Naslovna Saveti Zdravlje Prirodni načini lečenja skolioze: Vežbe i terapije za poboljšanje držanja i ublažavanje...

Prirodni načini lečenja skolioze: Vežbe i terapije za poboljšanje držanja i ublažavanje simptoma

180
0

Svi znamo koliko je važno imati pravilno držanje tela, ali šta se dešava kada naše telo počne da se savija? Skolioza je medicinsko stanje u kojem kičma poprima nepravilan oblik, često izazivajući bol i smanjenu pokretljivost.

Skolioza može doći u različitim oblicima i stepenima ozbiljnosti i može uticati na vaše držanje, zajedno sa drugim potencijalnim simptomima. Ali uvek postoje vežbe, terapije i pomagala koji vam mogu pomoći da poboljšate držanje i ublažite simptome skolioze.

Definicija i uzroci skolioze

Skolioza je deformacija kičmenog stuba koja uzrokuje krivljenje kičme u bočnom pravcu. Ovo stanje može biti prisutno od rođenja ili se može razviti tokom rasta tela tokom detinjstva i adolescencije. Uzroci skolioze mogu biti nasledni faktori, neuravnoteženi mišići, nedostatak fizičke aktivnosti ili neobičan rast kostiju. Važno je na vreme dijagnostikovati skoliozu i konsultovati specijaliste za preporuke o daljem lečenju ovog stanja.

Simptomi skolioze

Simptomi skolioze mogu varirati u zavisnosti od težine deformiteta kičme. U nekim slučajevima prvi simptomi mogu biti blagi i neprimetni, dok u drugim slučajevima mogu biti izraženi. Neki od uobičajenih simptoma skolioze uključuju nepravilno držanje, asimetriju ramena ili kukova, bol u leđima ili vratu, umor, otežano disanje ili probleme sa varenjem, posebno kod odraslih. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, savetujemo vam da se konsultujete sa ortopedom kako biste dobili preciznu dijagnozu i preporuke za lečenje skolioze kod odraslih.

Važnost pravilnog držanja

Pravilno držanje je izuzetno važno za osobe koje pate od skolioze. Održavanje pravilnog držanja može pomoći u smanjenju neprijatnih simptoma i nelagodnosti, kao i poboljšanju opšteg zdravlja kičme. Uz pravilno držanje, ravnoteža mišića se vraća u svoje prirodno stanje, što može pomoći u održavanju normalnog oblika kičme. To se može postići pravilnim položajem tela pri sedenju, stajanju i hodanju, kao i redovnim vežbanjem određenih vežbi i terapija.

Vežbe istezanja je jedan od ključnih faktora za poboljšanje držanja kod osoba sa skoliozom. Ove vežbe ciljaju na mišiće u telu koji utiču na podršku kičmi i pomažu u održavanju pravilnog držanja. Neki od najefikasnijih načina za istezanje uključuju istezanje leđa, istezanje grudi i kuka. Redovno praktikovanje ovih vežbi može pomoći u smanjenju zakrivljenosti kičme i poboljšanju držanja.

Vežbe za jačanje mišića leđa su takođe izuzetno važne za osobe sa skoliozom. Jačanje mišića leđa može pomoći u podršci kičmi i smanjiti rizik od daljeg pogoršanja zakrivljenosti kičme. Uključivanje vežbi kao što su zgibovi, veslanje i pilates mogu biti od koristi za jačanje mišića i poboljšanje kada su bolovi u leđima u pitanju, kao i poboljšanje držanja.

Terapije za ublažavanje simptoma

Fizikalna terapija je jedna od najčešće korišćenih terapija za ublažavanje simptoma skolioze. Ova terapija se sastoji od različitih tehnika kao što su terapeutske vežbe, mobilizacija zglobova i masaža. Cilj fizikalne terapije je poboljšanje pokretljivosti kičme, jačanje mišića i smanjenje bolova.

Masaža i terapeutske tehnike takođe mogu biti veoma korisne u ublažavanju simptoma skolioze. Masaža pomaže u opuštanju mišića i ublažavanju napetosti, dok terapeutske tehnike kao što je ručna terapija mogu pomoći u optimalnoj funkciji kičme i smanjenju bola.

Korektivni aparati, poput proteza, takođe su dostupni kao terapija. Ovi uređaji pružaju dodatnu podršku kičmi i pomažu u održavanju pravilnog držanja. 

Alternativne terapije

Pored tradicionalnih terapija, postoje i alternativni pristupi lečenju skolioze. Neke od ovih metoda uključuju akupunkturu, kiropraktiku i refleksologiju.

Akupunktura se zasniva na ubadanju tankih igala u određene tačke tela radi oslobađanja energije i poboljšanja ravnoteže. Ova tehnika se može koristiti za smanjenje bolova i ublažavanje simptoma skolioze.

Kiropraktika je terapeutska metoda koja se fokusira na ispravljanje neurološkog i strukturnog stanja tela. Kiropraktički tretmani mogu pomoći u poboljšanju držanja, smanjenju bolova i povećanju pokretljivosti kičme.

Refleksologija je tehnika koja se koristi za stimulisanje tačaka na stopalima koje su povezane sa određenim delovima tela. Ova tehnika se može koristiti za smanjenje bolova, poboljšanje cirkulacije i opuštanje mišića.

Pravilna ishrana i dodaci ishrani

Pravilna ishrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i mišića. Hrana bogata kalcijumom i vitaminom D igra ključnu ulogu u održavanju jakih i zdravih kostiju. Mleko, jogurt, sir, riba, jaja i zeleno lisnato povrće su neki od izvora kalcijuma i vitamina D koje treba da uključite u svoju ishranu.

Omega-3 masne kiseline su takođe važne za zdravlje kostiju i mišića. Losos, tunjevina, laneno seme i orasi su neke od namirnica koje su bogate omega-3 masnim kiselinama. Dodavanje ove hrane vašoj ishrani može pomoći u smanjenju upale u telu i poboljšanju držanja.

Dodaci ishrani za jačanje kostiju, kao što su kalcijum, vitamin D i omega-3 masne kiseline, takođe se mogu uzimati kao dodatak vašoj ishrani. Važno je da se konsultujete sa nutricionistom ili lekarom pre nego što započnete bilo koji dodatak ishrani kako biste bili sigurni da je bezbedan i odgovarajući za vaše potrebe.

Prevencija skolioze

Pravilan položaj tela tokom sedenja i spavanja igra važnu ulogu u prevenciji skolioze. Uvek treba da obratite pažnju na pravilno držanje kako biste smanjili stres na kičmu. Upotreba odgovarajućih ortopedskih pomagala, poput jastuka i dušeka, takođe može biti korisna u održavanju pravilnog položaja tela tokom spavanja.

Redovna fizička aktivnost je još jedan ključni faktor u prevenciji skolioze. Održavanje jakih mišića leđa i abdomena može pomoći u održavanju pravilne ravnoteže tela i podrške kičmi. Uključivanje vežbi kao što su plivanje, hodanje i joga u vašu rutinu može biti od koristi za održavanje zdrave kičme.

Održavanje zdrave težine je takođe važno za prevenciju skolioze. Prekomerna telesna težina može povećati pritisak na kičmu i izazvati neravnotežu mišića. Održavanje uravnotežene ishrane i redovne vežbe mogu pomoći u održavanju zdrave težine i smanjenju rizika od razvoja skolioze.

Redovne posete ortopedu su ključne za praćenje i upravljanje skoliozom. Ortoped će moći da prati napredak zakrivljenosti kičme, da da preporuke za lečenje i odgovori na sva pitanja ili nedoumice koje imate.

Konsultacija sa fizioterapeutom je takođe važna u lečenju skolioze. Fizioterapeut će moći da obezbedi individualne planove terapije koji će vam pomoći da ojačate mišiće i poboljšate držanje.

Konsultacije sa nutricionistom mogu biti od pomoći u razumevanju pravilne ishrane i dodataka ishrani koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja kostiju i mišića.

Zaključak

Skolioza može biti izazovno stanje koje utiče na držanje tela i opšte blagostanje. Međutim, uz odgovarajuće vežbe, terapiju i stručnu podršku, osobe sa skoliozom mogu poboljšati svoje držanje, ublažiti simptome i poboljšati kvalitet života. Ne ustručavajte se da potražite pomoć ako imate bilo kakve sumnje ili zabrinutost u vezi s skoliozom, postoji mnogo opcija za prevenciju, lečenje i podršku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here