Naslovna Saveti Zdravlje Policistični jajnici – problemi i rešenje

Policistični jajnici – problemi i rešenje

81
0
Policistični jajnici

Skoro 50% žena u reproduktivnom dobu ima problem policističnih jajnika ili PCOS poremećaj kako je još i poznat. Reč je o malim promenama na jajnicima koji donose dalekosežne posledice i simptome koje nije uvek lako povezati baš sa ovim stanjem.

Teško je otkriti disbalans, još komplikovanije je lečenje, ali reproduktivno zdravlje zahteva pravilno prepoznavanje i otkrivanje promena koje će se lakše lečiti dok su u samom razvoju.

U nastavku teksta  saznajte šta je to sindrom policističnih jajnika, šta ga uzrokuje, kako se leči i zašto morate biti obazrivi ako do njega dođe. Reagujte na vreme!

Zašto nastaju policistični jajnici?

Kao što i samo ime kaže, policistični jajnici nastaju sa pojavom malih cista po zdravim jajnicima. To su nezreli folikuli koji ne dovode do sazrevanja, ovulacije i prirodnog toga menstruacije.

Reč je o poremećaju koji utiče na reproduktivno zdravlje, ne boli, daje puno simptoma koji se ne vezuju uvek za ginekologiju pa mnoge žene samo sistematskim pregledom saznaju za ovo stanje.

PCOS nastaje usled povećane proizvodnje muških hormona, a za taj hormonalni poremećaj se uzroci kriju u brojnim drugim stanjima.

Primećeno je da genetska predispozicija može da bude prvi faktor povećanog rizika od nastanka sindroma policističnih jajnika. Prema nekim studijama je utvrđeno da je šansa za razvoj cista na jajnicima 50% veća ako ovaj sindrom imaju osobe u porodici.

Hormonalni disbalans može nastati i sam od sebe ili da bude povezan sa nepravilnim radom endokrilnih žlezda. Ako je nepravilna proizvodnja hormona FSH i LH, uz porast proizvodnje androgena, sasvim sigurno će doći do poremećaja u ovulaciji i razvoju policističnih jajnika.

Insulinska rezistencija je faktor koji dovodi do PCOS jer podiže nivo muških hormona i stvara poremećaj ovulacije usled povećanog lučenja insulina, ali ni ovde nije kraj spisku uzroka nastanka reproduktivnih problema.

Gojaznost i loše životne navike stvaraju veći rizik od razvoja cista, ali imaju i uticaj na rad endokrilnih žlezda koje će posledično uricati i na funkciju jajnika.

Kakvi simptomi se javljaju?

Prvi očit simptom je poremećaj ovulacije i trajanja ciklusa koji može biti uzrok u cistama na jajnicima. Žene teže ostaju u drugom stanju, češći su spontani pobačaji, pa ako se javljaju ovakve situacije ginekolog će prvo posumnjati na ovaj sindrom i tražiti potvrdu uzroka.

Uz pravilnu lekarsku podršku začeće nije nemoguće, ali je potrebno da se trudnoća prati obazrivije jer ovakvo stanje može da izazove brojne komplikacije u drugom stanju.

Ipak, čak i da nemate ove očite tegobe, ako imate problem sa viškom kilograma, teškim mršavljenjem, pojačanom maljavošću i masnom kožom sklonom aknama… nalazite se u rizičnoj grupi i trebate proveriti svoje zdravlje.

Žene često doživljavaju promene raspoloženja, depresiju, umor, ali i česte glavobolje kao posledicu hormonalnih promena.

Jasno je da su simptomi cističnih jajnika različiti i da ih ima skoro svaka žena. Zato je važno na vreme otkriti u čemu je problem.

Rano otkrivanje sindroma policističnih jajnika je put ka lakšem lečenju

Redovni ginekološki pregledi uz ultrazvučnu dijagnostiku će lekaru dati naznake u kakvoj situaciji se nalaze vaši reproduktivni organi.

Endokrinološki pregled je takođe važan jer će se uz proveru nivoa hormona laboratorijskim testom dobiti jasna zdravstvena slika i kako bi trebalo lečenje da teče.

Svakako je važno da se uradi analiza polnih homona: testosteron, progesteron, LH, FSH, estradiol, prolaktin, ali i osnovnu analizu krvni slike, hormone štitne žlezde i po potrebi i tumor markere kao meru detaljne dijagnostike.

Sve se analize rade iz venske krvi i rezultati su vrlo brzo dostupni pa će i lekar brže postaviti dijagnozu i pristupiti lečenju.

Kako se leči PCOS sindrom?

Redovne kontrole su prvi faktor adekvatnog lečenja, dok ciste nisu zahvatile većinu folikula i tako smanjile i mogućnost začeća i funkcionisanje ciklusa.

U zavisnosti od uzroka lekar može da propiše hormonsku terapiju, terapiju za insulinsku rezistenciju, ali je važno i da se promeni životni stil.

Iako je teško, gubitak viška kilograma će poboljšati opšte zdravstveno stanje i učiniti da se hormonalni status lakše dovede u normalu, a put za to je i veća fizička   aktivnost koja će i pojačati osetljivost na insulin pa će i mršavljenje biti lakše.

Važno je pratiti savete lekara i na pravi način delovati na sve promene koje se tokom života neminovno javljaju.

Brinite o svom zdravlju i sve simptome koji traju neko vreme ne zanemarujte. To je jedini pravi način za zdrav reproduktivni sistem.

Redovno se kontrolišite i iskoristite mogućnost brzog laboratorijskog testiranja koje najranije otkriva promene i najbolji je način za postavljanje ove dijagnoze. Ako primetite promene obratite se svom lekaru koji će tako, najranije postaviti dijagnozu, a vas lakše vratiti zdravom životu.

Ne čekajte da se simptomi pojave, preventivni pregledi i laboratorijske analize su ključne za zdravlje svakog od nas.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here