Naslovna Lifestyle Život Problemi života u zajednici

Problemi života u zajednici

1361
0

Iako žele samostalnost i život daleko od svojih roditelja, danas je većina mladih primorana da živi sa roditeljima, čak i nakon stupanja u brak, završetka fakulteta ili u nekoj kasnijoj fazi života. Kada su u pitanju mladi bračni parovi, usled nedostatka sredstava da se finansijski osiguraju dovoljno da mogu da se odvoje i žive u svom ili iznajmljenom stanu, odlučuju se na život u zajednici kao vid olakšanja. U početku sve zvuči idilično jer se na ovaj način može uštedeti novac, imati dodatna pomoć oko dece i lakše je imati pomoć oko kuvanja i spremanja ukoliko mladi imaju zahtevne poslove ili dugo radno vreme. Ipak, nakon nekog vremena idilična atmosfera počinje da se gubi, osećaj zajedništva i sloge polako jenjava i mladi traže način kako da se osamostale.

Hodanje na prstima

Kada više porodica, a samim tim i generacija, živi pod istim krovom, česte su situacije da neko u kući spava, odmara ili jednostavno želi svoj mir. Upravo zato se niko ne oseća prijatno prilikom kretanja po domu te se svi trude da budu nečujni. U početku se ovo radi da se ne bi narušio mir, da svi mogu da se odmaraju, ali kasnije ovo počinje polako da smeta. Kada članovi domaćinstva svaki put kada požele da odu po vodu, do toaleta ili da odu u svoj prostor nakon povratka sa posla, moraju da se trude da budu nečujni, uskoro se pitaju zašto se šunjaju u sopstvenom domu.

Dobronamerni saveti ukućana

Svaka odrasla osoba želi da donosi odluke na miru i bez uticaja porodice iz okoline. Problem kod zajedničkog života jeste što su svi, najčešće nepozvani, prisutni u donošenju odluka. Bilo da se radi o bitnim životnim promenama ili prostom odabiru koji zahteva nekoliko minuta razmatranja, svako obično ima neki savet i želi da doprinese svojim savetima. Ovde se najčešće radi o vaspitanju i odgoju dece te ovo može da bude i povod za početak rasprava između različitih generacija.

Nedostatak prostora za sve

Najviše stresa kada je život u zajednici u pitanju stvara nedostatak prostora koji je svakome potreban. Prvi meseci prođu u navikavanju, onda usledi još nekoliko meseci međusobnog poštovanja i tad nastane potreba za osamostaljivanjem. Usled želje za svojim domom i prostorom, počinje potraga za nekretninom koja će moći da ispuni sve zahteve. Za one koji žele da budu u centru dešavanja, blizu škola i više sadržaja, najbolja opcija su komforni stanovi u Beogradu koji pružaju potreban mir i stabilnost. Kada dođe do zasićenja životom u zajednici, pravo je vreme da svako pronađe svoj dom i svoj mir.

Različito shvatanje života

Različite generacije drugačije poimaju život i stvaraju navike koje se drastično razlikuju. Danas se živi brže i drugačije no što su prethodne generacije navikle i ovaj jaz koji je često nepremostiv ume da stvori probleme. Današnje generacije su opuštenije i imaju navike koje se drastično razlikuju od onoga na šta su njihovi roditelji navikli i usled nerazumevanja dolazi do problema. Ovo je čest uzrok razmirica i neizgovorenih svađa i predstavlja glavni razlog zašto mlađe generacije razmišljaju o prestanku života u zajednici i pronalaženju novih rešenja kada je njihova životna situacija u pitanju.

Kako održavati društveni život?

Kada previše ljudi različitih generacija živi u istom domu, nemoguće je pronaći vreme, a pogotovo mesto, kako bi se organizovala druženja, proslave i okupljanja. Iako se svi slažu da ne treba da se suzdržavaju od pozivanja gostiju, uvek se nađe neko ko će se slučajno baš tada zateći u istom prostoru u želji da se priključi razgovoru. Veliki je problem nedostatak odvojenog prostora jer su uglavnom dnevna soba i trpezarija prostorije koje su zajedničke te su druženja uglavnom svedena na ove dve prostorije, i sve ostale ukućane koji se nađu u tom prostoru.

Život u zajednici može da bude lep i prijatan, ali je pitanje do koje mere i koliko dugo može da traje ta idila. Već nakon nekog vremena krenu prve trzavice i problemi koji narušavaju mir svima i stvaraju potrebu za prestankom ovakvog načina života.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here