Naslovna Društvo Selo i grad Kako pravilno obaviti zimsko premeštanje košnica

Kako pravilno obaviti zimsko premeštanje košnica

5014
0

Da bi preživele hladnoću, pčele tokom zime u košnicama obrazuju tzv. klube i ne izlaze iz košnice. Jedno klube čini po nekoliko hiljada pčela, koje tako spojene proizvode dovoljno toplote i štite se od zime. Neizletanje pčela tokom zime, ali i činjenicu da je pčelama potrebno oko mesec dana da bi zaboravile svoje stanište, treba iskoristiti za premeštanje košnica sa pčelinjim društvima.

U daljem tekstu, Zrno znanja vam daje savete kako pravilno premestiti i rasporediti košnice u pčelinjaku.

Budite pažljivi pri premeštanju košnica

Kako se tokom zime pčele nalaze u svom klubetu, pri premeštanju morate biti veoma pažljivi, jer pčele koje spadnu sa klubeta nemaju šanse da prežive hladnoću.

Zato je najbolje da prvo napravite plan premeštanja košnica. Na papiru nacrtajte skicu sa novim rasporedom košnica, zatim prema skici prvo postavite postolja, pa tek nakon što ste sva postolja postavili na odgovarajuće mesto premestite i košnice.

Kako pravilno rasporediti košnice u pčelinjaku

Radi lakšeg obavljanja pčelarskih poslova, ali i zbog bolje orijentacije pčela kada budu počele da izlaze u proleće, najbolje je da košnice raštrkate na veća rastojanja bez nekog pravilnog rasporeda. Ali, s ozbirom da takav raspored zahteva veliki prostor i otežava rad sa većim brojem društava, ovakav raspored se preporučuje samo u slučaju da imate manje od 5 društava, dok ga za veće pčelinjake treba izbegavati.

Sa druge strane, nije dobri ni sabiti košnice jednu do druge u dugačke prave redove. Na taj način otežava se orijentacija pčela, posebno kada se one vraćaju sa tovarom nektara ili ih vetar ponese duž reda.

Veliki problem imaće i mlade pčele prilikom svog prvog orijentacionog leta. Društvo iz koga izađe mnogo mladih pčela, može da privuče i mlade pčele iz okolnih društava. Ako su redovi košnica neposredno jedan iza drugog, većina mladih pčela uletaće u košnice koje se nalaze u prednjem redu. Ovo izuzetno pogoduje širenju zaraznih bolesti kod pčela i zato postavljanje košnica u duge redove nije dobro rešenje.

Osim toga, problem će imati i matice. Mlade matice pri povratku sa saprivanja češće greše ako su košnice zbijene.

Najzad, kod ovakvog raspoređivanja košnica problem će imati i sami pčelari, jer će samo sa zadnje strane moći da priđu košnicama. Prostor za rad pčelara je skučen, a pri radu sa jednim društvom po pravilu će se uznemiriti i sva okolna društva.

Postavljanje košnica u grupe i parove

Zbog svega toga, najbolje je pronaći meru između zbijenosti i rasturenosti košnica. Jedno od najboljih rešenja može da bude postavljanje košnica u grupe od po 4-6 komada, kao što to čine pčelari koji koriste palete.

Košnice takođe mogu da se postave i u parovima, najbolje u međusobno zakošenom položaju. Takav položaj košnica obezbediće dovoljno slobodnog prostora i sa jedne bočne strane svake košnice. Od parova dalje možete obrazovati redove od 10 ili 12 košnica. Bitno je da između redova ostavite rastojanje od 2 do 2,5 m, jer je potrebno obezbediti slobodan prostor ispred parova košnica koje se nalaze u drugom redu.

Radi lakše orijentacije pčela, možete prednje strane košnica obojiti različitim bojama, vidljivim za pčele. Takođe, dobro je na prostoru gde se nalazi pčelinjak posaditi i nekoliko stabala raličitih voćaka.

Kako postaviti postolja za košnice

Pri postavljanju postolja, važno je voditi računa da se obezbedi da košnice budu uzdignute od zemlje 20 do 30 cm. Na vlažnijim zemljištima ovo rastojanje treba da bude 50 cm, mada je naš savet da takva mesta izbegavate.

Košnica na postolju treba da bude stabilna i postavljena tako da se naginje prema letu (otvoru), kako bi se sprečilo da vlaga ulazi u unutrašnjost košnice.

Postolja mogu da budu od drveta, metala, betonskih blokova i cigli… Važno je da je postolje čvrsto, stabilno i trajno, i da njegovo postavljanje ne zahteva velike troškove.

Najbolje je da svaka košnica ima sopstveno postolje. Zajednička postolja za više košnica su jeftinija, ali im je velika mana to što se pri radu sa jednim društvom uznemiravaju i sva ostala društva na istom postolju.

Još jedan dobar savet je da ispred postolja postavite komad ter-papira ili tamne plastične folije. Time ćete obezbediti da ispred košnica na raste visoka trava koja otežava uletanje natovarenih pčela. Na otvor (leto) košnice možete prisloniti parče daščice, što će olakšati pčelama ulazak u košnicu, jer će zahvaljujući postavljenoj dasci, moći da se sa zemlje upuzaju unutra.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here