniti da se osećate bolje.

Promenite način ishrane

Kako vam je potrebna doza dodatne energije tokom dana važno je da unosite proteine. Nemasno meso je izvor proteina a sadrži i aminokiseline koje doprinose da se poveća nivo energije u organizmu. Hrana koja sadrži magnezijum je odlična za povećanje energije, tako da ju je potrebno konzumirati tokom ovog perioda. Slatkiši  trenutno povećavaju energiju organizma, ali vrlo brzo dolazi do pada iste, tako da se preteranom konzumacijom slatkih namirnica može postići kontraefekat.

Unosite što više tečnosti a najbolje piće za podizanje energije je voda. Voda izbacuje toksine iz organizma, ubrzava metabolizam i povećava nivo energije. Ne zaboravite da pijete vodu čak i kada niste žedni, jer na taj način organizam neće biti dehidriran a to ima pozitivno dejstvo na povećanje energije. Energetska pića su puna šećera tako da će samo na kratko podići nivo energije nakon čega će uslediti još veći pad. Isto se odnosi na sva pića koja sadrže kofein kao što su Coca Cola i kafa u prekomernim količinama.

Bavite se fizičkim aktivnostima

Kada nemate dovoljno energije, fizička aktivnost je zadnja stvar koja vam pada na pamet i to je donekle razumljivo. Vežbanje oslobađa endorfin i dovodi do toga da se osećate bolje. Ne morate odlaziti na treninge i izlagati se napornom vežbanju, jer ukoliko ste bezvoljni to će vam predstavljati dodatno opterećenje i nećete se pokrenuti sa mrtve tačke. Vežbati možete i kod kuće, samo ne dozvolite da upadnete u zamku zvanu „nemam vremena“.

Najpre postavite sebi cilj, osmislite vežbe kojima ćete razgibati svaki deo dela. Ukoliko vam nedostaje mašta, imate dosta snimaka na jutjubu koji se bave isključivo vežbanjem. Verovatno ćete u početku dobiti upalu mišića, ali ne dozvolite da vas to obeshrabri i da prestanete sa vežbanjem. Već kroz nekoliko dana primetićete osetno poboljšanje kao i priliv energije. Bez obzira na vremenske prilike ne izbegavajte šetnju. Svež vazduh i lagana šetnja sem što poboljšavaju cirkulaciju, dovode i do vidno poboljšanog raspoloženja.

Naučite da se opustite

Tokom zime dani su kraći i hteli da priznamo ili ne to nam podsvesno stvara pritisak da nećemo uspeti da obavimo sve što smo planirali. To dovodi do dodatnog stresa a kada smo pod stresom osećamo se umornije nego inače. Za eliminaciju stresa ne postoji neko instant rešenja, ali najbrži i najlakši način da se oslobodite stresa je da kontrolisano dišete, obraćajući pažnju na svaki udah i svaki izdah. Kako biste dugoročnije izbegli stres važno je da budete svesni svakog proživljenog trenutka o čemu smo već ranije pisali – svesnost sadašnjeg trenutka, jer život se dešava sada – ne u prošlosti i ne u budućnosti.

Zamka zvana san

San je veoma bitan za pravilno funkcionisanje organizma, ali neretko se dešava da  tokom zime padnemo u iskušenje da spavamo duže i više. To takođe ima negativne posledice na organizam i dovodi do dodatnog pada energije. Ukoliko spavamo duže nego uobičajeno velika je verovatnoća da ćemo  tokom dana biti tromi i lenji. To onda postaje začarani krug iz koga treba naći izlaz. Ma koliko nam se činilo suprotno, tokom zime nam ne treba više sna nego tokom leta. Važno je imati ustaljen ritam (od šest do osam sati kvalitetnog sna) koji podrazumeva odlazak na spavanje kao i ustajanje ujutru uvek u isto vreme.

Ukoliko se budete pridržavali ovih smernica sigurni smo da ćete ubrzo biti svedoci buđenja uspavane energije i da ćete nastaviti intenzivnijim radom na sebi u iščekivanju prolećnih dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here